Vanhoja asioita

 

06.03.2012

PIRKANMAAN OSUUSKAUPAN EDUSTAJISTON VAALIT....

Pirkanmaan Osuuskaupan edustajiston vaalit järjestetään 12.-25.03.2012. Olen ehdokkaana ko. vaaleissa.

EHDOKASNUMERONI ON 261

Jos olet sitä mieltä, että olen sopiva ja pätevä ajamaan yhteisiä asioita Pirkanmaan Osuuskaupan edustajistossa, niin äänestä ja kerro ystävillesikin. Lähipäivinä Pirkanmaan Osuukaupan jäsenille tulee kotiin vaaleihin liittyvää postia.

KIITOS!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

14.02.2012

KOULUVERKKOSEKOILUN LOPPUSUORA LÄHESTYY...

On vajaa puoli vuotta aikaa siihen, kun Kaarilan lukion toiminta loppuu ja lukio yhdistyy Tammerkosken lukioon ja muuttaa entisen Sampolan koulun tiloihin. Kaarilan lukion tiloihin pitäisi tulla Hyhkyn koulun ja Kalkun koulun 5. ja 6. luokkien oppilaat. Tampereen kaupungin peruskoulutus maksaa elokuusta eteenpäin tyhjistä seinistä Kaarilassa. Onko luvatut saneearukset suunnitelty ja toteutettu elokuun alkuun mennessä? Tuskin! En itse panisi alakoulussa olevaa lastani samoihin pihoihin ja tiloihin yläkoululaisten kanssa. Miten koko Länsi-Tampereen tilanne on? Kouluverkkosekoilusta päätettäessä kun päättäjille annettiin täysin virhellisiä tietoja. Joko totuus on paljastunut?

Tampereen klassillinen koulu siirtyy Tammerkosken lukiolta vapautuviin tilohin. Onko tämän muutoksen aiheuttamat saneerauksien suunnitelmat ja toteutukset tehty? Tuskin! Tampereen klassillinen lukio levittää toimintaansa yläkoululta vapautuviin tiloihin. Klasun lukiosta on tarkoitus tehdä matemaattis-luonnontieteellispainotteinen lukio. Kukahan tämänkin on keksinyt? Kohta kaililla lukioilla on sama painotus! Klasun lukiolle olisi ehdottomasti pitänyt päättää kielipainotteisuus. Kielten opiskelu on kaupunkimme lukioissa romahtanut ja Klasun keskeinen sijaingti olisi antanut tähän hyvät mahdiollisuudet. Vai onko siinä järkeä, että kaikissa keskustan lukioissa opetetaan kielissä muutaman opiskelijan ryhmiä? Klasun lukioon olisi voitu kerätä näiden vähemmän kiinnostavien kielten ryhmät ja näin saavutettu melkoinen säästö jatkuvasti pienenevistä tuntikehyksistä!

Olen koko ajan ollut tätä kouluverkkosekoilua vastaan, joka on ollut Lasse Eskosen ja hänen pienen hännystelijäporukkansa aikaansaannosta. Mitään positiivista ei ole saatu aikaan. Rahaa on palanut ja tulee palamaan aivan järkyttäviä summia ja ihmisten fiilikset on ajettu alas. Tulen kysymään tämän koko sekoulun toteuduttua, mitä hyvää tällä on saatu aikaan. Selittelijöitä kyllä löytyy, mutta ei kunnon vastauksia.

Toivon, että otatte minuun yhteyttä ja kerrotte, miten edellä maitsemani asiat ovat hoituneet tai ovat hoitumatta. Tämä on arvokasta tietoa.

14.02.2012

TAMPEREEN ATERIAN HENKILÖSTÖRAVINTOLOIDEN KILPAILUTTAMINEN...

Tampereen kaupunginvaltuusto ei saanut aikaan päätöstä Tampereen Aterian henkilöstöravintoloiden kilpailuttamisesta maanantain 13.02.2012 kokouksessaan. Hyvä näin! Koko kilpailuttaminen tuntuu perin erikoiselta, sillä kilpailutuksen avulla ei ole merkitystä talouteen tai laatuun. Kilpailutusta perustellaan vain strategisella valinnalla. Tampereen Aterian maine on jo sen verran huono, että se ei kaipaa enää 38 työntekijän syrjäyttämistä ja siirtämistä uuden työnantajan palvelukseen. Työntekijöiden palkat laskevat ja työnteon motivaatio laskee.

Kilpailuttamisen ja ulkoistamisen ymärtäisi vielä jotenkin tilanteessa, jossa aidosti uusi yritys tulee Tampereen Aterian tilalle hoitamaan henkilöstöravintoloiden toimintaa ja maksaa tiloista käypän vuokran ja määrittelee ruoan hinnan markinoiden mukaan. Näin on tapahtunut esim. kouluissa (vrt. Kalevan lukio ja Tampereen yhteiskoulun lukio). Näin ei kuitenkaan tapahdu vaan uusi palveluiden tuottaja saa tilat markkinahintaa halvemmallla ja voi näin siirtää näitä saamiaan etuja ruoan hintojen alentamiseen. Tamperen kaupungilla on noin 15 000 työntekijää ja Tampereen kaupunki on kompensoinut noin 1000 työntekijän ruokailuja noiun kahdella eurolla. Sama peli siis jatkuu. Nyt olisi ollut hyvä poistaa tällainen kyseenalainen etu pieneltä ryhmältä, mikä on aiheuttanut katkeruutta noin 14 000 työntekijässä.

Henkilöstöravintoloiden toiminta sopii hyvin Tampereen Aterian strategiaan ja kilpailuttamisesta ja palvelujen ulkoiluttamisesta tulee luopua.

12.02.2012

KATAINEN JA URPILAINEN SÄÄSTÄVÄT SUOMEN JA SUOMALAISET HENGILTÄ...

Pääministeri Jyrki Katainen (kok) on ilmoittanut, että maaliskuussa päätetään melkoisista säästöistä, jotka koskevat kaikkia suomalaisia. Tuntuu siltä, että raha ei riitä enää mihinkään. Ei riitä kuntien toiminnan ylläpitämiseen, ei riitä puolustusvoimiin, ei riitä poliisivoimiin, ei riitä kuntien peruspalveluihin eli lasten ja nuorten hyvinvointiin, ei riitä sairaiden ja vanhusten hoitoon. Mihin rahat ovat yht'äkkiä kadonneet. Vastaus on: Välittömästi EU:n byrokratian ylläpitämiseen ja välillisestä EU:n huonosti asiansa hoitaneiden valtioiden rahoittamiseen. Suomi syytää miljardeja vuodessa  em. kohteisdiin ja kukaan ei halua tuoda tätä realiteettia ja totuutta esille. Herrat ja rouvat haluavat vain seurustella herrojen ja rouvien kanssa EU:ssa välittämättä yhtään, miten Suomessa menee. Suurten poliitikkojen ei tarvitsekaan miettiä oman maan asioita. Jos seuraavissa vaaleissa ei tule enää mandaattia eduskuntaan, niin puolueet kyllä palkitsevat korkeapalkkaislla valtion tai yritysten viroilla.

Kuten viime päivinä olemme saaneet nähdä, rahan syytäminen Kreikkaan on aivan älyvapaata puuhaa. Kreikka ei selviä kriisistään, koska sen kansalaisilla ei ole pieningtäkään halua olla talkoissa mukana. Päin vastoin he tuhoavat jo olemassa olevaa. Avustusrahat menevät vain rikkaiden taskuun ja harmaa talous lisääntyy entisestään.

Nyt olisi Kataisella ja Urpilaisella ja kumppaneilla syytä katse oman maan asioihin - suuri osa suomalaisista voi todella huonosti. Katainen ja Urpilainen syytävät jatkuvasti rahaa EU:lle ja Kreikkaan ja sammalla säästävät Suomen ja suomalaiset kuoliaiksi. Nyt on suomalaisten syytä herätä ja alkaa vaatia oman maan asioiden hoitoon ryhtiä. Suomi on ja tulee olemaan pitkät ajat reilun 5 miljoonan asukkaan kansakunta. Ikuista kasvua ei ole, joten rahaa ei voi tulla mistään lisää. Mutta näiden EU:lle syydettyjen miljardien käyttäminen oman kansan hyvinvointiin on ainoa tapa, millä saadaan asioiden hyvään hoitamiseen lisää rahaa.

30.11.2011

HANNU SORO HLU:N PUHEENJOHTAJAKSI...

Hämeen Liikunta ja Urheilu ry valitsi vuosikokouksessaan järjestön uudeksi puheenjohtajaksi Hannu Soron.  Kokousväki äänesti Hannu Soron HLU:n puheenjohtajaksi äänin 23 - 14. Vastaehdokkaana oli Suomen suunnistusliiton puheenjohtaja Kirre Palmi.

Hannu Soro seuraa tehtävässä Leena Mankkista, jolle kokouksessa luovutettiin HLU:n kultainen ansiomerkki.

20.11.2011

HANNU SORO JATKAA SUOMEN SITOUTUMATTOMAT RY:N HALLITUKSESSA....

Suomen Sitoutumattomat ry:n vuosikokous pidettiin lauantaina 19.11.2011 Lahdessa. Kokouksessa tehtiin myös henkilövalintoja. Puheenjohtajana jatkaa Antti Mustonen Mäntyharjulta. Hannu Soro valittiin jatkamaan hallituksessa. Vuosiokokous hyväksyi julkilausuman, missä torjutaan kuntien pakkoliitokset.

 07.11.2011

SITOUTUMATTOMAT ÄÄNESTIVÄT KIINTEISTÖVERON KOROTUSTA VASTAAN...

Maanantain 07.11.2011 Tampereen kaupunginvaltuuston kokous oli monelta osin melkoista sirkusta. Kokouksen veropykälä oli osa kahden viikon kuluttua pidettävää budjettikokousta. Valtuustoryhmät ovat yrittäneet sorvata edellisvuosien tapaan budjettisopua, mutta sitä tuskin tänä vuonna tulee. Kaikilla ryhmillä on niin paljon omia vaatimuksiaan. Toisille ryhmille poikkeava käyttäytyminen sallitaan, toisille taas¨ei. Tampereen Sitoutumattomat -valtuustoryhmä esitti puheenjohtajansa Lasse Oksasen johdolla, että kiinteistöveroa ei koroteta. Ja kun hän tämän kertoi muille ryhmille, niin erityisesti demarit vaativat häntä poistumaan yhteisistä neuvotteluista. Todella törkeää toimintaa demareilta! Näin sitoutumattomat ovat poissa "budjettisopuneivotteluista". Erityisesti isoja ryhmiä korpeaa se, että sitoutumattomat olivat ainoa ryhmä, joka piti kiinni aikanaa valtuustokaudelle tehdystä valtuustosopimuksesta, jossa sovittiin, että veroja ei koroteta tällä valtuustokaudella. Nyt isot ryhmät kohtelevat sitoutumattomia kuin rikollisia, vaikka jauhot omissa pusseissa ovat varsin kosteita. Jo budjettin laadinnan lähtökohtana olisi pitänyt olla se, että valtuustosopimuksen määrittelemiä asioita noudatetaan. Näin ei kuitenkaan käynyt.

Kiinteistöveron korotus koskettaa nyt kaikkia kaupunkimme asukkaita - toisia enemmän ja toisia vähemmän. Kuun kiinteistöveron korotuksen ohella nousevat lämmittäminen, vesi, sähkö ja jätteenkuljetus, niin nyt ollaan panemassa kohtuuttoman kovaa rasitetta kaupunkimme asukkaille. Kiinteistöveron korotuksista tulevat 7,5 miljoonaa euroa olisi helposti löydetty budjetin muista kohdista, mutta tahtoa siihen ei löytynyt. Tavalliselta tamperelaiselta veronmaksajalta kun tuntuu olevan niin helppoa nyhtää aina vaan lisää rahaa. Tampereen Sitoutumattomat -valtuustoryhmä haluaa lopettaa tällaisen kehityksen kaupungissamme.

07.11.2011

VALTUUSTOALOITE KOULUVERKKOPÄÄTÖKSEN UUDESTA VALMISTELUSTA...

Tampereen Sitoutumattomat -valtuustoryhmä teki puheenjohtaja Lasse Oksasen ja varapuheenjohtaja Hannu Soron allekirjoittamana valtuustoaloiteen, jossa kaupunginhallitusta pyydetään keskeyttämään kouluverkkopäätöksen niiltä osin kuin ne ovat vielä mahdollisia. Kouluverkkopäätöksiä tehtäessä on päättäjiä johdettu harhaan väärillä väestöennusteilla. Ja vihe huomattiin jo aikoja sitten, mutta Aamulehti paljasti asian vain muutama viikko sitten. Nyt vaaditaan, että päätöksiä tulee tehdä uudestaan ottaen huomioon tarkoituksenmukaisuus, oikeudenmukaisuus ja rehellisyys. Mm. Klassillisen koulun sulauttamisessa tammerkosken kouluun ei edellä mainittuja asioita ole lainkaan otettu huomioon. Valtuustoaloite on kokonaisuudessaan tällä sivulla vasemmalla osiossa "Valtuustoaloitteet".

29.10.2011

CLASU TÄYTTI 110 VUOTTA...

Lauantaina 29.10.2011 vietettiin Clasun 110-vuotisjuhlia melko ristiriitaisissa tunnelmissa. Klassillinen koulu ollaan lopettamassa ja siirtämässä Tammerkosken kouluun - täysin älyvapaa suuunnitelma. Klassillinen lukio jää ennalleen ja saa vielä yläkoululta lukio-opinnoille lähes käyttökelvottomat tilat. Päivän eri tapahtumat osoittivat, että Clasussa on osattu ennen ja osataan nytkin. Juhlajumalanpalvelus Tampereen tuomiokirkossa oli kokemus - emeritus piispa Juha Pihkala saarnasi latinaksi ja monia muitakin jumalanpalveluksen osia toimitettiin latinaksi ja kreikaksi. Tuskin missään muussa koulussa Suomessa pystytään vastaavaan. Juhlat jatkuivat kahvituksella ja onnitteluiden vastaanotolla sekä pääjuhlalla vuosisadan alkupuolella rakennetussa peinteisessö Clasun kiinteistössä. Illansuussa oli kaupungin vastaanotto ja sitten vielä iltajuhla.

Osassa tapahtumista mukana olleena tulin taas enstistä vakuuttuneemaksi siitä, että Klassillinen  koulu tulee säilyttää nykyisessä paikassaan. Hallinnollisesti se voi olla yhdessä Tammerkosken ja Johanneksen koulun kanssa, jos niin nähdään parhaaksi. Klassilliselle lukiolle kielikouluna riittävät hyvin nykyiset tilat ja näin Clasun lukiokin voi säilyttää perinteisen tasonsa. Kaikista kouluverkkopäätöksistä huomimatta nämä asiat voidaan ottaa vielä uuteen käsittelyyn, jos vaan niillä virkamiehillä ja luottamushenkilöillä, jotka ovat päätökset tehneet vääriin dokumentteihin perustuen, on kanttia katkoa peiliin ja todeta, mitä he todellakin ovat tuhoamassa. Koko kouluverkkosekoilu on perustunut vääriin tietoihin, epärehellisyyteen ja kateuteen.

Nyt vihdoinkin on aika korjata tehdyt virheet ja katsoa  asioita tarkoituksenmukaisuuden, oikeudenmukaisuuden ja rehellisyyden näkökumasta. Poliittisen pelin pelaaminen tässä asiassa on lopetettava. Juurettomuus on tämän päivän yhteiskunnan synti. Tampere tarvitsee edelleenkin koulun, jolta nämä juuret löytyvät ja vielä vankat sellaiset. Se ei pitäisi olla kateuden aihe.

24.10.2011

KOULUVERKKOSEKOILU JATKUU...

Tämä kirjoitus on julkaistu myös Aamulehden nettisivuilla ko. artikkelin yhteydessä:

Tässä sitä nyt sitten ollaan sen ihanan kouluverkkouudistuksen kanssa. Olen koko kouluverkkosekoilun ajan kyseenalaistanut kaikki siihen liittyvät asiat, koska mielestäni taustalla ovat ollet muut asiat kuin koulutuksen järkevä ja taloudellinen järjestäminen kaupungissamme. Todellisuudessa kouluverkkosekoilu on ollut pienen piirin leikkikenttä, jossa näyttää nyt olevan vain häviäjiä.

Ennen nyt esille tulleita vääriä laskelmia kouluverkkouudistukseen liittyvät asiat ovat epäonnistuneet melkoisesti. Nyt on vielä joiltakin osin mahdollisuus tunnustaa tehdyt virheet ja tehdä korjausliikkeet. Kaarilan lukio olisi pitänyt säilyttää. Nyt Tammerkosken lukiolle ja Kaarilan lukiolle saneerataan tiloja Sampolaan. Kaarilan lukiota tuskin pystyy enää pelastamaan, vaikka Sampolaan saneerattavat tilat eivät tule olemaan oppimisympäristöltään parhaat mahdolliset. Ja mitä tehdään vapautuville Kaarilan lukion tiloille. Selkeää suunnitelmaa ei ole olemassa. Kouluverkon suunnittelijat nyt vaan toivovat, että jostakin ylhäältä tulisi tarvittava apu ja suunnittelemattomuus ei tulisi julki.

Keskustan koulujen osalta asia voidaan vielä korjata. Keskustan alueelta on poistettu tai ollaan poistamassa yläkoulun paikkoja niin, että muutaman vuoden kuluttua ollaan katastrofitilanteessa. Keskustassa olevat yläkoulun paikat ovat aina käyttökelpoisia, koska keskustaan on helppo tulla bussilla tai millä kulkuneuvolla tahansa.

Klassillisen koulun siirto Tammerkosken koulun yhteyteen on peruttava. Klassillisen koulun jäädessä paikalleen ja Tammerkosken koulun paikkoja hieman lisättäessä keskustaan jää hyvä määrä yläkoulun paikkoja. Näin myös Tammerkosken koulun kuvataidepainotukselle saadaan järkevät opetustilat, kun Tammerkosken lukiolta vapautuvia tiloja ei ahdeta täyteen. Kouluverkkoa uudistettaessa yksi pääajatuksista oli lukiopaikkojen vähentäminen. Niin ei kuitenkaan tapahtunut. Jos Klassillinen koulu jää nykyiselle paikalleen, ei ole mahdollista laajentaa Tampereen klassillista lukiota. Näin lukiopaikkojen määrä Tampereella vähenee.

Tammerkosken koulun ja Klassillisen koulun jäädessä omille paikoilleen ratkeaa myös Tammerkosken koulun ja Klassillisen koulun yhdistämistä haittaavat henkiset paineet, jotka yhdistyessä eivät voi olla haittaamatta päivittäistä koulutyötä. Klassillisella koululla on kaupungissamme perinteet, joita ei tule hävittää. Klassillinen koulu ja lukio sopivat hienosti samalle tontille.

Kouluverkkouudistusta suunniteltaessa oli tarkoitus saada tehtävillä muutoksilla lisää päivähoitopaikkoja. Miten on käynyt? Niitä ei ole tullut ja päivähoitopaikkojen tarve on aivan muualla kuin kouluista mahdollisesti vapautuvissa paikoissa.

Mitä koko kouluverkkosekoilulla on saatu aikaan? Ei juurikaan positiivisia asioita – negatiivisia sen sijaan melko paljon. Mitä järkeä on siirtää koulutuksia paikasta toiseen ja tehdä kalliita saneerauksia, kun hyvät tilat ovat jo olemassa. Se on saatu aikaan, että perusopetuksen vuokrakuluja on siirtynyt joissakin paikoissa lukiokoulutukselle ja päinvastoin. Hölmöläisen touhua.

Nyt on niiden, jotka ovat olleet tekemässä kouluverkkopäätöksiä, syytä mennä peilin eteen ja miettiä asiat uusiksi. Nyt ei voi ajatella niin, että menköön nyt, miten menee, kun on kerran päätetty. Pitää olla kanttia muuttaa virheellisiä päätöksiä. Nyt voidaan vielä tehdä korjausliikkeitä ja pelastaa, mitä pelastettavissa on. On vihdoinkin aika katsoa kouluverkkoasiaa asiakkaan kannalta. SE näyttää aivan erilaiselta kuin virkamiesten pöydällä olevat väärät väestöennusteet. Koko kouluverkkouudistuksessa ei ole mitenkään kuunneltu käyttäjien toiveita. Nyt siihen on vielä mahdollisuus.

Nyt vaan tuntuu siltä, että kukaan ei ota vastuuta mistään!

 

21.10.2011

 

LÄHDE EHDOKKAAKSI ENSI SYKSYN KUNNALLISVAALEIHIN...

Haluatko äänesi kuuluville? Haluatko vaikuttaa Tampereen kaupungin ja sen asukkaiden elämään? Lähde ehdokkaaksi ensi syksyn kunnallisvaaleihin Tampereen Sitoutumattomat ry:n ehdokkaana. Tampereen Sitoutumattomat on sitoutumaton poliittinen ryhmä, joka toimii omakustanteisesti ja on puoluetukien ulkopuolella. Perustehtävämme on varmistaa kuntalaisten ja kuntayhteisön hyvinvointi. Toimimme vain Tamperella - emme valtakunnan politiikassa.

Jos olet kiinnostunut yhteisten asioiden hoitamisesta ja haluat lähteä ehdokkaaksemme, niin ota minuun yhteyttä joko puhelimitse 050 553 8686 tai sähköpostilla hannu.soro@koulut.tampere.fi. Otan sinuun sen jälkeen yhteyttä ja jatkamme keskustelua. Tervetuloa mukaan mielenkiintoiseen maailmaan!

21.10.2011

PARKKIMAKSUJEN KOROTUS UUTEEN HARKINTAAN...

Tampereen kaupunki on päättänyt keskustan maanpinnalla olevien parkkipaikkojen maksujen korottamista. Yhdyskuntalautakunta päätti kuitenkin ottaa asiassa tuumaustauon, sillä maksujen nostosta on tullut runsaasti palautetta - lähinnä keskustan alueen yrittäjiltä. Parkkimaksut ovat nousseet niin tiuhaan tahtiin, että nyt ei ole syytä enää niitä korottaa. Vai miltä tuntusi, kun markkaikana olisi joutunut hakkaamaan automaattiin tunnin parkista 20 markan kolikkoa. Parkkimaksut ovat lähes 20-kertaistuneet. Keskustan alueella on jo niin paljon tuhjia liiketiloja, että kaupungin ei enää tällaisilla päätöksillä pitäisi häätää loppujakin yrittäjiä pois. Vai onko tarkoitus, että keskustaan jää vain juottoloita ja kebab-baareja. Aika lyhytnäköistä toimintaa.

12.10.2011

TOISEN ASTEEN KOULUTUS YHDISTETÄÄN NS. ISÄNTÄKUNTAMALLIN MUKAAN...

Tampereen kaupunginhallitus piti ylimääräisen kokouksen 10.10.2011 ja käsitteli toisen asteen koulutuksen yhdistämistä. Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti esittää lausuntonaan seutuhallitukselle, että Pirkanmaan koulutuskonsernin ja Tampereen ammattiopiston toiminnot yhdistetään ns. isäntäkuntamallilla siten, että myös Tampereen kaupungin järjestämä lukiokoulutus on samassa tuottajaorganisaatiossa. Anneli Kivistö (sdp) yritti vielä esittää osakeyhtiömallia ilmeiseti ystävänsä Atanas Aleksovskin (sdp) innoittamana. Aleksovski todettiin nimittäin esteelliseksi tämän asian käsittelyssä ja näin hän tarvittiin toverin apua. Päätöksessä todetaan, että yhdistäminen tehdään vuoden 2013 alusta lukien ja että valittua organisaatiomuotoa arvioidaan yhdesä kuntien kanssa valtuustokauden 2013 - 2016 lopussa. Päätös oli kaikin puolin hyvä. Pirkon ja TAO:n johto olivat vahvasti osakeyhtiömallin takana ja ovat nyt tietenkin pettyneitä. Nyt tehty päätös takaa Tampereen kaupungin ja muiden kuntien paremman ohjauksen toisen asteen koulutuksessa, joka mitä suurimmassa määrin on kuntien peruspalvelua. Varsinkin ammatillisen koulutuksen onggelmana on ollut se, että viimeisen kymmenen vuoden aikana kaikkea toimintaa on viety eteenpäin organisaatiot edellä ja tärkein eli opiskelijat ja henkilökunta on unohdettu. Ammatillisessa koulutuksessa on nyt tärkeämpää panostaa nimenomaan opetukseen ja pedagogiikkaan kuin organisaatioihin, sillä ammatillisesta koulutuksesta valmistuneiden ammatilliset ja työelämätaidot ovat heikentyneet huolestuttavasti.

04.10.2011

SUOMEN LIIKUNNAN JA URHEILUN KULTAINEN ANSIOMERKKI...

Suomen Liikunta ja Urheilu (SLU) ry. on myöntänyt minulle järjestön kultaisen ansiomerkin. Merkin mukana tulleessa kunniokirjassa mainitaan näin

Tunnustukseksi Suomen liikunnan ja urheilun kansalaistoiminnan hyväksi tekemästänne työstä Suomen Liikunta ja Urheilu myöntää teille

HANNU SORO

Suomen Liikunann ja Urheilun KULTAISEN ANSIOMERKIN

Helsingissä toukokuun 18 päivänä 2011

Suomen Liikunta ja Urheilu SLU ry

Timo Laitinen, puheenjohtaja                               

Teemu Japisson, pääsihteeri

Puheenjohtaja Timo Laitinen luovutti merkin ILVES ry:n 80-vuotisjuhlassa 01.10.2011.

28.09.2011

KAIVANNON SAIRAALAN TOIMINTA JATKUU...

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuusto päätti, että Kaivannon sairaalan toiminta jatkuu. Hieno päätös! Ylilääkäri Olli-Pekka Mehtonen ja henkilökunta ovat olleet löysässä hirressä jo vuosia. Mitään taloudellista tai järkiperustetta ei ole löytynyt sairaalan lakkauttamiselle. Saivannon suhteen on vaan vuosia pelattu likaista poliittista peliä. Kaivannossa hoidettavina olevien asiat eivät ole olleet etusijalla, vaan määrättyjen kuntien ja niiden valtuutettujen oma etu. Myös Pirkanmaan sairaanhoitopiirin taholta on päättäjille jaettu väärää tietoa Kaivannon sairaalan toiminnasta ja näin yritetty lopettaa Kaivannon toiminta. Todella epärehellista toimintaa! Onnittelut Kaivannon väelle!

26.09.2011

KAUPUNGINHALLITUS ESITTÄÄ KIINREISTÖVERON KOROTUSTA - KOROTUS TORJUTTAVA...

Tampereen kaupunginhallitus esittää valtuuston päätettäväksi, että yleistä kiinteistöveroprosenttia ja vakituisten asunrakennusketn kiinetistöveroprosenttia korotetaan. Näin ei tule tehdä, sillä kaupunkilaisten asuinkustannukset tulevat jo muutenkin nousemaan melkoisesti sähkö, kaukolämmön ja vesimaksujen muodossa. Kiinteistöverojen korotus edellyttää valtuustosopimuksen muuttamista. Sopimusta ei tule muuttaa - huopaamine ja soutaminen on loputtava ja ajateltava myös yksittäisen kaupunkilaisen hyvinvointia. On paljon kohteita, missä voidaan säästää, jos vain tahtoa löytyy. Parhaillaan ollaan suunnittelemassa Keskusareenaa, johon kaupunki lyö alkuvaiheessa 30 miljoonaa euroa vastikkeetonta rahaa ja areenan valmistumisen jälkeen kaupunki ei peri 30 vuoteen kiinteistöveroja ja tonttivuokria sekä maksaa 15 vuoden ajan yhtiölle 500 500 euroa vuosi, jotta tamperelaiset liigaseurat edes joten kuten pystuyisivät pelaamaan kalliilla areenalla. Siis hieman ristiriitaista toimintaa Tampereen kaupungin virkamiehiltä ja päättäjiltä. Nyt tulee vihdoinkin huomioida yksittäiset kaupunkimme veronmaksajat.

20.09.2011

KOULURUOKAILU: TAPAKASVATUSTA KOTEIHIN JA OPETTAJIEN VALVONTA-ATERIAT TAKAISIN...

Meno Tampereen kaupungin peruskoulujen ruokasaleissa on kuin villissä lännessä. Tiina Keskisen juttu Aamulehdessä 19.09.2011 osoittaa tämän todeksi. Hienoa, että keittiöhenkilökuntaan kuuluva Varpu Kallio toi esille kipeitäkin asioita. Tällaisen touhun on loputtava. Alla mielipiteeni asiasta Aamulehden nettisivuilla 19.09.2011.

Suomalaisilla lapsilla ja nuorilla on koulupäivinä ilmainen kouluateria ja arvostus on tällaista. Koulujen keittiöhenkilökunta tekee parhaansa ja saa tehdyksi pienillä määrärahoilla hyvää ja ravitsevaa ruokaa. Kettiöhenkilökunnan työtä tulee arvostaa ja tulee arvostaa myös sitä, että meillä on ilmainen kouluateria. Tässä jutussa kerrottu huono käytös on loputtava. Ei Pyynikin koulu ole ainoa paikka, missä tällaista tapahtuu. Ruoan ja toisten työn arvostaminen lähtee kotoa. Jokaisessa perheessä tulee nyt vakavasti puhua ruoan arvostamisesta. Koulun tulee tehdä myös oma osuutensa. Vaikka kaikkien peruskoulun oppilaiden tulisi osata jo luonnostaan oikea käyttäytyminen ruokailuissa, on valvonta silti välttämätöntä. Ennen opettajat saivat kouluruokansa halvemmalla, koska valvoivat samalla oppilaiden ruokailua. Säästösyistä opettajilta vietiin tämä valvonta-ateriaetu pois ja monet ovat sen jälkeen halunneet viettää ruokataukonsa rauhallisemmissa olosuhteissa. Näiden valvonta-aterioiden poistumisen jälkeen meno monessa ruokasalissa on ollut kuin villissä lännessä.
Näin ei voi jatkua. Poliittisessa päätöksenteossa on myös asia otettava vakavasti. Valvonta-aterioiden poistaminen oli huono asia. Opettajien valvonta-ateriat on palautettava niin pian kuin mahdollista ja koteihin on lähetettävä selvä viesti siitä, että kodeissa on syytä kerrata ruokailuun liittyvät käytöstavat.
Jokaiselle tulee taata rauhallinen ja nautinnollinen ruokailuheti ja parhaansa antavalle keittiöhenkilökunnalle täydellinen työrauha!
Hannu Soro
päivähoidon ja perusopetuksen johtokunnan
puheenjohtaja

07.09.2011

BUDJETTIVALMISTELU JA KIINTEISTÖVERON NOSTO...

Tampereen kaupungin vuoden 2012 budjettia valmistellaan kovaa vauhtia. Ja taas sama ääni kellossa kuin koko 2000-luvun - säästää pitää. Kun oli hyvät ajat, punakynä kävi tiuhaan tahtiin ja nyt kun on huonommat ajat, punakynä käy vielä tiuhemmin. Budjettiesityksessä halutaan korottaa kiinteistöveroja. TÄMÄ TULEE TORJUA. Tampereen kaupunki muistaa jo muutenkin kiinteistönomistajia melkoisilla laskuilla - esim. sähkön hinta ei ole niitä maan halvimpia. Kiinteistöveron nostamisesta tulee luopua, sillä se koskettaa pääasiassa yksittäisiä Tampereella asuvia ihmisiä. Se, mikä ollaan ottamassa yksityisiltä pois, ollaan antamassa liikevoittoa tavoitteleville Tampereen Keskusareenan mahdollisille tuleville omistajille. Kaupunki on nimittäin luvannut, että Keskusareenan ei tarvitse maksaa kiinteistöveroa 30 vuoteen. Tämä ei voi olla Tampereen kaupungin toiminnan tavoite. Nyt kaupunkilaisten tulee sanoa selvä EI kiinteistöveron korotukselle.

15.08.2011

IHMEELLISTÄ APULAISPORMESTARIPELIÄ...

Elokuun alussa tuli taas viesti apulaispormestarin vaihdoksesta. Anna-Kaisa Ikonen (kok) siirtyy ministeri Henna Virkkusen valtiosihteeriksi. Sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava apulaispormestari vaihtui taas. Apulaispotmestarien paikat tuntuvat olevan ponnahduslautoja parempiin tehtäviin. Näin ei varmasti pormestarimallia laadittaessa ollut tarkoitus. Viime vaalien jälkeen käytiin kovaa keskustelua siitä, mikä ryhmä saa minkäkin apulaispormestarin tehtävän. Kokoomus hamusi väkisin itselleen pormestarin lisäksi kaksi apulaispormestarin paikkaa. Ja tässä on tulos. Kyllä kokoomuksen päättäjienkin on syytä mennä peilin eteen ja miettiä onko tällainen apulaispormestrirumba kenenkään etu. Asiasta käytiin syystäkin kiivas keskustelu syyskauden ensimmäisesssä kaupunginvaltuuston kokouksessa. Systeemiä on nyt mietittävä uudestaan ennen ensi syksyn kunnallisvaaleja. Näin homma ei voi jatkua. Jos nykyinen järjestelmä ei tuo nähtyä parenmpaa tulosta, niin siirryttäköön sitten takaisin vanhaan järjestelmään, jossa eri sektoreiden asioista vastasivat oman alansa tunteneet apulaiskaupunginjohtajat. Nyt on oikea aika  miettiä järjestelmää vakavasti. Ulospäin Tampereel malli näyttää sirkukselta. Alkuperäisistä apulaispormestareista vain Timo Hanhilahti (keskusta) hoitaa tehtäviään edelleen ja uskon hänen hoitavan tehtävänsä kunnialla loppuun saakka.

14.06.2011

HÄMEENLINNAN OKL:N SIIRTYMINEN TAMPEREELLE OSOITTAA TÄYDELLISTÄ ASIANTUNTEMATTOMUUTTA...

Kannanottoni asiaan Aamulehden nettisivuilla ko. asiaa koskevan artikkelin yhteydessä:

Hämeenlinnan OKL:n siirto Tampereelle on ollut selvä jo pitkän aikaa. Henkilöillä, jotka päätöksen ovat tehneet, ei ole ollut mitään käsitystä siitä, millaisissa olosuhteissa luokanopettajakoulutusta tulee antaa. Lisäksi heille ei ole edes haluttu antaa oikeaa tietoa asioista. OKL kuuluu tulevaisuudessakin Hämeenlinnaan, sillä siellä on opettajankoulutukselle vaaditavat tilat ja harjoittelukoulu aivan vieressä. Tampereen yliopiston rehtori on vaan koko ajan puhunut, että Hämeenlinnassa ei voida toteuttaa tarpeeksi sivuainevaihtoehtoja - asia, joka ei ole luokanopettajakoulutuksessa ollenkaan oleellinen asia. Luokanopettajan koulutusta tulee paremminkin kehittää siihen suuntaan, että tulevat opettajat pystyvät hoitamaan tehtäväänsä aina vain vaikemmissa olosuhteissa. Hämeenlinna tarjoaa kaikki ne elementit, mitä luokanopettajan koulutuksessa tarvitaan. Tampere ei niitä tarjoa. Luokanopettajankoulutuksen siirto Virta-kiinteistöön on sama asia, kun Tampereen yliopiston rehtori siirtäisi lääkärikoulutuksensa yliopiston päärakennuksen isoihin luentosaleihin. Mitä järkeä on tuoda taas Tampereen opiskelijoiden asuntojonoihin iso määrä uusia asunnontarvitsijoita. Tampereen yliopistolle olisi tähän hätään riittänyt jo se, että saa nykyisen hallinnonuudistuksensa kunnialla vietyä loppuun. Nykyisen rehtorin aikana henkilöstöhallinto on ollut varsin retuperällä. Ja nytkään ei OKL:ssa työskentelevien ajatuksia ja kokemusta paljon kuunneltu. Tampereen yliopistonkin tulisi jatkuvien organisaatiomuutosten sijaan keskittyä opetuksen kehittämiseen sekä henkilökunnan ja opiskelijoiden hyvinvointiin. Tampereen yliopisto tarvitsee johtoonsa henkilöitä, jotka ovat näistä asioista kiinnostuneita. Tärkeimät asiat on nyt unohdettu tai jätetty taka-alalle.

18.05.2011

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN RAHAT KOULUTUKSEN LAATUUN - EI ORGANISAATIOIHIN...

Tämä on kommenttini Aamulehden nettisivuilla 17.05.2011:

Ammatillisessa koulutuksessa organisaatioita muutetaan jatkuvasti. Muutma vuosi sitten muodostettiin Pirko Tampereen ja ympäristökuntien ammatillisista oppilaitosista. Tampereen ammattiopistossa on muutettu hallinnollista järjestelmää ja nyt suunnitellaan kampuksia ja koulutusten siirtoja paikasta toiseen.

Pirkossa on edelleen suuria johtamis- ja muita vaikeuksia ison konsernin muodostamisen jäljiltä. Ympäristökunnissa olevat toimipisteet ovat kokeneet jääneensä lapsipuolen asemaan. Tampereen ammattiopistossa koulutusalakohtainen johtaminen ei palvele oppilaitoksen päivittäisiä toimintoja.

Jos nämä kaksi jo nyt isoa ammatillisen koulutuksen järjestäjää yhdistetään, niin voi vain kuvitella, millainen soppa siitä syntyy. Kyseessä kun on toisen asteen oppilaitos, jossa opiskelijat ovat nuoria ja tarvitsevat erilaista tukea ja apua opinnoilleen - aivan eri tavalla kuin suurissa yliopistoissa ja ammattikorkakouluissa.
Pirkon Leena Mäkelä perustelee, että isoissa oppilaitoksissa saaadaan opiskelijoille valinnanmahdollisuuksia. Näin luultiin silloinkin, kun Pirko perustettiin, mutta niin ei vain käynytkään. Ja jos halutaan päällekkäisyydet pois, niin yksinkertainen keino on se, että TAO:n ja Pirkon johto istuvat saman pöydän ääreen ja sopivat, mitä ammatillista koulutusta kumpikin oppilaitos antaa. Aika yksinkertaista. Ei tarvitse nuodostaa mammuttioppilaitoksia.

Organisaatioiden muuttamisen sijaan kaikessa ammatillisessa koulutuksessa tulisi nyt kiireesti keskittyä opetuksen laadun kehittämiseen ja panostaa kaikki voimavarat opiskelijoiden ja henkilökunnan hyvinvointiin. Emme saa hyväksyä sitä, että työelämään siirtyy vuosittain yhä huonommin ja huonommin koulutettua väkeä. Nyt kun ammatillisen koulutuksen vetovoima on hyvä, tulee kaikki panokset kohdistaa itse koulutuksen antamiseen - ei jatkuviin organisaatioiden muuttamisiin. Olisi johtajien hyvä katsoa joskus tilannetta muustakin kuin konsernien johtotorneista. Itse kentällä työskentelevät odottavat sitä. Ja pitää muistaa, että suuri ei ole välttämättä kaunista ja tehokasta!

12.05.2011

TAAS LÖYTYI TAKINKÄÄNTÄJÄ...

Kokoomus ja demarit löysivät sovinnon Portugalin tukipaketista. Näin demareista tuli kokoomuksen apupuolue. Timo Soisi puolestaan sanoi, että hän ja hänen eduskuntaryhmänsä eivät voi hyväksyä kokoomujksen ja demareitten esitystä ja jättäytyvät näin pois hallitusneuvotteluista. Suoraselkäistä toimintaa. Timo Soini joukkoineen piti ne lupaukset, joita he antoivat äänestäjille ennen vaaleja. Suoraselkäistä politiikkaa, jota Suomessa ei ole totuttu näkemään. Timo Soinia joukkoineen eivät polttaneet hyväpalkkaiset ja hyväetuiset ministerin paikat. Kansalaisten etu tuli nyt tärkeimmäksi kriteeriksi. Demareitten puheenjohtaja onkin sitten oikein takinkääntäjien kuningatar. Ennen vaaleja oli suuri uho päällä, mutta nyt niillä puheilla ei ollut enää mitään merkitystä, kun haluttiin miellyttää kokoomusta ja Jyrki Kataista. Urpilaiselle eivät kansamme tunnot merkkaa mitään, kunhan vaan itse ja puolueen muu eliitti pääsee taas nauttimaan kovapalkkaisista ja etuja pullollaan olevista ministerien tehtävistä.  Näin siis toimivat demarit nyt ja ovat aina toimineet. Tämä tuntuu varsin erikoiselta, kun kyseessä pitäisi olla puolue, jonka pitäisi huolehtia vähäosaisista. Taas kerran saatiin kokea, että se on ihan sama, mitä kansa ajattelee ja miten kansalaiset voivat, kun puolueen ja oma etu tulee maksimoitua. Ja Urpilaisen on nyt turha syyttää Timo Soinia mistään, kun jauhot omassa pussissa on erittäin kosteita.

12.05.2011

KAIVANNON SAIRAALA ON SÄILYTETTÄVÄ...

Keskustelu Kaivannon sairaalan tulevaisuudesta on käynyt viime aikoina vilkkaana. Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on jo useamman vuoden ajan ollut lakkauttamassa Kangasalla sijaitsevaa sairaalaa. Kun lakkauttaminen ei ole onnistunut, on otettu järeät aseet käyttöön. Sairaanhoitopiirin taholta on jaettu eri kuntien päättäjille valhellista ja väärää tietoa. Ikävää, että nykypäivänä näin voidaan toimia. Mutta tämä on melko yleistä, sillä näin kävi myös Tampereen kouluverkkosekoilun yhteydessä. Konsultit ovat todenneet sairaalan kustannustehokkaaksi ja hoitopäivän edulliseksi.

- Mutta raportin johtopäätökset ovat tarkoitushakuisia ja virheellisiä. Todellisuudessa sairaalan lakkauttaminen nostaisi käyttäjäkunnissa kustannuksia merkittävästi, jopa 8 miljoonaa euroa vuoteen 2020 mennessä, kertoo sairaalan ylilääkäri Olli-Pekka Mehtonen Tamperelaisen haastattelussa

Mehtonen toteaa, että esim. Tampereen kaupungin kustannukset lisääntyisivät vähintään miljoonalla eurolla vuodessa. Olemmeko todellakin suostuvaisia tähän? Muutenkin Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on organisaatio, jolle mitkään sovitut maksut eivät riitä, vaan aina kunnilta pyydetään lisää Sairaanhoitopiirin pohjattomaan kassaan. Nyt on korkea aika jättää kaikki kähminnät pois ja ajatella asiaa järkisyillä.

11.05.2011

HANNU SORO JATKAA TAMPEREEN MESSU- JA URHEILUKESKUS OY:N HALLITUKSEN PUHEENJOHTAJANA...

Tampereen Messu- ja Urheilukeskus Oy:n yhtiökokous pidettiin torstaina 11.05.2011. Kokous valitsi Hannu Soron jatkamaan Tampereen Messu- ja Urheilukeskus Oy:n hallituksen puheenjohtajana. Tampereen kaupungin muut edustajat hallituksessa ovat Sirpa Koivisto (sdp) ja Timo Toivonen (kok) sekä tilakeskuksen toimitusjohtaja Ilkka Ojala. Tampereen Messut Oy:n edustajat ovat Tommi Rasila, Hannu Vähätalo ja Mikko Savolainen. Yhtiön vuoden 2010 tilinpäätös oli posiitiivinen. Tällä hetkellä on suunnitteilla uuden hallin - E-hallin - rakentaminen, mikä tuo  uusia mahdollisuuksia sekä urheilulle että messutoiminnalle.

31.03.2011

KRISTIINA JÄRVELÄSTÄ TUOTANTOJOHTAJA...

Päivähoidon ja perusopetuksen johtokunta on valinnut kokouksessaan 30.03.2011 Päivähoidon ja perusopetuksen tuotantojohtajaksi apulaispormestari, FM Kristiina Järvelän. Johtamani johtokunta oli valinnasta täysin yksimielinen. Usein tällaiset valinnat ovat varsin poliittisia, mutta nyt valinta tehtiiin pätevyyden, haastattelussa saadun vaikutelman ja testitulosten perusteella. Prosessi alkoi jo joulukuussa 2010 ja valintaryhmä Hannu Soro, Jukka Vuorinen ja Kari Hakari  saattoivat tehdä yksimielisen päätösehdotuksen. Kristiina Järvelä aloittaa työnsä ilmeisesti kesäkuun alussa, kun on ensin pyytänyt eroa Tampereen kaupunginvaltuuston jäsenyydestä ja hänen tilalleen on valittu uusi apulaispormestari.

25.03.2011

KANNANOTTONI 24.03.2011 AAMULEHDEN NETTISIVUILLA...

Ihmettelen suuresti, miten oppilaita nyt voidaan siirtää Takahuhdin kouluun. Kun olen väittänyt, että Messukylän lukiolta vapautuneet tilat ovat puolikäytössä, on minulle kerrottu, että tilat ovat aivan täynnä. Valheet alkavat pikku hiljaa paljastua. Sampolan koulun remontilla lukioksi ei ole mitään kiirettä. Kaarilan lukiolla ja Tammerkosken lukiolla on hyvät ja nykyaikaiset tilat ja näin muuttoa voidaan siirtää. Samoin klassillisen koulun ja Tammerkosken koulun yhdistämisellä ei ole kiirettä. Sampolan yläkoulun oppilaille tulee nyt taata rauhallinen ja häiriötön koulunkäynti perusopetuksen loppuun ja hyvä valmistautuminen toisen asteen opintoihin. Näitä nuoria ei saa rangaista, koska he eivät ole olleet mitenkään osallisia tähän kouluverkkosekoliluun.

Hannu Soro

23.03.2011

KANNANOTTONI 23.03.2011 AAMULEHDEN NETTISIVUILLA...

Kuuntelin aamulla Tampereen radion uutisia ja siellä kerrottiin, että Sampolan koulun oppilaita koskevassa tilaisuudessa ei ollut paikalla ketään tilaajapuolen edustajaa, vaikka asia kuuluukin juuri tilaajalle. Mätä kouluverkkoratkaisu tarvitsee nyt vastuunkantajia tehdyistä päätöksistä. Mutta missä ovet nyt kaikki kilpaa veuluverkkoratkaisun puolesta huutaneet tilaajapuolen edustajat.Ja ehdotus kasiluokkalaisten siirrosta Messukylän lukion tiloihin osoittaa, että siellä on nyt väljää ja maksetaan tyhjistä seinistä. Tällainen on lopputulos, kun mitään ei ole suunniteltu etukäteen. Luullaan vaan, että kyllä asiat aikanaan järjestyvät ja tehdään kovia päätöksiä. Kouluverkkopäätöksessä on jo tähän mennessä ilmennyt niin paljon epäselviä asioita, että nyt on syytä kesksyttää päätösten toimeenpano ja pohtia asioita uudestaan. Se on kaikkien etu.

Hannu Soro

21.03.2011

LISÄÄ MURHEITA KOULUVERKKOPÄÄTÖKSISTÄ...

Sampolan koulun oppilaiden sijoittamisesta korvaaviin tiloihin lukuvuodeksi 2011 - 2012 käydään kovaa keskustelua. Taas on tullu siis esiin yksi asia, jota kouluverkkopäätöstä tehtäessä ei haluttu ottaa huomioon. Nyt sitten yhtäkkiä ollaan oppilaat siirtämässä entisen Pellervon koulun kiinteistöön, jossa on terveydellisiä haittoja tai sitten hajasijoitata oppilaat eri puolille kaupunkia. Virkamiehiltä tämä on todella vastuuntunnotonta toiminaa. Kannattaa ajatella varsinkin Sampolan koulun ysiluokkalsiten tilannetta, kun he ovat hakemassa toisena asteen koulutukseen. Ainoa oikea tapa on rauhoittaa heidän kouluvuotensa mahdollisimman hyvin. Kysyin tätä sijoitteluasiaa silloin, kun kouluverkkopäätöstä tehtiin ja vastaus oli vain: kyllä ne hommat sitten aikanaan järjestyvät. Lupauksia on matkan varrella tullut paljon, mutta oikeastaan mitään niistä ei ole toteutettu. Parasta olisi nyt se, että Sampolan koulun remonttia lukion käyttöön siirretään alkavaksi keväällä 2012 ja näin Sampolan koulun oppilaille taataan tasavertaisemmat mahdollisuudet koulunkäyntiinsä muiden ikätoveriensa suhteen. Kukaan vaan ei tunnu enää kantavan minkäänlaista vastuuta hölmöstä kouluverkkopäätöksestä. Ja vaikeudet eivät lopu sampolan tilanteeseen. Tulevan lukuvuoden aikana tulee melkoinen määrä lisää ongelmia.

13.03.2011

MUUTAMIA AJANKOHTAISIA AJATUKSIA...

Tässä muutamia ajatuksiani tällä hetkellä vilkkaasti keskusteltavista asioista.

Rantaväylän tunneli: Hanketta viedään eteenpäin pitkän tunnelin suunnittelulla, johon valtio on myös sitoutunut osallistumaan kolmasosalla tunnelin kustannuksista. Juha Miettisen ryhmä on tuonut esille myös muita vaihtoehtoja. Mielestäni Juha Miettisen esityksiä tulee kuunnella herkällä korvalla. Jos hänen ajatuksistaan löytyy toteuttamiskelpoisempi suunitelma samalla lopputuloksella kuin pitkä tunneli, niin ei saa pelkästään hirttäyttyä pitkään tunneliin.

Raitiotie: Koko alkuvuoden lähinnä Aamulheti on ollut täynnä ratikkasuunnitelmia ja innokkaimmat kannattajat ovat jo hurranneet sen nopeasta toteuttamisesta. Toteutus on kuitnekin vielä kaukana. Itsessään ratikka on hyvä ideä, mutta pitää ensin selvittää sen perustamiskustannukset, käyttökulut, käyttövarmuus, käyttäjämäärät, kuka maksaa jne. Nyt kaikki laskelmat ja suunnitelmat on rakennettu tototaan, toivotaan -periaatteella. Julkisuudessa on esitetty, että ratikka raadaan 200 miljoonalla eurolla. Helsingin kaupunki tilasi juuri 40 raitiovaunua ja kustannu on 113 miljoonaa. Ratikan rakentamisessa puhutaan sadoista miljoonista euroista ja onko sen rakentaminen sittenkään kannattavaa. Ajatus sen rakentamisesta on hyvä, mutta realitettit tulee ottaa huomioon.

Oikoratahanke: Oikoratahanke, jota valtiokin on lupautunut tukemaan taloudellisesti, on erittäin kannatettava hanke. Näin saadaan raskaat ja joskus jopa vaaralliset tavarajunat pois Tampereen keskustasta  ja osa raiteista vapautuisi vaikka seudulliselle raideliikenteelle.

Suur-Tampere: Jotkut höyrypäiset ovat taas nostaneet esille Suur-Tampereen. Nyt hieman jäitä hattuun. Seutuyhteistyö on saatu hyvin alkuun ja sitä pitää viedä eteenpäin ja kehittää. Nyt ei kannata ärsyttää naapurikuntien uhmisiä, sillä naapurikunnissa moni asia on hoidettu paljon paremmin kuin Tampereella. Eiköhän Tampereen kannattaisi nyt panna ensin omat asit kuntoon ja hamuta sitten vasta jotakin Suur-Tamperetta.

Keskusareena ja Hakametsä: Keskusareenan mahdollisesti toteutuessa muutamat Tampereen kaupungin virkamiehet ovat päättäneet muuttaa Hakametsän perinteikkään jäähallin sisäliikuntatilaksi. Tässä ei ole mitään järkeä vatsinkin, kun sisäpalloilulajien seurat ja voimisteluseurat eivätkä muutkaan ole ollenkaan halukkaita menemään Hakametsään. Jääkiekkoseurat sen sijaan ovat, koska Tampereella tarvitaan Keskusareenan mahdollisen toteutumisenkin jälkeen jääurheilulle paikka, jonne voidaan ottaa muutama tuhat katsojaa. Tarvittaessa on perustettava kansanliike Hakametsän pelastamiseksi - samanlainen kuin 1960-luvulla sen rakentamiseksi.

Klassillinen koulu: Maineikas ja perinteikäs klassillinen koulun on säilyettävä nykyisessä paikassaan ja yhdistymispäätökset Tammerkosken koulun kanssa on purettava. Kaupungin on tehtävä uudet laskelmat yläkoulun paikkojen tarpeesta keskusta-alueella. Kouluverkosta päätettäessä ei tiedetty Ranta-Tampellan rakentamisesta ja muista keskusta-alueelle uusia asukkaita tuovista kohteista. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin kulttuurihistoriallisesti arvostelun koulun säilyttäminen.

KAUPUNGINVALTUUSTO TEKI VALINTOJA...

Tampereen kaupunginvaltuusto piti vuoden 2011 ensimmäisen kokouksena maanantaina 10.01.2011. Listalla olivat lautakuntien ja johtokuntien jäsenten valinnat vuosille 2011 ja 2012. Kaupunginvaltuusto teki päätökset jatkostani Päivähoidon ja perusopetuksen johtokunnan puheenjohtajana ja Ikäihmisten palvelujen lautakunnan varajäsenenä. Työ siis näillä sektoreilla jatkuu. Olkaa aktiivisesti yhteydessä.

03.01.2011

HYVÄÄ ALKANUTTA VUOTTA...

Hyvää alkanutta vuotta teille kaikille, jotka olette kiinnostuneet toimistani ja luette sivujani. Tämän valtuustokauden toinen puolisko on käynnistynyt ja se merkitsee myös sitä, että lautakuntien ja johtokuntien jäsenet valitaan maanantain 10.01.2011 kaupunginvaltuuston kokouksessa. Vuodesta tulee hyvin vilkas myös kunnallispolitiikan näkökulmasta, vaikka alkuvuotta sävyttävätkin eduskuntavaalit. kaupungin vuoden 2010 tilinpäätös tulee olemaan olosuhteisiin nähden hyvä ja vuosi 2011 on taloudellisesti vielä parempi ja ikuisilta tuntuvat jatkuvat säästöt voidaan siirtää taka-alalle. Erityisesti peruspalveluista laman aikana nipistetyt eurot tulee palauttaa ja palveluiden järjestämiseen tulee osoittaa vähintään ennen lamaa olleet euromäärät. Vuoden aikana tullaan edelleen puhumaan rantaväylän tunnelista, Keskusareenasta, raitiotiestä, seuruyhteistyöstä, jätevedenpuhdistamosta ja monista muista isoista asioista. Perusopetuslain muutokset ja niihin liittyvät suunnitelmat tulevat myös aiheuttamaan vilkasta mielipiteenvaihtoa. Nokialla on jo alettu tekemään näitä muutoksia ja soppa taitaa olla melkoinen. Nokialla ei paljonkaan ole ajateltu lasten etua. Toivottavasti meillä asiat hoixdetaan viisaammin. Kouluverkkokeskustelu jatkuu, sillä jo nyt toteutetut siirrot ovat menneet jo niin paljon metsään, että on aika ottaa tuumaustauko ja keskeyttää vielä tulossa olevat järjettömät suunnitelmat. Valmistautuminen vuoden 2012 kuntavaaleihin alkaa toden teolla tämän vuoden loppupuolella. Olkaa aktiiviaisa ja ottakaa minuun yhteyttä vaikka palauteosion kautta. Jatketaan keskustelua ja työtä tamperelaisten parhaaksi. Työ ei ole aina helppoa, koska kaupungin ylin johto ei ole kovinkaan kiinnostunut tavallisia tamperelaisia päivittäin mietityttävistä asioista.

25.11.2010

JA TAAS KOULUVERKOSTA...

Ja tulipa taas yllätys, kun kouluverkkosekoilijat eivät olleet muistaneet suunnitella, mihin Sampolan koulun oppilaat siirretään remontin tieltä. No joku keksi sitten, että pannaan ne Pellervon kouluun. Että sillai. Milloin tämä pelleily oikein loppuu. Olen ollut aika hyvä ennustaja ja asiantuntija siitä, miten tässä sekoilussa todella käy.

07.11.2010

JÄRKEÄ KOULUVERKOSUUNNITTELUUN...

Kouluverkkokeskustelu tulee ottaa uuteen tarkasteluun. Nyt kun päätöksistä on kulunut noin vuosi, alkaa epäilijöitä olla entistä enemmän. Sampolan tiloihin saneerattava uusi lukio on jo nyt osoittautunut huonoksi vaihtoehdoksi. Yläkoulun tiloihin ei saada oppimisympäristöltään toimivaa lukiota. Silti hakataan päätä seinään ja halutaan toteuttaa hanke hinnalla millä hyvänsä. Kaarilasta vapautuville lukion tiloille ei ole keksittty taloudellisesti järkevää ratkaisua. Klassillisen yläasteen siirtäminen Tammerkosken lukiolta vapautuviin tiloihin on saanut tunteet kuumenemaan. Perinteikkään koulun siirtämisestä Tammerkosken koulun yhteyteen tulee luopua. Sampolan koulun lopettaminen ja Amurin kolulun muuttaminen kansainväliseksi kouluksi vie keskustasta runsaasti pois peruskoulun yläasteen paikkoja. Suunnitelmassa ei ole otettu huomioon tulevaisuuden tarvetta. Ranta-Tampellaan tullaan rakentamaan asunnot 4000 ihmiselle, Ratinan rantaan ja Rantaväylän varteen tullaan rakentamaan tuhansille ihmisille asuntoja. Näiden alueiden lapset tarvitsevat koulupaikkoja nimenomaan keskusta-alueelta. Nyt on erittäin perusteltua ja järkevää säilyttää klassillinen yläaste nykyisellä paikallaan ja laajentaa Tammerkosken koulua Tammerkosken lukion suhteellisen pieniin tiloihin. Klassillisen koulun tiloihin on todella typerää laajentaa klassillista lukiota kahdestakin syystä: yläkoulun tilat eivät sovellu lukion käyttöön ja kouluverkkosuunnitelmissa oli tarkoitus vähentää lukiopaikkoja. Nyt niitä ollaan lisäämässä. Tammerkosken kolulu pienellä oppilasmäärän lisäyksellä, klassillisen yläasteen säilyttäminen nykyisessä paikassan ja Johanneksen  koulu voivat yhdessä muodostaa toimivan kokonaisuuden. Kouluverkkopäätös on jo nyt osoittautunut virheratkaisuksi. Enää ei kannata tehdä lisää virheitä. Nyt pitää virkamiesten ja päättäjien nöyrtyä ja tarkastella asiaa uudella ja järkevällä tavalla. Nyt siihen on vielä mahdollisuus. Jos typerien suunnitelmien annetaan toteutua, niin niiden korjaaminen tulee maksamaan todella paljon. Toivottavasti keskustelu voi nyt jatkua niin, että suunnitelmiin otetaan mukaan järkeen käyvät perusteet.

18.10.2010

MESSUKYLÄN LUKION OPISKELIJAT SUUTTUIVAT...

Aamulehti uutisoi, että Messukylän lukion Sammon keskuslukioon siirretyt opiskelijat ovat kiivastuneet siitä, että mahdollisesti he eivät saakaan heille luvattua Messukylän lukion päättötodistusta. Asiaa on selitelty mitä ihmeellisimillä tavoilla. Totuus kuitenkin lienee se, että jos vaan tahtoa löytyy, niin ko. todistukset pystytään tekemään. Ne voidaan hätätilassa tehdä manuaalisesti. Niin todistuksia ennenkin tehtiin. Ikävää tilanteessa on se, että nyt on on haluttu unohtaa kaikki ne lupaukset, joita ennen siirtopäätöstä Messukylän lukion väelle annettiin. Tämä ei ole ainoa asia.

18.10.2010

POLIITIKKOJEN SUURISTA PALKKIOISTA...

Tiedotusvälineet ovat viime aikoina uutisoineet voimakkaasti merkittävien poliitikkojen valtion omistamien yhtiöiden hallintoneuvostoista saamista kokous- ym. palkkioista. Jutta Urpilainen (sdp) on nostanut parissa vuodessa 14000 euroa vaivautumatta juurikaan käymään ko. yhtiön kokouksissa. Muita vastaavia esimerkkejä löytyy melkoisesti.

Meno on samantapaista esim. Tampereen kaupungin omistamissa yhtiöissä. Ensin yhtiön jäsenille ja puheenjohtajille maksetaan vuosittaisia palkkioita ja näiden lisäksi kokouskohtaisia palkkioita. Siis perusteetonta rahanjakamista määrätyille poliitikoille. Ilmankon nämä kaupungin omistamien yhtiöiden hallituspaikat ovat hyvin haluttuja johtavien poliitikkojen keskuudessa. Katsokaa vaikka Särkänniemeä, Pysäköintitaloa, Tampere-taloa jne. Olen jo aikaisemmin jossakin yhteydessä esittänyt, että jäsenten vuosittaisista palkkioista tulee luopua. Puheenjohtajien kohdalla tilanne on hieman erilainen, sillä he joutuvat paneutumaan asioihin huomattavasti perusteellisemmin kuin hallitusten jäsenet ja muutenkin käyttämään aikaansa yhtiön asioiden hoidossa.

26.09.2010

KALLIS KOULUVERKKOSEKOILU...

Kouluverkkosekoilu jatkuu!!! Oli melko järkyttävää lukea Aamulehden juttu "Sampolan korjaus luovien alojen lukioksi paisuu 1,5 miljoonalla". Kun koko kouluverkon suunnittelu on ollut pelkkää arvailua alusta loppuun asti, niin näin siinä saattoikin käydä. Messukylän lukion sulauduttua Sammon keskuslukioon siirtyi osa Takahuhdin koulun oppilaista entisiin lukion tiloihin. Perusopetus maksaa nyt satoja tuhansia enemmän vuokraa kuin aikaisemmin ja tilat ovat vain osittaisessa käytössä. Sampolan saneeraus on alusta asti ollut vastatuulessa. Asiantuntijat ovat todenneet, että ko. rakennuksesta ei saa nykyaikaisia ja käytännöllisiä tiloja lukiokoulutukseen, koska esim. luokkatiloja ei pystytä suurentamaan. Mutta päätä halutaan vaan hakata seinään ja tehdä jo suunnitteluvaiheessa "sutta".
Melko järkyttävä oli tilaajapäällikkö Pekka Kivekkään lausunto Aamulehdessä: "Ei summalla saataisi uutta lukiota. Sitäpaitsi Sampola on suojelukohde ja sijainniltaan erittäin hyvä, vaikkei sinne ehkä ihanteellisia oppimisympäristöjä saada". Eikö koulujen saneerauksessa tai uudisrakentamisessa TÄRKEINTÄ pidä olla tilojen ja oppimisympäristöjen järkevyys ja käytännöllisyys. Ja varsinkin tässä tapauksessa, kun ollaan saneeraamassa vuosikymmeniksi tiloja lukiokoulutukselle. En ymmärrä, miksi Kivekäs vertaa saneerauskustannuksia uuden lukion rakentamiseen. Ei Tampereella mitään uutta lukiota tarvitse rakentaa eikä edes Sampolaan uhrata 15 miljoona euroa. Meillä on hyvässä kunnossa oleva Kaarilan lukio ja Tammerkosken lukio. Muuta ei tarvitse tehdä kuin antaa niiden toiminnan jatkua ja saneerata Sampola edelleen yläkoulun käyttöön ja siihen on jo olemassa suunnitelmat ja rahoitus. Tarvitsemme tulevaisuudessa keskustassa yläkoulun tiloja, koska esim. Nurmi-Sorilaan ja vastaaviin uudisrakennuskohteisiin ei ole järkevää rakentaa uusia koulurakennuyksia. Tässä kohdassa on myös hyvä muistuttaa, että Klasun yläkoulun siirtäminen Tammerkosken koulun yhteyteen on törkeä kulttuuririkos, joka pitää kaikin keinoin estää.
Ihmettelen, mihin näiden virkamiesten järki on kadonnut. Nyt kun perusopetus maksaa turhaan tyhjistä seinistä otettuaan käyttöönsä Messukylän lukion tilat, niin varsinainen "pommi" tulee Kaarilan lukion tilojen siirtyessä perusopetuksen käyttöön. 330 opiskelijan lukion tiloihin on tulossa kaksi vitos- ja kaksi kutosluokkaa eli noin 70-80 oppilasta. Syystäkin esim. Hyhkyn ja Kalkun asukkaat ovat veronmaksajina huolissaan tilanteesta. Kaarilan kohdalla perusopetuksen maksettavaksi tulee taas lisää satojatuhanisa euroja / vuosi. Toivottavasti Hyhkyn ja Kalkun koulujen vanhemmat jatkavat taisteluaan oikeudenmukaisuuden puolesta.

Kouluverkkomuutoksissa on myös vedottu siihen, että tarvitaan lisää päivähoitopaikkoja. Jos niitä tarvitaan, niin ne on helposti järjestettävissä sinne, mihin niitä kulloinkin tarvitaan. Tilanne on tällä hetkellä se, että nyt ollaan jopa luopumassa muutamista päivähoitoyksiköistä. Ja kaiken lisäksi yhden 100 lapsen päiväkodin rakentaminen maksaa tällä hetkellä noin 3,5 miljoonaa euroa eli paljon vähemmän kuin monet nyt suunnitellut saneeraukset.
Jonkun pitsäisi puuttua tähän älyttömään veronmaksajien rahojen tuhlaamiseen. Paitsi rahaa palaa koko ajan, niin opiskelijoiden ja pienten alakoululaisten koulunkäyntiolosuhteet huononevat koko ajan. Toivottavasti löytyy nopeasti joku, joka panee stopin näille jäsenkirjavirkamiesten älyttömyyksille.  Ison puolueen jäsenkirja perstaskussa ei saa oikeuttaa tekemään mitä sylki suuhun tuo veronmaksajien rahoilla. Pitää olla myös ammttitaitoa. Pelkkä poliittinen näkemys ei riitä. Nyt suunnitellut muutokset eivät hyödytä ketään.

 26.09.2010

TAMPERE-PIRKKALAN LENTOASEMAN KAKKOSTERMINAALI...

Tampere-Pirkkalan lentoaseman terminaalikysymys on ratkaistava nopeasti. Terminaali 2 on todellakin häpeäksi Tampereelle ja koko seutukunnalla. Matkustin 17.09. tästä "varastorakennuksesta" Ryanairilla Riikaan. Väkeä oli paljon, sillä lähes samaan aikaan oli lähdössä toinenkin Ryanairin kone. Komea ykkösterminaali oli tyhjä. Ei yhtään konetta terminaali yhden edessä. Pitäisi kyllä Finnaviankin herätä. Rahasta ei uuden terminaali 2:n rakentaminen voi olla kiinni. On sitä isompiakin rakennusprojekteja tehty nopeallakin aikataululla. Finnavia voisi hyvin käyttää rakentamiseen pysäköinnistä saamiaan tuloja. Pysäköintituloja kertyy paljon, kun esim. kahden vuorokauden pysäköinti maksaa 30 euroa ja kaikki paikat ovat yleensä täynnä. Terminaali 2:n kautta Tampereelle ja seutukunnalle tulee melkoinen määrä turisteja, joille nyt luulisi voitavan tarjota inhimillisemmät olosuhteet. Nyt järkeä ja nopeasti Tampere-Pirkkalan lentoaseman kaikkien toimitojen kehittämiseen.

26.09.2010

AHNEUDELLA EI TUNNU OLEVAN RAJOJA...

Olin menossa Tampereen kaupungin virastotalolle koulutustilaiuuteen. Yritin saada autoni Frenckelin parkkitaloon, mutta se oli ilmeisesti täynnä. Vihreä valo paloi, mutta puomi ei auennut ja niin jouduin peruuttamaan luiskan ylös ja etsimään parkkipaikan muualta. Paikka löytyi keskustorilta. Tarvitsin 2,5 tunnin parkin ja aloitin latelemaan kolikkoja automaattiin. Kauhukseni huomasin, että ko. pysäköinti maksoin 7 euroa. Todella törkeää ryöstämistä. Tällä pysäköintipolitiikallako yritetään todella tappaa kaikki keskustan liikkeet ja asiointi eri virastoissa. Apulaispormestari Timo Hanhilahdella (kesk.) ja kumppaneilla on nyt miettimisen paikka, mihin ollaan todella menossa. LUULISI, ETTÄ AHNEUDELLAKIN ON RAJANSA. Eipä vaan tunnu olevan Tampereella.

AJATUKSIA KESÄN AJALTA...

Olemme saaneet nauttia ennätyksellisen kauniista kesästä - tosin mukaan on mahtunut myös ikäviäkiä asioita myrskyineen ja niiden aiheuttamine tuhoineen. Pikku hiljaa myös kaupunkimme poliittinen toiminta palaa päivittäisiin rutiineihin. Kesän aikana on kuitenkin tapahtunut kaikenlaista. Tässä muutamia ajatuksia niistä.

Erittäin paljon palstatilaa on kesän aikana saanut Acutan tilanne. Aikanaan, kun Acutaa oltiin perustamassa, moni poliitikko mietti, onko tällaisen yhden paikan periaate paras mahdollinen. Kesä on osoittanut, että kaikki asiat eivät ole toimineet, niin kuin piti. On käsittämätöntä, että terveysasemien kesäsulun aikana Acuta ei ole pystynyt vastaamaan sille asetettuihin haasteisiin. On itsestäänkin selvää, että yksi lääkäri yöpäivystyksessä ei riitä. Tampereen kaupunki ja erityisesti ko. asiasta vastuussa oleva Erkki Lehtomäki on vähätellyt tilannetta ja Tampereen kaupunki on sysännyt vastuun Pirkanmaan Sairaanhoitopiirille. Totuus on, että kyllä Tampereen kaupungin suurimpana osakkaana on kannettava vastuunsa. Nyt asiaa on palloteltu liikaa ja asetettu kaupunkilaisten terveys vaakalaudalle. Ei uskoisi, että tällaisten asioiden kanssa on varaa leikitellä.

Minulle niin tärkeä kouluverkkoasia sai myös erityisiä piirteitä alkukesästä. Kouluverkkosekoilu ja lukioiden yhdistäminen aiheutti sen, että eri lukioiden ensisijaisten pyrkijöiden määrä muuttui oleellisesti. Lukioihin, joihin kouluverkkosekoilu ei ole vaikuttanut, tuli normaalia enemmän ensisijaisia pyrkijöitä ja esim. Kaarilan, Klassillisen ja Tammerkosken lukioiden pyrkijämäärä putosi reiluisti. Lisäksi suurella kohulla suunniteltu lukio Sampolan yläkoulun tiloihin on osoittautunut virhearvioksi. On käynyt nimittäin selväksi, että Sampolan tiloihin ei pystytä järkevästi saneeraamaan tiloja lukiolle, jonka pitäisi toimia vuosikymmeniä vuodesta 2012 eteenpäin. Keskustelu myös historiallisesti merkittävän klassillisen yläkoulun  lopettamisesta on vain kiihtynyt. Toivottavasti klasun asia otetaan vielä uuteen pohdintaan, jotta ei tehdä siirtoa, jota sitten myöhemmin tullaan raskaasti katumaan. Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Irene Roivainen pitää klasun yläkoulun säilyttämistä tärkeänä asiana. Toivottavasti hän saa auktoriteetillaan myös muut vastuulliset poliitikot muuttamaan kantaansa niin, että klassinen yläkoulu voidaan säilyttää.

Epilän katutyöt ovat saaneet monet haukkomaan henkeään. Autoille tarkoitettua ajorataa on kavennettu ja yhdestä kaupunkimme länsiosien pääväylästä ollaan nyt telemässä sellainen sumppu, jota ei koskaan olisi pitänyt toteuttaa. Keskikorokkeiden rakentamisessa joka 100 metrin välein ei ole mitään järkeä. Luulisi, että katuverkkoon käytettävät aina vähenevät määrärahat voitaisin käyttää todellisiin parannuskohteisiin. Kaupunkimme kadut ovat monissa kohdin niin huonossa kunnossa, että rahat tulisi kohdentaa niiden parantamiseen. Tuntuu siltä, että katuverkoista vastaavilla virkamiehillä ei ole mitään käsitystä katujemme kokonaistilanteesta.

Pyöräily Hämeenkadulla on aiheuttanut taas vilkasta keskustelua. Luulisi, että tähän asiaan saadaan jo vihdoinkin lopullinen ratkaisu. Näin asia ei voi jatkua vuodesta toiseen. Mutta tuntuu siltä, että kukaan ei pysty ottamaan vastuuta tästä ongelmasta.

Ja taas on herännyt ajatus raitiotien rakentamisesta. Asiasta tehdään taas kerran selvityksiä. Totuus kuitenkin lienee, että tässä taloudellisessa tilanteessa on turhaa haaveilla satoja miljoonia maksavasta raitiotiestä. Järkevämpää on kehittää julkista bussiliikennettä, joka on aina tarpeen mukaan muunneltavissa, kun siihen tarve tulee.

Vanhusten ja sairaitten hoidosta ja lasten koulutuksesta ollaan koko ajan vähentämässä määrärahoja ja näiden peruspelvelujen kohdalla kipuraja on jo aikoja sitten ylitetty. Ensisijaisesti tulee nyt panna nämä peruspalvelut kuntoon ja vasta sitten haaveilla monesta sdatojen miljoonien projekteista, joita nytkin on suunnitteilla lukuisia. Tampereen kaupungin rahioitusjohdolla ei tunnu olevan minkäänlaista tuntumaa siitä, mitä kaupungissamme todella tapahtuu. Kaupunkin ensisijainen tehtävä on huolehtia kaupunkilaistemme hyvinvoinnista ja tämä asia tuntuu täysin unohtuneen.

Pormestarin siivouskampanja on kärsinyt inflaation. Kampanjaan on palkattu lukuisia koordinaattoreita ja opastajia ja silti ei tapahdu mitään. Kaupungin puistot ovat enstistä saastaisempia. Olisiko nyt aika lopettaa kampanja ja panna kampanjassa mukana olevien palkkarahat rehellisten siivoojien palkkaukseen. Ja oma lukunsa on kaupunkipyöräsekoilu. Kannattaisi miettiä, mikä tässä kaupungissa on tärkeää ja mikä ei.

Positiivista on se, että käsittämätön Teiskon Laivaston kanssa tehty sopimus voitiin purkaa ja nyt Mustanlahden satama-alue kukoistaa. Suuri kiitos satama-alueen toimijoille. Virkamiehet tulisi vaan panna vastuuseen hölmöistä päätöksistään. Ai niin. Hämeenpuistoa rumentaa edelleen pressujen alla oleva rakennelma - ties jo kuinka monetta vuotta. Kyllä tästäkin hölmöilystä jonkun pitää olla vastuussa.

Ja syksy tuo varmasti taas mukanaan asioita, joita en kaupungin veronmaksajana voi ymmärtää. Ja uskon, että ihmettelijöitä on muitakin. Palataan näihin asioihin myöhemmin syksyllä.

28.05.2010

LISÄÄ JUTTUA MAINEIKKAASTA CLASUSTA...

Taas on mahdollisuus tutustua lisää maineikkaan Clasun historiaan. Kyseessä on koulun oppilaan Linnea Mäkisen kirjoittama juttu tämän vuoden PUHURI -lehteen: Historian lehtien havinaa - otteita Clasun historiasta ja tietoa tästäkin päivästä. Haastateltavana apulaisrehtori Pasi Takala. Kysyn? Kannattaako sittenkään lopettaa näin maineikkaan ja perinteikkään koulun toimintaa? Kiitos Linnealle, että saan julkaista tämän jutun!

25.05.2010

KIITOS, OLLI-POIKA....

Aamulehti uutisoi tänään, että henkilöstöjaosto on puheenjohtajansa Olli-Poika Parviaisen johdolla lopettanut avustusten maksamisen puoluekokouksiin osallistuville. LOISTAVA PÄÄTÖS! Tällaisten kokousten kulujen maksaminen ei kuulu kaupungille. SDP:n ryhmäpuheenjohtaja Pekka Salmi syyttää XL-ryhmää ja Parviaista demareittein sortamisesta. Jos joku ei taloudellisista syistä voi lähteä puoluekokoukseen, niin maksakoon demarijärjestö hänen osallistumisensa. Rahaa puolueilla pitäisi olla, kun niitä tulee joka tuutista - valtiolta, kunnilta, yrityksiltä. Ja mainittakoon tässä vielä toinen hyvä päätös liittyen Tampereen kaupungin ilmoitteluun. Viime viikolla tehty päätös ilmeisesti poistaa Uutispäivä Demarin älyttömän tukemisen. Jotain hyvääkin tässä kaupungissa.

19.05.2010

CLASUN YLÄKOULU ON PELASTETTAVA...

Viime aikoina Tampereen päättäjät ovat tehneet lukuisia päätöksiä kansalaismielipiteen vastaisesti. Viimeisimmät ovat kouluverkko ja nyt Hakametsän jäähallin muuttaminen sisäliikuntatilaksi. Kouluverkkopäätöksen jälkeen on tullut esille niin paljon erilaisia asioita, jotka eivät puolla tehtyä päätöstä. Nyt on vielä mahdollista korjata virheet, jos vähänkään halutaan tehdä asioita niin, että kaupunkilaisten tyytyväisyys lisääntyy.

Yksi tärkeä kohde on Klassillisen yläkoulun toiminnan jatkaminen nykyisessä paikassa. Koulun taustalla olevat yhdistykset sekä koulussa olevat työntekijät luovuttivat emerituspiispa Juha Pihkalan johdolla yli 1800 nimen adressin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Irene Roivaiselle ennen 21.04.2010 pidettyä kaupunginvaltuuston kokousta. Paikalla olivat kaikkien valtuustoryhmien edustajat. Irene Roivainen on ollut näkyvästi puolustamassa Klassillisen yläkoulun säilyttämistä.

Olen itse aktiivisesti puhunut ja toiminut Klassillisen koulun säilyttämisen puolesta, koska nyt on kyse todella tärkeästä asiasta. Nyt ei saa päästää Clasulle vihamielisten virkamiesten ajatuksia toimeenpanoasteelle. Näiden sivujen vasemmassa osassa on palkki "Clasu säilytettävä". Sitä klikkaamalla voit lukea emerituspiispa Juha Pihakaln hienon puheen adressin luovutustilaisuudessa. Tulen panemaan sinne muutakin Clasua koskevaa materiaalia.

Toivon, että kaikki vastuulliset valtuustoryhmät käsittelevät Clasun tilanteen uudestaan ja voimme muuttaa jo tehdyn harkitsemattoman päätöksen.

18.05.2010

JUNIORIJÄÄKIEKKO TARVITSEE HAKAMETSÄN HALLIA...

Tampereen kaupunginvaltuusto on päättämässä keskiviikkon kokouksessaan siitä, että Tampereen kaupunki osallistuu suunnitellun Monitoimiareenan kustannuksiin. Tässä päätöskessä ei ole mitään väärää. Nyt areenaan uhrattavat eurot tulevat ilmeisesti aika nopeasti verotuloina takaisin. Väärää on sen sijaan se, että saman päätösehdotuksen sisään on kahdella rivillä ympätty Hakametsän ykköshallin lakkauttaminen ja sen muuttaminen sisäliikuntatilaksi. Ja tämä tulee Monitoimiareenaa suunnittelevien hekilöiden vaatimuksesta, sillä he pelkäävät, että Hakametsä olisi heille joku kilpailija. Tämä tuntuu käsittämättömältä. Hakametsä tulee säilyttää jääurheilupaikkana tulevaisuudessakin ja tehdä sen käytölle sellaiset ehdot, että se ei ole missään suhteessa Monitoimiareenan kilpailija. Nyt jos areenan rakentajien vaatimukseen suostutaan, niin koko hanke käänty itseään vastaan - jääkiekkoväki alkaa suhtautua negatiivisesti koko hankkeeseen. Ja Hakametsän muuttaminen sisäliikuntatilaksi ei ole saanut minkäänlaista kannatusta esim. tamperelaislta palloiluseuroilta. Annetaan siis Hakametsän olla jääurheilun käytössä, kun he haluavat sitä tehokkaasti käyttää. Säälittävää tässä on se, että Hakametsän lopettaminen on suunniteltu salassa. Vasta maanantaina tamperelaiset jääurheiluseurat saivat asiasta tiedon luettuaan kaupunginvaltuuston esityslistan. Lisäksi liikuntatoimen kanssa ei ole käyty mitään keskustelua koko asiasta, vaikka luulisi asian jotenkin koskevan myös liikuntatointa. Asiaa ovat suunnitelleet muutamat henkilöt, joilla ei ole mitään käsitystä tamperelaisesta liikuntatoiminnasta.

Tamperelaiset jääurheilueseurat vaativat, että päätöksestä poistetaan kahden rivin ponsi, joka liittyy Hakametsän muuttamisesta sisäliikuntatilaksi. Ja tämän jälkeen tulee panna pystyyn toimikunta, joka Monitoimiareenan rakentajien kanssa miettii asiaa, niin että kummankaan laitoksen toiminnasta ei tule haittaa toiselle.

04.05.2010

LAUTAKUNTA HYLKÄSI OIKAISUVAATIMUKSET KOULUVERKKOPÄÄTÖKSESTÄ...

Kouluverkkopäätöksestä oli tehty peräti 10 oikaisuvaatimusta, joista lasten ja nuorten palvelujen lautakunta käsitteli kahdeksaa ja päätti hylätä oikaisuvaatimukset. Kaksi oikaisuvaatimusta käsitellään myöhemmin osaamis- ja elikeinolautakunnassa. Päätös oli odotettu, sillä koko prosessin ajan on voinut havaita, että etenkin virkamiehiä ei vähääkään voi kiinnostaa lasten ja nuorten sekä heidän vanhempiensa kannanotot. Sen osoitti myös oikaisuvaatimusten käsittely, jotka kaikki oli niputettu samaan pykälään, vaikka kyseessä oli erityyppisiä vaatimuksia. Ajatus oli vain saada nopeasti oikaisuvaatimukset käsistä pois. Tämä käsittelytapa ilmaisee sen, miten välinpitämättömästi ja halveksivasti virkamiehet suhtautuvat suuressa hädässä olevien kaupunkilaisten asioihin - kaupunkilaisten, jotka rehellisesti ja oikeutetusti käyvät taistelua vääryyttä ja valhetta vastaan. Samat leidit - Hiltuset, Salmelinit, Kuosmaset - näyttävät edelleen jatkavan oikealla asialla olevien kaupunkilaisten kyykyttämistä. Helmikuun kouluverkkopäätösten jälkeen on tulluit ilmi monia ihmeellisiä asioita, jotka vaan johtuvat siitä, että mitään ei oltu suunniteltu etukäteen, vaan haluttiin vain heikentää edelleen tamperelaisten lasten ja nuorten sekä heidän vanhempiensa hyvinvointia. Hakukäyttäytyminen toisen asteen yhteishaussa sekottaa koko lukiokentän. Sampolan ajateltu muuttaminen lukiokäyttöön on osoittautunut erittäin vaikeaksi ja kalliiksi ratkaisuksi. Hervannan lukion sijoittaminen Tampereen ammattiopiston yhteyteen kalliine rakennusprojekteineen on suuri virheinvestointi. Näiltä ja monilta muilta tulevilta ongelmista olisi säästytty, jos asioita olisi edes hiukan suunniteltu ja muutoksia tehty vain tarpeiden mukaan. Nyt on vaan haluttu kiusata suurta osaa kaupunkilaisista typerillä suunnitelmilla. Kaikki ne kymmenet miljoonat eurot, jotka hupenevat tähän organisaatiomuutokseen, olisi kipeästi tarvittu nimenomaan lasten ja nuorten koulutuksen järjestämiseen. Toivottavasti lapset ja nuoret sekä heidän vanhempansa jaksavat jatkaa taistelua oikeudenmukaisuuden puolesta.

21.04.2010

HAKAMETSÄN JÄÄHALLI JA MONITOIMIHALLI...

Tiistaina saimme kuulla, että Tampereelle suunniteltu monitoimihalli olisi toteutumassa. Toki rahaa puuttuu vielä melkoinen määrä. Ilmeisesti isojen ryhmien puheenjohtajat ovat luvanneet, että kaupunki on hankkeessa mukana. Tämän osoittivat lausunnont Aamulehdessä. Oli miten oli, monitoimihalli saattaa tuntua yhtäkkiä hyvältä ratkaisulta. Sen rakentaminen vaan merkitsee sitä, että kaupungin omistamat Tampere -talo ja Tampereen Messu- ja Urheilukeskus tulevat menettämään asiakkaita. Ja miten tamperelaiset liigaseurat taloudellisesti pystyvät pelaamaan uudessa montoimihallissa. Tai pystyvät, mutta se merkitsee suuria kaupungin myöntämiä avustuksia.

Ja toinen merkittävä asia monitoimihallin ranetamiseen liittyen on Hakametsän jäähallin kohtalo. Nyt tilakeskuksen johtaja Ilkka Ojala ja kumppanit ovat muuttamassa hallin pois jääurheilun käytöstä. Tämä typeryys pitää mahdollisimman nopeasti torpedoida. Hakametsän jäähallin on Suomen ensimmäinen jäähalli ja se tulee säilyttää edelleenkin jääkiekon ja jääurheilun käytössä. Ja kun se on vielä viime vuosina saneerattu hienoon kuntoon aitioineen ja muine oheistiloineen, niin olisi täysin typerää, että sen käytötarkoitusta nyt muutettaisiin. Tampereella on huutava pula jääajoista, joten sitäkin taustaa vasten se on säilyettävä. Tuntuu siltä, että Hakametsän jäähallin pelastamiseksi on synnytettävä kansanliike. Ilman tällaisia mitkään asiat eivät tässä kaupungissa etene järkevään ratkaisuun.

18.04.2010

VALTUUTETTUJA EIVÄT KOULUASIAT KIINNOSTA...

Tampereen klassillinen koulun taustaryhmät ovat murheissaan koulun lakkauttamispäätöksestä. He haluiavat tehdä kaiken mahdollisen, jotta koulun toiminta voi jatkua. Äärimmäisenä ratkaisuna voisi olla yksityinen korvaava koulu. Siksi klassilliselle koululle oli kutsuttu 15.04.2010 kaupunginvaltuuston jäsenet valtuuston puheenjohtajan hyvällä myötävaikutuksella. Pailkalle olivat vaivautuneet Riitta Koskinen(kok), Ilkka Sasi (kok), Irene Roivainen (vihr), Anna-Kaarina Rantaviita-Tiainen (kesk), Aila Dundar-Järvinen (SDP), Kirsikka Siiki (vihr) ja varavaltuutettu Hannu Soro. MIssä olivat 61 muuta valtuutettua? Kouluasiat eivät näytä kiinnostavan. Eivät kouluasiat kiinnostaneet lautakuntienkaan jäseniä, jotka kuitenkin tekivät kouluverkosta tämän järkyttävän päätöksen. Nytkin olisi kannattanut tulla kuulemaan, miten selkeästi ja perusteellisesti klassillisen koulun edustajat perustelivat, miksi tällainen perinteinen koulu ja sen antama opetus tulee säilyttää. Uskon, että kaikki paikalla olleet tulivat vakuuttuneiksi, että tehty päätös klassillinen koulun lopettamisesta on illut väärä ja asialle tulee tehdä jotakin. Vain täysin kouluasioita ymmärtämätön ei tietenkään nytkään ymmärtänyt, mitä piispa Juha Pihkala ja klassillisen koulun edustajat kertoivat. Nyt asialle voidaan vielä tehdä jotakin ja Lasse Eskosen ja kumppaneiden alkuunpanemat kouluverkkosekoilut on pysäytettävä. Jo nyt on näköpiirissä todella paljon asioita, jotka aiheuttavat tamperelaisille lapsille ja nuorille ongelmia ja kustannukset nousevat niin suuriksi, että kaupungin taloudellisessa ahdingossa tällaisia muutoksia ei ole järkevää tehdä.

30.03.2010

JA NYT ON KIISTANA SAMMON KOULU...

Sammon koulu nousi voimakkaasti esille viime viikonloppuna, kun Kristiina Järvelää ja hannu Suoniemeä haastateltiin Sammon koulun asioista. Kouluun oli 1. luokalle 5 hakijaa ja nyt sitten kauempana asuvat lapset sijoitetaan kouluun, jota ei olisi koskaan pitänyt edes rakentaa. Taas siis yksi virhearviointi lisää. Ja lapset kärsivät. Kirjoitin alla olevan mielipiteen Aamulehden nettisvuille asiaa koskevan jutun yhteyteen.

Valitettavasti taas tuli uusi sotku koulupuolella. Tätä ei tarvitse kuitenkaan ihmetellä, sillä kaikki nämä kouluverkkoon liittyvät sekoilut johtavat samalle sylttytehtaalle. Ensin rakennettiin Sammon keskuslukio - aivan turhaan - sitten Sammon koulun pihaan lisärakennus -aivan turhaan. Ja nyt sadat perheet saavat kärsiä näistä hölmöyksistä. Nyt sitten yritetään Sammon kouluakin täyttää keinolla millä hyvänsä. Olen ollut erittäin innokkaasti vastustamassa tätä typerää kouluverkkosekoilua. Kun tehdään muutoksia, niin asioita pitää tarkastella pidemmällä aikajänteellä. Edellä mainitut esimerkit osoittavat, että Tampereen kouluasioista puuttuu suunnitelmallisuus. Tehdään yhtäkkiä suuria päätöksiä, jotka osoittautuvat epäonnistuneiksi. Toisen asteen yhteishaun tulokset osoittavat, miten pieleen lukioverkkosekoilussa mentiin. Ja lisää ongelmia on tulossa. Yhden herran johtama pieni piiri saa pelata tätä hiekkalaatikkoleikkiään vuodesta toiseen. Lasten ja nuorten ja heidän vanhempiensa ei tarvitse hyväksyä tällaista toimintaa.

25.03.2010

KUMMALLISTA POLIITTISTA PELAAMISTA...

Palataanpa vielä kouluverkosta käytyyn keskusteluun ja päätöksentekoon. Kaikki eivät ole olleet rehellisellä mielellä liikkeellä. Hyhkyn koululla järjestetyssä keskustelutilaisuudessa demareiden ryhmänjohtaja Pekka Salmi oli hyhkyläisten puolella ja totesi, että syyttäkää XL-ryhmää, jos tehdään hyhkyläisten kannalta ikävä päätös. Kun sitten lasten ja nuorten palveluiden lautakunta käsitteli asiaa ja siellä demareiden Joonas Lepistö ei hyväksynyt tehtyä päätösesitystä ja oli vastahankaan, niin sen jälkeen hän on saanut kuulla kunniansa ja huhu kertoo, että varoituskin on tullut. Aika kaksinaamaista politiikkaa Pekka Salmelta. Näin toimii kunnon länsitamperelainen demaripoliitikko. Muutenkin lasten ja nuorten palveluiden lautakunnan omilla aivoillaan järjevästi ajattelevia jäseniä on uhkailtu joidenkin ryhmien taholta. Aika törkeää peliä. Vihreiden Amu Urhonen oli vielä muutamaa päivää ennen lautakunnan kokousta puolustamassa mm. Hyhkyn koulun asiaa, mutta kummasti hänenkin päänsä oli käännetty muutamassa päivässä. Likaistä peliä - todella likaista.

21.03.2010

KOULUVERKKOSEKOILIJOILLE ENSIMMÄINEN TAPPIO...

Kun kouluverkkosekoilijat olivat vauhdissa, heräsi heti kysymys, miten tämän kevään yhteishaussa nuoret hakevat lukioihin, joita odottaa lakkauttaminen. Tästähän kouluverkkosekoilijat eivät välittäneet mitään. Heistä oli ihan sama, kuka hakee ja mihinkä lukioon. Perjantaina päättyneen yhteishaun tulos on murheellista luettavaa. Lakkautettavien lukioiden ensisijaisten hakijoiden määrät romahtivat. Kaarilan lukion ensisijaisten hakijoiden päärä putosi puoleen, Tammerkosken lukiossa pudotus oli lähes 70 ja paljon tapeetilla olleen klassillisen lukion noin neljälläkymmenellä. Sammon keskuslukion ensisijaisten pyrkijöiden määrä putosi reilulla sadalla, kun siinä huomioidaan viime vuoden pyrkijät lopetettavasta Messukylän lukiosta ja Sammon lukiosta. Tuhannen opiskelijan lukio ei siis tunnu olevan kaikille se halutuin opiskelupaikka. Suurimoia voittajia olivat kalevan lukio ja Tampereen lyseon lukio, joiden pyrkijämäärät nousivat reilusti. Nyt herää kysymys, millaista on opiskelu esim. Kaarilan lukiossa, jonne 2/3 opiskelijoista tulee muulta kuin ensimmäiseltä hakutoiveelta. Kouluverkkosekoilijoiden olisi kannattanut ennen typeriä ehdotuksiaan miettiä, mitä saavat aikaan. Tämä oli kouluverkkosekoilijoiden ensimmäinen tappio - ja lisää on tulossa, kun mennään ajassa hieman eteenpäin.

03.03.2010

NUORTEN TAPAHTUMA: CHILI HOUSE..

Nuorten talviloman tapahtuma CHILI HOUSE järjestetään 03.-06.03.2010 Tampere-talon Sorsapuistosalissa ja lähitiloissa. Olin keskiviikkona 03.03. tilaisuudessa mukana Tampereen Nuorisofoorumin osastolla vastaamassa nuorten tekemiin kysymyksiin. Tamapahtuma itsessään veti heti alusta paljon nuoria ja tapahtumassa erilaiset järjestöt esittelevät toimintaansa ja nuorilla on mahdollisuus kokeilla erilaisia juttuja. Tapahtuman taustalla on Tamperteen kaupungin nuorisopalvelut.

01.03.2010

LASTEN JA NUORTEN PALVELUJEN LAUTAKUNTA TEKI ODOTUSTEN MUKAISEN PÄÄTÖKSEN...

Työkiireiden takia ehdin vasta nyt ottamaan kantaa LANULA:n viime torstaina tekemään päätökseen kouluverkosta. Päätös oli odotettu, mutta vastaanpanijoitakin oli. Osaamis- ja elinkeinolautakunnassa kaikki myötäilivät esittelijää. LANULA:n kokous oli siis dramaattisempi. Kristiina Järvelän ja suunnittelijoiden harmiksi Anna Kontula, Joonas Lepistö, Vesa Eskola ja Tiina Elovaara olivat eri mieltä päätösesityksestä. Ja uskalsivat tuoda mielipiteensä esille. Hienoa! Kiitos siitä heille! Näistä rohkeista poliitikoista ainakin muutamia on vakavasti puhuteltu ja varoiteltu! Ja joku saattoi jäädä kokoukseta pois tai muuttaa painostuksen alla mielipidettään. Kokouksessa ravasi sellainen määrä virkamiehiä ja "asiantuntijoita", että oikein hirvitti. Kouluverkkosekoilijoiden taholta haluttin siis kaikki tarpeeliset voimat marssittaa kokoukseen kehumaan tätä "erinomaista" suunnitelmaa. Mutta asia piti saada haluttuun päätökseen hinnalla millä hyvänsä ja keinoja kaihtamatta. Tämä kokous ja koko prosessi osoitti taas kerran, miten likaista politiikan tekeminen on ja miten vain pieni ryhmä määrää siitä, miten pitää kokouksissa käyttäytyä. Monet lautakuntien ja muiden luottamuselimien jäsenet ovat vain kumileimasimia, jotka tekevät niin kuin heille sanotaan. Ja yksi kummallisuus oli demareitten Sirpa Koiviston äänestäminen tyhjää. Mistä lienee tähänkin tullut määräys. Nyt vaan on toivottavaa, että päätöstä vastaan taistelleiden koulujen vanhempainyhdistykset tekevät nopeasti oikaisupyynnön lautakunnalle ja sen jälkeen valittvat päätöksestä oikeusasteisiin. Saamani tiedon mukaan taustalla viritelläänkin jo jopa järeämpiä toimia. Kiitos Matti Kääntöselle hyvästä mielipidekirjoituksesta Tamperelaisessa. Se koski Klasun tilannetta ja tekstin lopussa kerrottiin selkeästi, kuka kaiken tämän sekoilun on saanut aikaan.

25.02.2010

HANNU SORO JATKAA PIRKANMAAN SITOUTUMATTOMAT RY:N PUHEENJOHTAJANA...

Pirkanmaan Sitoutumattomat ry:n vuosikokous pidettiin 24.02.2010 Pirkanmaan sairaanhoitopiirin toimitiloissa. Kokouksessa hyväksyttiin vuoden 2009 tilit ja toimintakertomus ja myönnettiin vastuuvapaus tilivelvollisille. Vuoden 2010 osalta hyväksyttiin toimintasuunitelma ja talousarvio.

Pirkanmaan Sitoutumattomat ry:n puheenjohtajana jatkaa Hannu Soro. Hallitukseen tuli muutamia muutoksia. Hallitukseen valittiin Tuulia Passila (Akaa) varajäsenenään Lauri Erma (Tampere), Lasse Oksanen (Tampere) varajäsenenään Mirja Nyman (Tampere), Tuomo Jussila (Kangasala) varajäsenenään Harri Kekki (Kangasala) ja Anita Viljanmaa (Ruovesi) varajäsenenään Seppo Keskinen (Ruovesi). Hallituksen järjestäytymiskokouksessa varapuheenjohtajaksi valittiin Tuomo Jussila, sihteeriksi Tuulia Passila ja rahastonhoitajaksi Anita Viljanmaa.

24.02.2010

KAUPUNGINVALTUUSTON KOKOUKSESTA 24.02.2010...

Kuuntelin aktiivisesti keskiviikon kaupunginvaltuuston kokouksen keskustelua radio Moreenista ja keskustelusta nousi mieleeni muutamia ajatuksia:

Pormestarin valinnasta käytiin monipuolinen keskustelu. Ollessani vielä varsinaisena valtuutettuna tavoitteena oli, että vuoden 2012 vaaleissa pormestari valitaan suoralla kansanvaalilla. En ymmärrä, miten tästä asiasta on nyt tehty niin vaikea. Jotkut pelkäävät nyt jotakin. Kuten keskustelusta kävi ilmi, niin ministeri Mari Kiviniemi on valmis nopealla aikataululla hoitamaan asian niin, että Tampereella voidaan 2012 vaaleissa valita pormestari suoralla kansanvaalilla, niin ihmettelen, miksi asiaa nyt pyöritetään ja voisi sanoa jopa jarrutetaan, ettei näin tapahtuisi. Tampereen tulee nyt olla aktiivinen ja hoitaa asia Mari Kiviniemen kanssa niin, että homma onnistuu vuonna 2012. On turha siirtää asiaa vuoteen 2016.

Strategiakorteista käytiin vilkas keskustelu. Keskustelussa nousivat voimakkaasti esille lasten ja nuorten asia eri muodoissaan. Lastensuojeluasiat ovbat retuperällä, samoin lasten kouluasiat. Apulaispormestari Järvelä yritti selitellä asioita, kun hommat ovat hoitamatta. Olisi selitys siinä, että tammi-helmikuussa pääasiat ovat unohtuneet ja kaikki energia on mennyt kouluverkkosekoiluun, joka tule tuottamaan vain lisää ongelmia lasten ja nuorten sektorilla. Nyt olisi syytä todellakin keskittyä todella voimassa oleviin ongelmiin, eikä pyrkiä tekemään niitä  lisää. Valtuutettu Marco Roth uskoo, että siirtelemällä lapsia koulupaikasta toiseen saadaan rahaa opetukseen. Tilanne tulee olemaan aivan päinvastainen. Ongelmat lisääntyvät ja tukipalvelujen tarve kasvaa. Strategiakortit osoittavat niin paljon ongelmia, että nyt olisi kaikki panostukset suunnattava näiden ongelmien hoitamiseen. Nyt ei ole varaa keskittyä toisarvoisiin asioihin.

23.02.2010

UUTTA KOULUVERKKOASIASSA...

Tämän päivän Aamulehti uutisoi, että Hervannan lukio ei olekaan niin huonossa kunnossa kuin Sisko Hiltunen ja kumppanit ovat antaneet ymmärtää. Valheella on saatu ajetuksi asia niin, että Tampereen ammattiopiston Hepolamminkadun yksikön yhteyteen rakennetaan tilat lukiolle. Kun vaan tässä jutussa ei olisi jotakin taka-ajatuksia. Pelkään pahoin. Koko kouluverkkoasiaa on viety eteenpäin salailun ja valehtelun sävyttämänä. Ennen Messukylän lukion lakkauttamista päättäjille annettiin valheellista tietoa ja jopa kaupunkimme pormestarille valehdeltiin. Näinkö tässä kaulungissa asioita hoidetaan. Ja Ilkka Ojala totesi myös Aamulehden artikkelissa, että ei tällaisia uuden lukion rakentamisrahoja ole olemassakaan. Että sillä lailla. Hyvin on valmisteltu kaikki asiat.

22.02.2010

TORSTAINA SIUNATAAN HYHKYN JA KALKUN KOULUJEN KOHTALO...

Lukekaapa apulaispormestari Kristiina Järvelän esitys lasten ja nuorten palvelujen lautakunnalle torstain kokoukselle. Pieni poliittinen piiri on päättänyt siirtää Huhkyn ja Kalkun koulujen 5.-6. luokat Kaarilan lukiolta tyhjeneviin tiloihin.Lautakunnan jä'senet ovat vain kumileimasimia, kun asia päätetään. Kysyn vaan, että miten tällä siirrolla 72 oppilaalla täytetään Kaarilan lukiolta vapautuvat 340 opiskelijan tilat. On kaksi vaihtoehtioa - joko aletaan maksaa tyhjistä seinistä tämän tyhmän päätöksen jälkeen tai joistakin muista kouluista aletaan siirtää oppilaita Kaarilaan. Vanhemmat, olkaa nyt tarkkoina, ettei teitä taas kerran kusta silmään.

Ihmettelen myös, mistä syksyyn mennessä saadaan rahat näille kaikille muutoksille, jotka vaativat miljoonia euroja. Investointisuunnitelmassa ei ole Sampolan saneerausta, siellä ei ole uuden lukion rakentamista Hervantaan, siellä ei ole Hyhkyn ja Järvensivun kouluille rahaa niiden saneeraamiseksi päivähoitotarpeisiin. Nyt kannattaa vielä panna kaikkitietävät suunnittelijat ja kaikkitietävät apulaispormestarit tiukille ja vaatia tarkat selvitykset, miten nämä miljoonien investoinnit aiotaan hoitaa.

20.02.2010

SUURET KIITOKSET...

Haluan esittää suuret kiitokset suuresta määrästä myönteisestä palautteesta toimiessani kouluverkkoasiassa kyseenalaistajan roolisssa. Asian suunnittelijoilta ja muilta poliitikoilta ei sympatiaa ole herunut. Olen saanut hienoa palautetta näiden sivujeni palauteosion kautta, tekstareina, puheluina ja hienoina keskusteluina eri tilaisuuksissa, joissa olen ollut mukana. Suuret kiitokset niistä teille kaikille! Pitäkää yhteyttä jatkossakin! Hannuj

20.02.2010

PIKAPÄÄTÖS LUKIOVERKOSTA...

Osaamis- ja elinkeinolautakunta päätti "kaikessa viisaudessaan" lukioverkosta torstain kokouksessaan. Todelliset päätökset oli tehty jo aikoja sitten pienen poliittisen piirin myötäillessa suunnitteluryhmän esitystä. Päättäjien nimet voitte katsoa Tampereen kaupungin sivuilta. Vielä ma, ti ja ke keskiviikkona järjestettiin kaupunkilaisille keskustelutilaisuuksia, joissa paikallaolleet luulivat voivansa vaikuttaa asioiden kulkuun. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan heitä "kusetettiin" taas kerran oikein kunnolla. En ymmärrä esim sitä, että mistä yhtäkkiä taiotaan ne miljoonat ja taas miljoonat, joilla kahden vuoden kuluessa rakennetaan Hervannan lukiota, saneerataan Sampolaa, muutetaan muita tiloja uuteen käyttöön. Mitään yksityiskohtaista ei ole suunniteltu. Surkuhuopaisinta on esim. Kaarilan lukiolta jäävien tilojen käyttö. Sieltä poistuu 340 opiskelijan lukio ja niihin tiloihin sijoitetaan Kalkun koulun kaksi luokkaa ja Hyhkyn koulun kaksi luokkaa. Yhteensä 72 oppilasta. Tai sitten kusetus jatkuu ja joitakin muitakin oppilaita tullaan sinne siirtämään.

Ensi viikolla lasten ja nuorten palveluiden lautakunta tekee omat päätöksensä ja sitten päästään oikein kunnolla aloittamaan kaupunkilaisten kyykytys. Olen seurannut jo useamman vuoden tätä sekoilua, jota Lasse Eskonen on johtanut. Nyt hän voi olla aikaansaannokseensa tyytyväinen, kun hänen hampaissaan ollut Clasukin saadaan hajotettua. Työryhmä voikin nyt pitää viikon iloiset pippalot ja skoolata aikaansaannoksilleen. Koko tämän prosessin ajan taustalla on ollut salailua ja selkeää valehtelua. Hienoa, että kaupunkilaiset, joita asia on koskenut, ovat jaksaneet taistella oikeudenmukaisuuden puolesta, vaikka heidän palautteelleen on vain naureskeltu. Tämä osoittaa, että olette olleet kiinnostuneita lastenne ja nuortenne hyvinvoinnista. On ollut hienoa olla matkassanne mukana pienenä poliitikkona, joka on uskaltanut kyseenalaistaa asioita. Kyseenalaistaminen ei kuitenkaan kuulu tämän kaupungin toimintatapaan, vaan kaikki viisaus on valkoisessa talossa, josta johdetaan myös poliitikkojen toimintaa.

Kertaan vielä, että kyllä tulee ikävä asiansa osanneita apulaispormestareita Sirkka-Liisa Virtasta ja Irja Tulosta. Heillä oli sentään jokin käsitys ja vastuu tamperelaisten lasten ja nuorten hyvinvoinnista.

17.02.2010

KOULUVERKKOKESKUTELU LINNAINMAAN KOLULULLA...

Viimeinen kouluverkkokeskustelu käytiin 17.02.2010 Linnaimaan koululla. Ilmapiiri oli huomattavasti rauhallisempi kuin tiistai-iltana Kaarilan koululla. Monet vanhemmat ihmettelivät keskustan yläkoulujen lakkauttamista. Pääpuheenaiheena oli klassillisen koulun lopettaminen ja erityisesti latinan opiskelu ja pitkät perinteet. Olen ihmettelijöiden kanssa samaa mieltä - näin pinessä maassa ei ole varaa purkaa perinteita. Taaskaan ei suunnittelijoiden taholta haluttu tuoda totuutta julki eli sitä, että kaiken taustalla on lukioiden siirto omiin kiinteistöihin tulevaa seutusuunnitelmaa ajatellen. Sanoin sen myös tässä tilaisuudessa ja totesin myös, että tämä kaikki sekoilu on pienen piirin puuhastelua, jossa nokkamiehenä on jo vuosia häärinyt Lasse Eskonen. Eskonen provosoitui, n iin kuin olin halunnutkin. Nyt viimeistään tiedetään, kuka kaiken takana on ollut. Se älähtää, johon kalikka kalahtaa. Eskonen ilmoitti olevansa mukana vaan yleisönä, kun hänen olisi pitänyt ottaa asiassa suunnittelijan rooli. Nyt vaan Kuosmanen, Hiltunen ja kumppanit hoitavat asiaa ja Eskonen ei ota mistään mitään vastuuta.

Myös Messukylän lukion kaksi opiskelijaa pasi viime vuoden Messukylän lukion lakkauttamistapaukseen. He pitivät hyvät puheevuorot. Tilaisuudessa otettiin taas esille pienten koulujen edut suuriin verrattuna. Suunnittelijat tyrmäsivät ajatukset pienistä ja viihtyisitä kouluista ja julistivat isojen koulujen erinomaisuutta. Kyllä tutkimukset puoltavat sitä, että pienissä kouluissa ongelmia on paljon vähemmän kuin isoissa. Toinen Messukylän lukion opiskelijoista mm. kertoi oman tarinansa, miten häntä ja montaa muuta oppilasta on kiusattu suuressa yhtenäiskoulussa. Valitettavaa, että aikuiset kiistivät tällaisen asian ja vähättelivät tämän nuoren kokemuksia.

Nyt paikalla oli kaksi uutta lautakuntien jäsentä - Tero Mattila ja Titta Mattila. Näissä kolmessa tilaisuudessa oli mukana 7 lautakuntien jäsentä 22:sta. Säälittävän pieni määrä ja nyt sitten ollaan muka päteviä tekemään asiasta päätöksiä. Mukana oli myös läntisen alueen edustajia, jotka edelleen toivat voimakkaasti esille oman pahan olonsa. Hienoa, että ihmiset jaksavat taistella oikeudenmukaisuuden puolesta. Tutuu vaan siltä, että tällä pienellä piirillä on kaikki valta tässä asiassa. Nyt pitäisi poliitikkojen ottaa itselleen se valta, joka heille kuuluu ja muistaa , mitä strategioissa kirjoitetaan lasten ja nuorten hyvinvoinnista. Isojen puolueiden edustajia ei tunnu asia kiinnostavan. Pääasia, että pystytään vaan hoitamaan oman puolueen edut kotiinpäin. Säälittävää toimintaa.

16.02.2010

KOULUVERKKOKESKUSTELU KAARILAN KOULULLA...

Toinen kouluverkkokeskustelu järjestettiin 16.02.2010 Kaarilan kolululla. Salissa oli todella sähköinen tunnelma ja virkamiesten esitetykset eivät saaneet keneltäkään paikalla olijalta hyväksyntää. Tehtyihin asiallisiin ja perusteltuihin kysymyksiin virkamiehet eivät osanneet vastata. Oli säälittävää katsella heidän tekaistja juttujaa. Tuli mieleen, että mahtavatkohan he itsekään uskoa selityksiinsä. Nyt viimeistään tuli selvöksi, että kaiken muutoksen taustalla on huimapäisten suunnittelijoiden halut muodostaa lukiokoulutuksesta seudullinen osakeyhtiö tai kuntayhtymä ja siihen voitaisiin liittää myös toisen asteen ammatillinen koulutus. Näin piotää lukiot repiä irti muusta koulutuksesta omiin rakennuksiinsa, jotta sitten myöhemmin rakennukset voidaan helposti siirtää osakeyhtiön tai kuntaytymän hallintaan. Törkeää ja vaarallista peliä lasten ja nuorten hyvinvoinnilla. Ja n yht sitten halutaan esim. 340 opiskelija Kaarilan lukion tiloihin sijoittaa Kalkun ja Hyhkyn koulujen 5. - ja 6. luokkalaiset, joita on 72. Suunnittelijat ovat puhuneet siitä, että ei kannata maksaa tyhjistä seinistä. Tällaisella muutoksella vasta tyhjistä seinistä maksetaankin. Päätöksiä tekevistä lautakunnista oli paikalla apulaispormestareiden lisäksi vain osaamis- ja elinkeinolautakunnan jäsen Ilkka Sasi. Miten muut lautakuntien jäsenet (Nekalan kolulla mukana Mikko Aaltonen ja Sanna Ojanen) voivat tehdä päätöksiä näin isoista asioista, kun eivät ole yhtään kiinnostuneita kuulemaan äänestäjien ja veronmaksajien tunteita koko kaupunkia kuohuttavasta asiasta. Ilkka Sasin asiallisiin kysymyksiin mm. tilaajapäällikkö Taru Kuosmanen vastasi hyvin halveksivasti. Kuosmanen totesi myös, että poliitikot ovat velvoittaneet heidän tekemään tällaisia muutoksia. Kukaan ei ole antanut määräystä tällaisesta sekoilusta. Totuus on, että tiet vievät sylttytehtaalle eli Lasse Eskoseen, joka on jo vuosien ajan pyrkinyt sekoittamaan Tampereen koluluelämää. Ja sitten vaan Kuosmanen ja Hiltunen ja kumppanit on pantu esittelemään asiaa kaupunkilaisille. Järkyttävää vastuun pakoilua. Nyt on poliittisten ryhmien puheenjohtajien vihellettävä peli poikki ja todettava, että jatkamme nykyisillä kuvioilla. Näin torjutaan ne monet ongelmat, joita koulukentässä tapahtuu nyt suunniteltujen asioiden toteutuessa. Sen verran pitää poliitikoilla olla selkärankaa ja vastuuta kaupunkimme lapsista ja nuorista. Paikalla olijat vetosivat kaupunkimme strategioihin ja totesivat, että nyt ollaan tekemässä juuri päin vastoin kuin strategiat esittävät. Jos tehdään muutospäätöksiä, niin pitää olla selkeät perusteet ja suunnitelmat päätöksille. Nyt niitä ei ole. Sen Kaarilan koulun tilaisuus toi selkeästi esille. Nyt on kysymys lastemme ja nuortemme hyvinvoinnista. Itse en voi missään tapauksessa hyväksyä nyt suunniteltuja muutoksia ja olen todella pettynyt XL-ryhmän toimintaan, jos se antaa asioiden mennä suunniteltuun suuntaan.

Tämän juttuni lukijat: Pankaa palautetta sivujeni palauteosioon. Jatketaan keskustelua!

 15.02.2010

KOULUVERKKOKESKUTELU NEKALAN KOULULLA....

Maanantaina 15.02.2010 järjestettiin ensimmäinen kolmesta kouluverkkokeskusteluusta Nekalan koululla. Paikalla oli eniten Järvensivun koulun intressipiirissä olleita vanhempia. Suunnittelujaoston linjaaman vaihtoehdon lisäksi oli mukaan tuotu myös pari uutta vaihtoehtoa. Tuntuu siltä, että vaikka suunnittelijat ovat saaneet yli 400 vastustavaa kannanottoa, asia rynnitään läpi suunnittelijoiden haluamalla tavalla. Näennäiskuuleminen on vain ajan haaskausta. Tämä on surullista, kun Tampere mainostaa itseään kaupunkina, jossa veronmaksajilla on oikeus osallisuuteen erilaisissa hankkeissa. Lautakunnat ovat päättämässä asioista jo tässä kuussa - osa jopa tällä viikolla. Miten lautakuntien jäsenet voivat tehdä näin suuria päätöksiä, kun eivät ole yhtään kiinnostuneita koko asiasta. Nekalan koululla oli paikalla vain kolme lautakuntien jäsentä: Sanna Ojanen, Ilkka Sasi ja Mikko Aaltonen ja näistäkin vain Mikko Aaltosella oli jokin mielipide asiasta. Tässä leikitään törkeästi lasten ja nuorten hyvinvoinnilla. Taloudelliset säästöt eivät ole taka-ajatuksena - näin ainakin väitetään. Virkamiehet esittivät perusteluja, jotka on täysin tuulesta temmattuja ja keksittyjä - ilman mitään todellisuuspohjaa. Tamperelainen kouluelämä halutaan panna sekaisin vuosiksi. Kouluissa voidaan jo tänä päivänä niin huonosti, että luulisi virkamiehillä olevan tärkeämpiäkin asioita hoidettavanaan kuin tämä surullinen kouluverkkosekoilu. Seuraava tilaisuus on tiistaina 16.02.2010 Kaarilan kolululla.

03.02.2010

KOULUVERKOSTA KESKUSTELLAAN...

Tampereen surkeasta kouluverkkoasiasta keskustellaan helmikuun puolivälissä kolmessa eri tilaisuudessa:

maanantai 15.02.2010 klo 18.00 Nekalan koululla, tiistaina 16.02.2010 Kaarilan koululla ja keskiviikkona 17.02.2010 Linnainmaan koululla.

Nyt on kaikkien lasten vanhempien syytä olla mukana kertomassa mielipiteensä asiasta. Kouluverkkosekoilu on ainoastaan pienen virkamiespiirin leikki lasten ja nuorten kustannuksella.

27.01.2010

PÄÄTTÄJILLÄ EI KIINNOSTUSTA LASTEN JA NUORTEN ASIOIHIN...

Tampereen kaupunginhallituksen suunnittelujaosto käsitteli maanantaina 25.01.2010 kouluverkkoasiaa. Alkuperäiseen suunnitelmaan oli jo thety muutoksia ja tilanne näyttää entistä naurettavammalta. Oikea käsi ei enää tiedä, mitä vasen tekee ja päinvastoin. Suunnitelmia on vaan huitaistu ilmoille, kun on kerran päätetty, että lasten ja nuorten asiat pannaan kerta heitolla sekaisin. Suunnittelujaosto halusi asian mahdollisimman nopeasti pois käsistään, sillä kyseessä on epämiellyttävä asia. Sillä tietämyksellä, joka suunnittelujaoston jäsenillä oli, ei pysty näin suuria asioita päättämään. Suunnittelujaoston jäsenet osoittivat taas kerran, miten Tampereella lapsia ja nuoria kohdellaan. Suunnittelujaoston jäseniltä tuli selvä viesti: ei vähempää voisi tällainen asia kiinnostaa. Messukylän lukion lopettamiseen liittyviä asioita ei ole saatu hoidetuksi, niin miten tällainen suuri myllerrys sitten pystytään hallitusti toteuttamaan. Mutta tällaisia päätöksiä tekevät vain ne, joita ei palaakaan kiinnosta, miten kaupunkilaisten asiat ovat. Pääasia, että oman puolueen ja ryhmän asiat tulee hoidetuiksi. Sellaista on likainen politiikka. Harmi, että muutama tervekin poliitikko on mennyt tähän Lasse Eskosen ja juoksutyttöjen puuhasteluun mukaan. Lisäksi hommaa säestää hyvin apulaispormestaripari Kristiina Järvelä ja Perttu Pesä. Kun tätä touhua seuraa, niin kyllä tulee ikävä entisiä apulaispormestarita - Sirkka-Liisa Virtasta ja Irja Tulosta.

08.01.2010

KOULUVERKON MUUTOKSISTA ON LUOVUTTAVA...

Keskustelu kouluverkon muutoksista käy kiivaana. Eri puolilla kaupunkia on paljon ihmisiä, jotka ovat kypsyneet virkamiesten ja luottamushenkilöiden puuhasteluun. Jos kouluverkko pannaan suunnitelmien mukaan uusiksi, sekoaa koko tamperelainen kouluelämä vuosikausiksi. Päinvastoin nyt tarvittaisiin aikaa perustehtävään eli lasten ja nuorten opettamiseen, kun muuten ankeat ajat ovat käsillä. Ensiksikin päätökset kouluverkosta joudutaan tekemään ilman mitään järkeviä perusteita ja liian nopeassa aikataulussa. Saneerausten ja muiden muutokseen liittyvien asioiden kuntoon saattaminen ei onnistu muutamassa vuodessa. Ja niihin ei ole rahaa. Selvitys julkistettiin marraskuussa ja jo 25.01.2010 pitäisi suunnittelujaoston luoda suuntaviivat ko. asialle. Nyt on kysymys niin isosta asiasta, että aikataulu on täysin riittämätön. KAIKISTA KOULUVERKKOSELVITYKSEN ESITYKSISTÄ TULEE NYT LUOPUA! Jos jossakin vaiheessa kouluverkkoa pitää supistaa, niin tehtäköön se luonnollisen poistuman kautta eli lopetetaan ne pinet yksiköt, joihin ei enää riitä oppilaita. Toisaalta myös Vuoreksen koulukeskuksen rakentamisesta on nyt luovuttava. Saukonpuiston koulu on säilytettävä, sillä sillä on parhaat mahdollisuudet selviytyä erityisopetuksen vaikeasta tehtävästä.

Hervannan lukio ja Kaarilan lukio on säilyettävä. Messukylän lukion lopettamisen tapaista uutta virhettä ei saa enää tehdä. Ei ole mitään järkeä kuljettaa lisää noin 500-700 nuorta päivittäin esikaupunkialueelta keskustaan lukioon. Yhden lukion lopettaminen pitää riittää tässä tilanteessa.

Kouluverkkoselvityksen muutosehdotukset eivät perustu mihinkään tosiseikkoihin. Kaikki perustelut ovat kaukaa haettuja ja missään kohdin ei ole otettu huomioon pedagogisiä näkökulmia, jotka tulee olla kaiken muutoksen lähtökohtana, jos muutoksia halutaan tehdä.Nyt on kaikkien tamperelaisten kotien noustava puolustamaan lastensa ja nuortensa etuja - tähän kaikilla kodeilla on veronmaksajina oikeus. Myös poliitikkojen tulee katsoa asioita rehellisesti eikä antaa tällaisten perustelemattomien muutosten tapahtua.

18.12.2009

TAMPEREEN ANKEAT JOULUTERVEHDYKSET

Tampereen kaupunginvaltuuston vuoden viimeinen kokous sujui pitkälti Koukkuniemen merkeissä. Koukkuniemessä aiotaan vanhuksiamme hoitaa Joulunkin aikana minimimiehityksellä. Törkeää välinpitämättömyyttä vanhuksistamme, jotka ovat tätä maata ja kaupunkiamme rakentaneet. Onneksi apulaispormestari Ikonen sai tehtäväkseen hoitaa asian kuntoon. Muutenkin tuntuu siltä, että kaupungissamme asiat ovat menneet viimeisen vuoden aikana pahasti pieleen. Ei voi olla niin, että useita vuosia kymmenien miljoonien voittoa tuottanut kaupunki on yhden miinusmerkkisen tilinpäätöksen kautta katastrofikaupunki. Jossain ovat asiat pahasti vialla. Vuoden 2010 aikana pitää tulla asioiden hoitoon ryhtiä. Kouluverkon muutoksista on luovuttava ja annettava vihdoinkin opettajille ja oppilaille kouluiss työrauha. Kouluverkkomuutoksilla ei saavuteta säästöja, vaan pannaan kaupunkimme lasten ja nuorten asiat vuosikausiksi rempalleen. Viimeisin viesti oli perjantaina 18.12.2009 se, että kaupunki aloittaa neuvottelut työntekijöidensä lomauttamisesta. Mukava joululahja kaupunkimme eteen tehdystä työstä. Korostan taas kerran, että hyvinvointipalvelut tulee hoitaa ja kaikista muista turhista silloista, tiesuunnitelmista ja rakentamisista on nyt luovuttava. Kaupungillamme on kyllä rahaa hoitaa hyvinvointipalvelut, jos vaan siihen on tahtoa.

24.11.2009

TAMPERE LAKKAUTTAA USEITA KOULUJA... 

"Lapsuus ratkaisee" juliste oli Tampereen kaupunginvaltuuston istuntosalin edessä, kun minä jo monet muut lauta- ja johtokuntien jäsenet sekä muutama valtuustoryhmien puheenjohtaja saapuivat apulaispormestariden Kristiina Järvelän (kok) ja Perttu Pesän (vihreät) tiedotustilaisuuteen tiistina iltapäivällä. YK:n lasten oikeuksien julistus on ollut monella tavalla esillä viime aikoina Tampereen kaupungin eri tilaisuuksissa.  Hyvä näin. Mutta sitä en ymmärrä, että Tampereen kaupunki toimii aivan toisin. Lasten ja nuorten oikeuksista ei ollut tietoakaan, kun työryhmä esitteli järkyttävät suunnitelmat kouluverkon supistamisesta. Lapsilla ja nuorilla ei yhtäkkiä ollutkaan mitään merkitystä. Työryhmä muodostui virkamiehistä, joista vain Hannu Suoniemellä ja Jorma Suoniolla on  käsitystä koulunpitoon liittyvistä asioista. Työryhmässä ei ollut yhtään luottamushenkilöä, ei oppilaiden tai opiskelijoiden edustajaa, ei koulujen, ei vanhempien edutajaa. Onneksi ne ovat vielä tässä vaiheessa vain suunnitelmia. Toivottavasti luottamushenkilöt ottavat virkamiehiltä nyt luottamushenkilöille kuuluvan vallan. Vai onko tilanne sama kuin Messukylän lukion lakkauttamisessa, että ei sillä nyt niin väliä ole. Koen kyllä nyt surullisena sen, että olen tamperelainen. Toivottavasti vanhemmat nyt tajuavat, mistä on kyse ja vaalivat lastensa ja nuortensa etuja. Se on tehtävä nyt, sillä pian on liian myöhäistä. Muutenkaan kouluissa tämä vuosi ei ole ollut kovinkaan helppo kaikkine säästöineen ja sitten tuodaan vielä tämä asia samaan ajankohtaan. Monessa koulussa motivaatio on hukassa. Aamulehden nettisivuilla on otettu hyvin kantaa ehodtukseen ja siellä ei työryhmä juurikaan sympatioita saa osakseen. Tampereella asiat ovat hukassa! Surullista!

22.11.2009

BUDJETTIVALTUUSTOSTA...

Tampereen kaupunginvaltuuston budjettikokous pidettiin 16.11.2009. Kokous alkoi klo 09.00 ja päättyi klo 18.35. Kokous oli varsin sopuisa ja yhtenäinen lukuunottamartta SKP:n ja perussuomalaisten irtiottoja. XL-ryhmän ja SDP:n sekä Vasemmistoliiton kesken tehty Valtuustosopimus poiki myös budjettisovun näiden ryhmien välillä. Pormestarin budjettiesitykseen tehtiin 2 miljoonan euron lisäykset, joista osa oli aivan turhia tässä taloudellisessa tilanteessa. Lasten kotihoidon tukeen lisättiin miljoona euroa. Itse oli paikalla valtuustossa klo 14.00 lähtien. Kokouksessa käyettiin paljon puheenvuoroja. Itse totesin, että budjetti viestii siitä, että taas kerran lapsista ja nuorista tehdään tämän laman maksajia. Esim koulupuolelle vaadittavat henkilöstösäästöt ovat täysin mahdottomia toteuttaa. Lapsille ja nuorille tulee lain mukaan taata opetusta jokaisena koulupäivänä. Ja eniten minua harmittaa se, että kouluissa on jo tämänkin vuoden aikana säästetty ja koulutyö on monelta osin kärsinyt. Budjetti osoittaa, että ns. kovat arvot ovat tässä kaupungissa arvossaan. Budjetin investointiosasta löytyy sellainenkin ihmeellisýys, että Tampereen ammattikorkeakoulun peruskorjaukseen on varattu 4 miljoonaa euroa. Asian tekee erikoiseksi se, että Tampereen ammattikorkeakoulu ei kuulu enää 01.01.2010 Tampereen kaupungille, vaan se on oma osakeyhtiö. Kun kysin tätä ihmeellisyyttä rahoitusjohdolta, niin vastaus oli, että osakeyhtiötä suunniteltaessa Tampereen kaupunki lupasi tällaisen jutu. Kysynkin vaan, millä oikeuksissa "isot virkamiespojat" ovat taas asian sopineet? Toinen erikoisuus on se, että kaupungin kassasta menee 6 miljoonaa euroa Hämpin parkin rakentamiseen. Kaupungin takaamat lainat voi hyväksyä tällaiseen tarkoitukseen, mutt ei suoranaisia kassavarojen siirtoja, kun kyseessä on erillinen osakeyhtiö. Siis rahaa löytyy tällaisiin tarkoirtuksiin, mutta rahaa ei ole lasten ja nuorten hyvinvointiin, ei vanhustenhoitoon eikä sairaiden auttamiseen.

21.11.2009

LAPSISTA JA NUORISTA HUOLEHDITTAVA...

Budjettikokouksen päätökset osoittavat, että Tampere ei halua laman aikana huolehtia lapsistaan ja nuoristaan. Juuri näihin kohdistuvia säästöjä ja supistuksia oli eri muodoissaan. Jo vuoden 2009 aikana koulut ovat säästäneet kaikessa toiminnassaan. Otan esimerkin lukioista. Tuntikehystä on supistettu niin, että lukion koosta riippuen kursseja on lukuvuonna 2009 - 2010 tarjolla 20-40 vähemmän kuin viime lukuvuonna. Kaikista materiaaleista, opettajien koulutuksista ja hankinnosta on säästetty 30 prosenttia. Lyhytaiakaisia sijaisia ei ole hankittu. Jos opettaja on ollut esim kolme päivää sairaana, niin opiskelijat ovat tehneet itsekseen töitä. Rehtorit ja apulaisrehtorit ovat olleet luokkien ovien avaajina. Osassa lukiossani siivous kilpailutettiin ja siitä saatavat säästöt ovat melkoiset. Kouluruoan taso laskee kovaa vauhtia. Ja ensi lukuvuodeksi on taas tiedossa lisää supistuksia. Lapsiin ja nuoriin ei siis rahaa riitä, mutta esim. lukuisten turhien siltojen rakentaminen on itsestään selvyys. Laukontorin silta noin 6 miljonna euroa, Särkijärven silta noin 8 miljoonaa euroa. ja näiden lisäski on alettu rakentaa Hervannan valtaväylän yli uutta siltaa ja pian alkaa Tammerkosken yli johtavan sillan rakentaminen. Trhia investointeja tässä taloudellisessa tilaneteessa. JA PITÄÄ MUISTAA, että kohta tulee kattava lista lopetettavista kouluista. NYT ON VANHEMPIEN AIKA nousta yhteisessä rintamassa valvomaan lastensa ja nuortensa oikeuksia. Tampereen kaupungissa pelataan kovin kaksinaamaista peliä. kaikessa puhutaan YK:n lasten oikeuksien kunnioittamisesta ja järjestetään tilaisuutta toisensa jälkeen, mutta kaikissa päätöksissä lapset ja nuorte on ohitettu.

20.10.2009

LUONNONNURMIKENTÄT RAUHAAN...

Tampereen Messu- ja Urheilukeskus Oy:n hallitus on käsitellyt 20.10.2009 pitämässän kokouksessa suurta kohua aiheuttanutta pysäköintiasiaa Pirkkahallin luonnonnurmikentille. Pysäköinnistä annettu palaute ei ole ollut missään kohdin rakentavaa. Hallitus päätti, että nurmikentille ei enää pysäköidä ja että liikuntatoimi huolehtii kentistä. Samassa kokouksessa hallitus päätti luopua tammelan kentän lämmitettävän tekonurmen rahoittamisesta ja selvittää nyt mahdollisuutta rakentaa Messu- ja Urheilukeskuksen alueelle C-hallin taakse tekonurmi (ei lämmitettävä), jota sitten voidaan tarvittaessa käyttää pysäköinnissä. Ja tämä tekonurmi kuuluisi sitten Tampereen Messu- ja Urheilukeskus Oy:n hallintaan. Näin TESC on taas kerran omalta osaltaan parantamassa mm. jalkapalloilijoiden olosuhteita. Tampereen kaupungin liikuntatoimi tulee hankkimaan vuonna 2010 C-halliin uuden maton, joten siltäkin osin jalkapallon olosuhteet paranevat.

09.09.2009

MESSU- JA URHEILUKESKUKSEN NURMIKENTISTÄ JA PYSÄKÖINNISTÄ...

Kolmen päivän pysäköinnistä Alihankintamessujen aikana Messu- ja Urheilukeskuksen nurmikentillä on syntynyt melkoinen haloo! Tätä saattoi odottaakin. Päättäjänä pitää asioita kuitnekin pystyä punnitsemaan eri näkökulmista. Ne, joita tämä asia eniten harmittaa, seuraavat tilannetta vain yhdestä ja aika subjektiivisesta näkökulmasta. Messu- ja Urheilukeskus Oy oli rakentamassa alueelle pysäköintilaitosta, mutta lähiseudun asukkaat tyrmäsivät ajatuksen ja lukuisten muistutusten jälkeen pysäköintilaitoksesta luovuttiin. Entisen apulaispormestari Irja Tulosen isännöimässä palaverissa sovittiin viime syksynä, että ko. nurmikenttiä voidaan käyttää tilapäisesti pysäköintiin. Ja nyt on vielä tehty sopimus Tampereen kaupungin kanssa, että jos kentille aiheutuu vaurioita, niin vauriot tullaan korjaamaan. Messu- ja Urheilukeskuksen hallitus pyrkii toimissaan huolehtimaan siitä, että messu- ja urheilukäyttöön saadaan lisää erilaisia tiloja. Nytkin on suunnitelmissa E-hallin, hotellin ja pienemmän pysäköintitalon rakentaminen. Jokainen uusi hallirakennus tuo lisätilaa myös urheilulle. C-hallin huonossa kunnossa oleva tekonurmimatto tullaan liikuntatoimen kustantamana uusimaan vuonna 2010. Lisäksi Messu- ja Urheilukeskus on rahoittamassa Tammelaan tulevaa lämmitettävää keinonurmea. Rakentaminen voidaan aloittaa nopeassakin aikataulussa, jos kaupunki löytää rahoituksen käyttökuluihin.

Olen ollut ja olen edelleen intohimoinen urheilumies, vaikka usean väittävät toista Aamulehden nettisivuilla vellovassa keskustelussa. Jalkapallo on laji, jonka olosuhteita on viime vuosina parannettu kaikkein eniten. Meillä on nyt tekonurmet Ahvenisjärvellä x2, Kaupissa x 2, Ikurissa ja Pyynikillä ja Kaukajärven rakennustyöt ovat käynnistymässä. Lisäksi on siis tulossa Tammelaan lämmitettävä keinonurmi. Ratinan stadion on loistavassa kunnossa huippujalkapallolle. Monella muulla lajilla olisi syytä olla kateellisia. Monet lajit joutuvat huolehtimaan kokonaan tai lähes kokonaan omista olosuhteistaan. Tämä kannattaa muistaa. Kokonaisuutena olosuhteita on voitu jatkuvasti parantaa huonoista taloudellisista ajoista huolimatta.

Kuten voitte arvatakin, olen saanut tämän päivän aikana paljon erilaista palautetta - puhelimitse, sähköpostitse ja näiden nettisivujen palauteosioon. Kiitokset palautteesta erityisesti, niille, jotka rohkeasti ovat antaneet palautetta omalla nimellään. Otan palautteet huomioon. Joukossa on myös viestejä, jotka eivät päivänvaloa kestä ja jotka eivät vie yhteistä asiaamme yhtään eteenpäin. Minuun voi ottaa yhteyttä. Olen valmis asialliseen keskusteluun. Asiasta mielensä pahoittaneiden tulee kuitenkin ymmärtää, että näin suuressa kaupungissa kaikki päätökset eivät voi olla kaikkien mieleen. Mutta jos on tehty virheitä, niin niistä tulee ottaa opiksi.

27.08.2009

TILAAJA- TUOTTAJA -MALLISTA LUOVUTTAVA...

Tilaaja-tuottaja -malli on taas tullut esille apulaispormestari Harri Airaksisen (kok) ilmoitetteua erostaan. Hän valitteli, kun ei pääse vaikuttamaan tuottajapuolen asioihin. Ihmettelen näitä lausuntoja. Jos apulaispormestarin pitää hoitaa sekä tilaajan että tuottajan tehtävät, niin tällaista mallia ei tarvita ollenkaan. Airaksisen tapauksessa käsv juuri niin kuin politiikassa usein. Kun pitäisi ottaa vastuuta ikävistä asioista, niin aletaan selitellä ja kadotaan poliitikoille tarjolla oleviin parempipalkkaisiin tehtäviin.

Tilaaja - tuottaja -malli tulisi nyt nopeasti lopettaa. sillä kaupunkimme talous ei kestä niiden satojen turhien paperinpyörittäjien palkkojen maksua. jotka tätä tilaaja-tuottaja -leikkiä pyörittävät. Lisäksi apulaispormestareiden tieto- ja taitotaso ei riitä hoitamaan kaupunkimme asioita. Tarvitsemme ammattijohtajat, jotka ovat perehtyneet oman alansa asioihin. Siis kaupunginjohtaja ja apulaiskaupunginjohtajat takaisin, mutta niin, että heitä ei enää entiseen tapaan valita ansioituneista poliitikoista, vaan heidät palkataan ilman jäsenkirjaa ja heillä tulee olla vankka osaaminen omalta sektoriltaan. Meidän on turha ihmetellä, miksi eivät rahat riitä, kun olemme valmiita leikkimään jo ennen toteutusta kuolemaan tuomittua tilaaja-tuottaja -leikkiä.

13.08.2009

TAKAISIN TÖIHIN...

Opettajan pitkä kesäloma on takanapäin. Tai oikeastaan ne neljä viikkoa, jotka apulaistertorin toimessani saatoin pitää lomaa. Poliitikassakin kesäkausi on ohi ja ensimmäiset kokoukset on pidetty. Koko kesän ovat mietityttäneet kaupunkimme taloudelliset ongelmat. Mitä syksyllä tapahtuukaan? - on tullut useasti mieleeni. Nyt tarvitaan viisaita päätöksiä. Kaupungin virkamiehistö ja muutamat vastuuttomat poliitikotkin ovat väläytelleet lomauttamisia. Ainakin päivähoidon ja perusopetuksen sekä yleensä koulutuksen puolella sekä sosiaali- ja terveystoimessa lomautuksiin ei pidä lähteä, sillä ne vaarantavat lasten ja nuorten kasvun ja lisäävät entisestään terveydellisiä ja sosiaalisia ongelmia. Kouluiss on jo säästetty ihan tarpeeksi. Esim. omassa lukiossani kaikista menobudjeteista on vähennetty useita kymmeniä prosentteja, tuntikehystä on pienennetty kovalla kädellä, lyhytaikaisia sijaisia ei saa ottaa, luokkakoot ovat nousseet. Omassa lukiossanikin 35 - 40 opiskelijan ryhmät eivät ole enää harvinaisuuksia. Oppiminen siis vaarantuu ja se näkyy tulevina vuosina. Syyskausi tuo eteeni varavaltuutetun velvoitteet, päivähoidon- ja perusopetuksen johtokunnan puheenjohtajuuden ja lisäksi Tampereen Messu- ja Urheilukeskus Oy:n hallituksen puheenjohtajan tehtävät. Vaativia paikkoja, jotka pyrin omalla asiantuntemuksellani ja innostuksellani hoitamaan. Minuun saa ottaa aina yhteyttä, kun tarve ilmenee. Vaikka en saanutkaan viime vaaleissa valtuutusta kaupunginvaltuustoon, niin asioita voi hoitaa valtuuston ulkopuoleltakin.

13.08.2009

TIO:N TOIMINTOJEN ULKOISTAMINEN SELVITETTÄVÄ...

Tampereen kaupunginvaltuusto otti kuukauden lisäajan TIO:n toimistojen ulkoistamisasiassa. Hyvä näin! Kova kiire ulkoistamiseen osoittaa, että asian takana "haisee pahalle". Nyt ei ole oikea aika ulkoistamiseen - sen toteavat myös järkevät kaupungin virkamiehet. Tampereen kaupungilla ollaan erilaisia asioita muuttamassa tietotekniikkapainotteisiksi ja silloin tarvitaan nimenomaan kuntasektorin asiantuntemusta ja palveluita lähelä niiden käytäjiä. TIO:sta löytyy vankkaa pätevyyttä ja asiantuntemusta nimenomaan kuntaseksitorille. Nyt pitää torjua muutaman virkamiehen päähänpinttymät ulkoistamisesta, josta ei ole kenelläkään esittää mitään laskelmia sen tuottamista säästöistä. Titeoa ei myöskään ole siitä, miten palvelut ulkoistamisen jälkeen hoituvat.

13.08.2009

KANSANÄÄNESTYSTÄ TUNNELISTA EI TULE JÄRJESTÄÄ...

Rantaväylän tunnelia vastustava liike on kerännyt lähes 10 000 nimeä kansanäänestyksen järjestämiseksi. Nimet luovutettiin keskiviikkona ennen valtuuston kokousta valtuuston puheenjohtaja Irene Roivaiselle kaikkien valtuutoryhmien edustajien ollessa paikalla. Päätökset Rantaväylän pitkästä tunnelista on tehty ja sitä tulee muuttaa vain siinä tapauksessa, että kustannukset karkaavat 140 miljoonan euron yläpuolelle. Nimien kerääjät ovat siis myöhässä. Alote kansanäänestyksestä olisi pitänyt tehdä jo vuosia sitten. Rantaväylän rakentamisprosessissa tulee huomioida, että kaikki lain määrittelemät tutkimukset ja asiat hoidetaan asianmukaisesti. Lisäksi keväällä esillä olevien havainnekuvien kaltaisia rakennuksia ei Tampellan alueelle saa missään tapauksees rakentaa. Ranta tulee jättää vapaaksi kaikkien tamperelaisten käyttöön - siellä tulee voida kävellä, pyöräillä, istua ja nauttia kauniista Näsijärven maisemasta. Tunnelin vastustajat pelkäävät turvallisuusasioita. Kyllä insinöörit pystyvät tällaiset asiat hoitamaan. Keski-Euroopassa on kymmenien kilometrien pituisia tunneleita ja turvallisuus ei ole vaarassa. Parin kilometrin mittainen tunnelinpätkä saadaan varmasti turvallisesti rakennettua ja liikenne siellä sujuu riskeittä. Rantaväylän liikenne on nyt väliaikaisesti vähentynyt, mutta Niemenrantaan tulee 4000 uutta asukasta ja saman verran Siivikkalaan. Rantaväylän välityskyvylle tulee siis tehdä jotakin. Ja bussikaistojen rakentamiseen tulee ryhtyä heti. Kun kuunteli adressin tuojien puhetta tuli väistämättä mieleen, että he eivät ole vielä siirtyneet 2000-luvulle. Kaupungin tulee kehittyä ja sen mukaisesti tulee tehdä ratkaisuja. Vastustajat pelkäävät, että tunnelin myötä yksityisautoilu lisääntyy. Näin varmasti tulee tapahtumaan. Mutta se lisääntyisi muutenkin. Ihmiset ovat niin mukavuudenhaluisia, etä he haluavat päästä nopeasti ja joustavasti paikasta toiseen. Vaikka Tampere rakennettaisiin ristiin rastiin täyteen raiteita, niin silti yksityisautoilu tulee pitämään pintansa. Aina voi olla ihanteita autottomasta kaupungista, mutta se vaan ei ole todellisuutta. Haaveilla saa.

30.04.2009

KOKOOMUS, VIHREÄT JA DEMARIT LAKKAUTTIVAT MESSUKYLÄN LUKION

Keskiviikko 29.04.2009 oli murheellinen päivä Messukylän lukion opiskelijoille ja Takahuhdin ja Ristinarkun koulujen oppilaille. Kokoomuksen, vihreitten ja demareitten äänillä maineikas Messukylän lukion päätettiin lakkauttaa ja muodostaa Takahuhdin ja Ristinarkun kouluista yhtenäiskoulu. Lasten ja nuorten sekä heidän vanhempiensa ääntä ei haluttu kuunnella. Messukylän lukiota on Lasse Eskonen ja kumppanit jo lakkauttanut vuodesta 2004 useaan kertaan milloin milläkin syyllä. Nyt lakkauttamista perusteltiin taantuman aiheuttamilla säästöillä. Todellisuudessa mitään säästöjä ei synny - päinvastoin tulee lisäkuluja. Tämä ratkaisu osoitti, miten paskaista politiikka voi olla. Takinkääntäjiä löytyy paljon, jotka painoivat lopettamisnappia, vaikka eivät mitään asiasta tiedäkään. Eniten säälittää kokoomuksen asenne - puolueen, jonka pitäisi olla sivistyspuolua ja puolustaa lukiokoulutusta. Irja Tulonen, joka keräsi itselleen kaikki pisteet viime syksynä, kun Messukylän lukio päätettiin säilyttää, karkasi äänestyksen ajaksi valtuustosalista ja kaksi Messukylän lukiota puolustanutta kokoomuslaista äänestivät tyhjää, sillä heille oli ryhmän puheenjohtaja Riitta Koskisen taholta tulossa varoitus, jos olisivat äänestäneet Messukylän puolesta. Apulaispormestari Kristiina Järvelän puheenvuorot osoittivat, miten kuutamolla hän on asioista, joista hänen pitäisi vastata. Haluan kiittää kaikkia niitä valtuutettuja, jotka rohkeasti äänestivät minun ja Sirkkaliisa Virtasen tekemän säilyttämisesityksen puolesta. Halusitte olla tässä poissa pelaamasta sitä epärehellistä peliä, jota Messukylän lukion kohdalla on jo vuosia pelattu. LANULAn ja OSELAn jäseniä on johdettu harhaan, pormestaria yritettiin harhauttaa ja Palveluverkkoselvityksen kouluosiossa olevat luvut ja asiat edellyttävät ihan toisenlaisia ratkaisuja kuin nyt on tehty.

Toivottavasti Lasse Eskonen ja lakkauttamissanomaa eteenpäin vieneet Taru Kuosmanen ja Sisko Hiltunen ovat nyt onnellisia saavutuksestaan. Punainen kirja perstaskussa ei tarvitse ajatella asioita kaupunkilaisten parhaaksi. Koillisen alueen ihmisiä ja päättäjiä on raskaasti petetty.

Hyvää vappua kaikille niille, jotka ovat jaksaneet taistella tuulimyllyjä vastaa.

22.04.2009

HUHTIKUUN VALTUUSTO

Tänään kokoontuva Tampereen kaupunginvaltuusto päättää muutosten tekemisestä vuoden 2009 talousarvioon. Samalla päätetään talouden tasapainottamisesta vuosina 2010 ja 2011. Olen valtuustossa Lasse Oksasen tilalla. Samassa yhteydessä päätetään Messukylän lukion lakkauttamisesta säästökeinona. Päättäjille on Lasse Eskosen ja juoksutyttöjen taholta syötetty niin paljon muunnettua totuutta, että en voi olla missään vaiheessa mukana tässä epärehellisessä toiminnassa. Tulen esittämään, että Messukylän lukion ja Takahuhdin koulun toiminta jatkuu entisellään. Nyt kaavaillusta muutoksesta ei tule mitään säästöjä - päinvastoin mittavat saneeraukset, kun pikkulapset siirrteään lukion tiloihin. Vastakkainasettelu päivähoidon ja perusopetuksen sekä lukiokoulutuksen välillä on törkeää poliittista vallankäyttöä. Olen aina luullut, että kokoomus on puolue, joka arvostaa esim. lukiokoulutusta ja on valmis myös huolehtimaan sen olosuhteista - mutta olen ollut väärässä. Viime syksynä Tampereen kaupunginvaltuusto päätti säilyttää Messukylän lukion. Tänään Nähdään valtuustossa melkoinen takinkääntäjien joukko.

29.03.2009

TAMPEREEN KAUPUNGIN SÄÄSTÖISTÄ

Tampereen kaupungin eri lautakuntien ja johtokuntien oli määrä viime viikon aikana tehdä kaupunginhallituksen määräämät säästösitykset. Vaatimukset tälle vuodelle olivat varsin maltillisia ja pöötöksiä pystyttiin tekemään. Eniten itkua tuli Tampereen Aterian kaavailemista säästöistä lasten ja vanhusten ruokapalveluissa. Aterian johtokunta palautti esitykset uuteen valmisteluun. Näin maallikosta tuntuu kuitenkin siltä, että laman säästäjinä ja kärsijöinä ovat taas kerran lapset ja vanhukset sekä yleisesti tavalliset tamperelaiset. Hyvinvointipalvelujen osalta säästöjä tulee harkita tarkasti. Olen aikaisemminkin puhunut priorisoinnista ja nyt sen aika on. Hämpin Parkin rakentaminen voidaan siirtää ja samoin Vuoreksen rakentamisen aloittaminen. Tampere on pullollaan myymättömiä uusia asuntoja, joten tuskin rakentajien mielenkiinto kohdistuu nyt Vuorekseen. Nyt on hyvä aika toteuttaa tiivistämisrakentamista.

Kaikista turhista puistojen ja katujen "kruusauksista" tulee ehdottomasto luopua. Pidetään puistot vaan siistissä kunnossa ja samoin kadut. Kaikki turhat töyssyt, keskikorokkeet ja kavennukset tulee siirtää aikaan, jolloin taas on ylimääräistä rahaa. Messukylän lukio tulee säilyttää, sillä se on kaikilla mittareilla yksi Tampereen parhaista lukioista. Takahuhdin koulun henkilökunta ja vanhempainyhdistys eivät halua muuttaa lukiolta vapautuviin tiloihin. Asiat voidaan järjestää muullakin tavalla, jos vain halua ja tahtoa siihen on. Edustamani XL-ryhmä teki viime syksynä päätöksen Messukylän lukion säilyttämisestä ja ainakaan minä en halua olla tässä asiassa takinkääntäjä - toivottavasti eivät muutkaan. Ja varsinkin kun sillä ei näihin säästötalkoisiin tule juurikaan lisärahoitusta.

Nyt on vaadittu myös kaupungin työntekijöiden osallitumista säästötalkoisiin. Saapa nähdä löytyykö siihen tahtoa. Lihavina vuosina kun ei kaupungin taholta ole tullut mitään vastaavaa elettä, vaan kaupungin työtekijät ovat joutuneet tekemään työnsä pienimmillä mahdollisilla palkoilla.

Suuret säästöt saadaan siitä, kun lopetetaan leikkiminen tilaaja-tuottja -mallilla. Siihen uppoaa vuosittain miljoonia turhaa rahaa. Päälliköitä on lisätty ja perustettu aivan turhia palvelukeskuksia, joiden kustannukset ovat käsittämättömiä. Ennen näiden palvelukeskusten nyt hoitamat asiat hoidettiin eri hallintokunnissa ilman nykyisenlaista byrokratiaa, jossa asioiden hoitoa siirrteään henkilöltä toiselle ja pinenekin asian hoitamiseen menee viikkoja aikaa.

Kaikkein käsittämättömin asia on kaupungin omistamien osakeyhtiöiden jäsenille maksettava 1500 euron vuotuinen palkkio. Ja tämän lisäksi vielä kokouspalkkiot. Vasemmistoliiton Jari Heikkilä teki aivan oikein esittäessään näistä turhista palkkioista luopumista, mutta kukaan ei häntä kaupunginhallituksessa kannattanut. Ja kun katsotaan, ketä näissä yhtiöissä on hallitusten jäseninä, niin yllätys  yllätys, he ovat puolueidensa terävintä kärkeä.

Säästökohteita siis löytyy vaikka millä mitalla, jos vaan halua on. Ei tarvitse kajota lasten, nuorten ja vanhusten eikä tavallisten tamperelaisten hyvinvointiin.

Ai niin... Meinasi unohtua vielä yksi asia. Tilaajajohtaja Lasse Eskonen sitten riisuttiin aseista. Aivan oikein, sillä niin paljon "kökköjä" löytyy hänen uraltaan, mutta punainen kirja taskussa hän on säästynyt kaikilta vastuilta.

28.03.2009

PYÖRÄILYSTÄ HÄMEENKADULLA

Apulaispormestari Timo Hanhilahti (kesk) teki päätöksen , että Hämeenkadulle ei maalata erillisiä pyöräkaistoja. Hyvä päätös. Aamulehden nettisivuilla asiaa kommentoineet olivat pääasiassa sitä mieltä, että pyöräily pitää kieltää kokonaan Hämeenkadulla. Jos pyöräilijät noudattaisivat liikennesääntöjä ja kunnioittaisivat jalkakäytävillä kukevia jalankulkijoita, niin pyörällä kulkeminen jalkakäytävällä voidaan mahdollistaa. Se edellyttää kuitnekin ehdotonta varovaisuutta pyöräilijöiltä, sillä he ovat tavallaan "kielletyllä" alueella. Erkki Axen (kok) tulee jatkamaan taistelua pyöräilijöiden häätämiseksi kokonaan Hämeenkadulta. Värikäs näytelmä tulee siis saamaan jatkoa.

26.02.2009

NOPEUSRAJOITUKSET UUTEEN KÄSITTELYYN

Yhdyskuntalautakunta päätti vastoin apulaispormestari Timo Hanhilahden esitystä pudottaa keskusta-alueen nopeusrajoitukset 30 km / h. Vastuullisesti asiassa äänestivät vain Timo Hanhilahti, Erkki Axen, Seppo Kovala ja Jaana Alasentie. Yhteisestä sopimuksesta lipesivät vihreiden Kirsikka Siik ja Juhana Suoniemi. Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Olli-Poika Parviainen on antanut Siikille ja Suoniemelle tiukan palautteen. Nyt asia tulee saattaa kaupunginhallituksen käsittelyyn ja muuttaa päätös Timo Hanhilahden esityksen mukaiseksi. Odotan kauhulla kevättä, kun aloitetaan taas keskustelu mahdollisista pyöräkaistoista. Nyt on saatu aikaan selkeä vastakkainasettelu, joka ei mitenkään paranna autoilijoiden ja jalankulkijoiden ymmärtämystä pyöräkaistoista. Seurauksena päätöksestä on, että jokainen vaalii vaan omia etujaan ja tarpeitaan. Totuus kuitenkin on, että nyt pitäisi huomioida kaikkien tielläliikkujien tarpeet.Edessä voi olla melkoinen sota?

23.02.2009

NOPEUSRAJOITUSTEN ALENNUKSET TORJUTTAVA

Yhdyskuntalautakunta käsittelee tiistain kokouksessaan täysin käsittämättömiä suunnitelmia laskea keskustan nopeusrajoitukset 30 km/h. Niille ei löydy mitään muuta perustetta kuin kiusanteko. Tampereen valtatien nopeusrajoitus pitää päinvastoin nostaa 60 km/h.

Liikenneinsinööri Jukka Kyrölältä tuntuu olevan tuntuma liikenneasioihin täysin hukassa. Paisti nämä nopeuksien alentamiset, hän haluaa rakentaa 1,6 miljoonalla eurolla korokkeita, kavennuksia ja töyssyjä eri puolille kaupunkia. Viime aikoina näitä Kyrölän ja kumppaneiden hölmöyksiä on jouduttu purkamaan monesta paikasta, kun bussi ja hälytysajoneuvot eivät pääse kulkemaan ja auraaminen talvella on lähes mahdotonta. Joku tolkku pitää nyt saada tähän puuhasteluun.

Korokkeisiin ja kavennuksiin suunniteltu 1,6 miljoonan määräraha on erittäin hyvä säästökohde rahoitusjohdon säästötalkoissa. Korokkeiden ja kavennusten rakentamatta jättäminen ei haittaa ketään, mutta esim. kouluiss ryhmien isontaminen ja tuntikehyksen pienentäminen aiheuttaa vahinkoa kaupunkimme lapsille ja nuorille.

19.02.2009

SÄÄSTÖT KOHDISTETTAVA OIKEISIIN KOHTEISIIN

Tampereen kaupungin taloudellinen tilanne heikkenee laman johdosta nopeaa tahtia. Tampereen kaupungin talousjohto tuntuu olevan jo paniikin partaalla. Vuoden 2008 tilinpäätös osoittaa melkein 40 miljoonan euron ylijäämää. Nyt alkavat säästötalkoot ja jos ne kohdistetaan taas pääsääntöisesti hyvinvointipalveluihin, niin laman jälkiä korjataan sitten seuraavat 15 vuotta. Päivähoidon, perusopetuksen, toisen asteen koulutuksen, sosiaalipalvelujen, terveydenhuollon ja vanhusten palvelujen sektorilla säästöjä voidaan tehdä vain niissä kohteissa, jotka eivät aiheuta em. seurauksia. Tampereen kaupungin investoinnit ovat kohde, josta voidaan tässä tilanteessa tinkiä. Vai onko tarkoitus se, että muutaman yrityksen kassaa lihotetaan ja kaupunkilaisten arki kurjistuu. Löysät on otettava eri sektoreilta pois, mutta päivittäiseen toimintaan ei saa puuttua.

Taas kerran on tuotu esille mm. Messukylän lukion sulauttaminen Sammon keskuslukioon. Sampo on tehty 800 opiskelijan lukioksi - sinne ei voi sijoittaa 1100 opiskelijaa. Minua ihmetyttää tämä lukioiden lopettamisvimma. Kaikki keskustan lukiot ovat tupaten täynnä opiskeijoita. Järkevää olisi tasoittaa lukioiden opiskelijamäärää, jotta keskustan lukioissa opetus voidaan hoitaa edes inhimillisissä olosuhteissa. Tähän ei ilmeisesti toisen asteen koulutuksesta vastaavien virkamiesten taidot riitä. Tampere tarvitsee nyt ja tulevaisuudessa kaikki lukionsa. Maksumieheksi voisi hyvin panna Lasse Eskosen ja kumppanit, jotka väkisin halusivat rakentaa Sammon keskuslukion ja nyt vielä saneerata Hatanpään lukion. Tässä huomataan, että punainen kirja pestaskussa ei todellakaan tarkoita asiantuntemusta.

Toivottavasti poliittiset luottamushenkilöt ymmärtävät arjen paremmin. Luottamushenkilöt on valittu nimenomaan vaalimaan kaupunkilaisten - siis veronmaksajien - etuja. Päätökset eivät saa olla vain virkamiesten mielivallan varassa.

21.01.2009

APULAISPORMESTARIT VALITTIIN

Vaikka nyt olenkin varavaltuutettuna, niin pääsin mukaan heti vuoden toiseen kokoukseen Lasse Oksasen tilalle. Olin siis valitsemassa kaupungillemme neljää apulaispormestaria. Kristiina Järvelälle (kok), Harri Airaksiselle (kok), Timo Hanholahdelle (kesk) ja Perttu Pesälle (vihr) parhaat onnittelut ja menestksen toivotukset! Kokouksessa käsiteltiin pormestarin ohjelmaa ja pääosin asialliseen sävyyn. Itse olin kaksikin kertaa äänessä läsiteltäessä Tampereen ammattikorkeakoulun ja Pirkanmaan ammattikorkeakoulun yhdistämistä. Lisäski minut valittiin ko. kokouksessa Ikäihmisten palveluiden lautakunnan varajäseneksi.

19.01.2009

OPETUSMINISTERIÖN ANSIORISTI

Sain vastaanottaa merkittävän huomionosoituksen Suomen Jääkiekkoliiton 80-vuotisjuhlassa 17.01.2009 Tampereella.

Tunnustuksen yhteydessä annetun kunniakirjan teksti on seuraava:

 Tunnustukseksi Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun hyväksi tekemästänne työstä

Opetusministeriö antaa teille

 Apulaisrehtori

Hannu Heikki Johannes Soro

 SUOMEN LIKUNTAKULTTUURIN JA URHEILUN

ANSIORISTIN

 Helsingissä marraskuun 26 päivänä 2008

 Kulttuuri- ja urheiluministeri

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

14.01.2009

 

KAUPUNGINVALTUUSTON ENSIMMÄISET VALINNAT

Tampereen uusi valtuusto piti ensimmäisen kokouksensa ke 14.01.2009. Kokouksen avasi ja sitä johti alussa valtuuston ikävaltuutettu kokoomuksen Matti Henivaho. Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Irene Roivainen (vihr.) ja varapuheenjohtajiksi Marjatta Stenius-Kaukonen (Vas.) ja Elina Siren (Kok.) Kokous valitsi pormestariksi odotetusti Timo P Niemisen (Kok.) äänin 39 - 28. Kokouksessa valittiin myös kaupunginhallitus ja johtokunnat sekä käsiteltiin melkoinen määrä valtuustoaloitteita. Minut valittiin Päivähoidon ja perusopetuksen johtokunnan puheenjohtajaksi, joten työ tamperelaisten lasten ja nuorten parhaaksi jatkuu.

30.12.2008

VAALIRAHOITUSSELVITYS TEHTY

Aamulehti listasi heti 30.12.2008 niiden valtuutettujen ja varavaltuutettujen nimet, joiden ilmoitus ei ollut mnnyt keskusvaalilautakunnalle 29.12.2008. Oma nimenikin oli listassa. E mitään selittelyjä. Mitättömän ilmoituksen olisi voinut tehdä hyvissä ajoin, mutta kun joskus unohtaa. Ilmoitukseni oli kyllä 30.12.2008 postin kautta perillä, ja nyt luettavissa Tampereen kaupungin sivuilla. Ja jokainen euro kampanjassani oli omasta pussisstani. Monen puolueisiin kuuluvan kampanjaa käytiin näkyvästi veronmaksajien rahoilla. Miljoonien ja taas miljoonien puoluetuet antavat siihen mahdollisuuden. Tampereen Sitoutumattomat kävivät kampanjan omasta pussistaan. Vaikka lopputulos oli heikko, niin kampanja oli kuitnekin käyty rehellisin perustein.

26.11.2008

TUNNELIPÄÄTÖS SYNTYI

Tampereen kaupunginvaltuusto päätti keskiviikkona 26.11.2008 rantaväylän pitkän tunnelin rakentamisesta. Demarit yrittivät muutaman muun valtuutetun kannustamana pöydällepanoa tai uudelleen valmistelua, mutta demareittenkin rivit hajosivat täydellisesti. Vusikausia kestäneet suunnittelut ovat nyt ohi ja päästään toteutusvaiheeseen. Ennen tunnelin rakentamista on vielä monia selvitettäviä asioita ja varmasti uusi valtuustokin pääsee asiaa vielä käsittelemään. Aamulehti uutisoi asiasta hyvin, joten kannattaa lukea sieltä lisää. Mm. yksi oma kommenttini oli päässyt lehteen.

 19.11.2008

TOISEN ASTEEN RUOKAILUMÄÄRÄRAHAT

Tori-lehti julkaisi 19.11.2008 artikkelin, jossa vertailtiin toisen asteen ruokailuihin käytettäviä rahoja lukiolaisten ja ammatillisessa koulutuksessa olevien välillä. Ammatillisessa koulutuksessa esim. sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden ruokaan käytetään 80 senttiä opiskelijaa kohti enemmän kuin lukioisssa. Tämä on todella väärin. Ymmärrän ammattioppilaitoksissa, joissa opiskelijat valmistavat koulutyönä myös opiskelijoiden ruoan, että siihen käytetään rahaa enemmän, koska opetuksen tulee olla monipuolista ja ruokina ei voida käyttää esim. Saarioisten eineksiä. Mutta Sairaalankadun yksikössä, jossa ruoka hankitaan Amicalta, niin rahaa tulee käyttää sama määrä kuin lukiolaisten aterioihin ostettaessa niitä Tampereen Aterialta. Siis lukileisten ruokarahaa on heti nostettava samalle tasolle kuin ammatillisessa koulutuksessa.

18.11.2008

TUTUSTUMASSA JÄRVENSIVUN KOULUUN

Järvensivun koulun vanhempainyhdistys järjesti tiistaina 18.11.2008 tilaisuuden, jossa tilaajapäällikkö Taru Kuosmanen esitteli Järvensivun koulun tilannetta tulevaisuudessa. Tilaapuolelta olivat myös läsnä apulaispormestari Sirkka-Liisa Virtanen ja suunnittelija Aila Salmelin. Koulun ruokasali oli täynnä lasten vanehmpia ja muita asiasta kiinnostuneita. vanhemmat haluavat, että koulun saneerauksen jälkeen kouluun jäävät luokat 1-6. Tämä tuntuu kannatettavalta ajatukselta. Siihen on helppo yhtyä. Päivähoidon paikkoja pitää löytää muualta, sillä useinhan päiväkoti-ikäiset kuljetetaan omalla autolla tai muulla välineellä päivähoitoon. Lasten on helppo kävellä omaan lähikouluunsa. Ensi vuoden budjetissa on 100 000 euron määräraha saneerauksen suunnitteluun.

17.11.2008

BUDJETTIVALTUUSTO 17.11.2008

Tampereen kaupunginvaltuuston budjettivaltuusto pidettiin maanantaina 17.11.2008. Kokous alkoi klo 09.00 ja päättyi noin klo 18.00. Vuoden 2009 budjetti ja vuosine 2009-2011 taloussuunnitelma hyväksyttiin siten, että budjettisovussa olivat mukana kaikki muut paitsi SKP:n Jari Heinonen ja Perussuomalaisten Pertti Virtanen. Vasemmistoliiton rivit tuntuvat olevan melko sekaisin, sillä valtuutettu Anna Kontula esitti omia juttujaan ohi budjettisovun, jossa Vasemmistoliittokin oli mukana.

Pidin kokouksessa Tampereen Sitoutumattomat -valtuustoryhmän puheen, joka on luettavissa osiossa "Puheet".

15.11.2008

VALMISTAUTUMISTA BUDJETTIVALTUUSTOON

Viime aikoina varsinkin valtuutoryhmien puheenjohtajilla on ollut kiireitä. On neuvoteltu uusista ryhmittymistä ja valmisteltu vuoden 2009 budjettiin liittyviä asioita. Kokoomus, RKP, Vihreät, Keskusta, Kristilliset ja Sitoutumattomat ovat tehneet aiesopimuksen ryhmä XL:n toiminnan jatkamisesta ja pormestari Timo P Niemisen valitsemisestä uudelleen pormestarin tehtävään. Samalla on valmisteltu pormestariohjelmaa vuosille 2009 - 2011. Ryhmä XL:n siällä jatkaa ryhmä 20 eli Vihreitten, Keskustan, Keskustan, Kristillisten ja Sitoutumattomien muodostama ryhmä. Tampereen Sitoutumattomat -valtuustoryhmän toiminta näyttää hyvältä pienenneestä valtuutettujen lukumäärästä huolimatta.

Viime päivinä on keskusteltu budjettiin liittyvistä asioista ja keskusteluissa ovat olleet ryhmä XL:n lisäksi mukana SDP ja Vasemmistoliitto. Sunnuntai 16.11.2008 näyttää, syntyykö kaikki ryhmät kattava budjettisopu.

Maanantaina 17.11.2008 alkaa sitten klo 09.00 koko päivän kestävä budjettivaltuusto. Pidän siellä Tampereen Sitoutumattomat -valtuustoryhmän budjettipuheen. Puheeni on luettavissa näisltä sivuilta tiistaina 18.11.2008.

30.10.2008

LOKAKUUN VALTUUSTO

Kuntavaalien jälkeinen valtuuston kokous sujui rauhallisissa merkeissä. Listalla oli mm. tarkastuslautakunnan raportti, välitilinpäätös ja strategiaraportti. Tarkastuslautakunnan rapostista keskusteltiin parisen tuntia. Kokonaisuudessaan kokous kesti noin neljä tuntia. Itse puhuin startegiaraportin yhteydessä ammatillisen koulutuksen nykytilasta - tuottavuudesta ja laadusta sekä lähiopetuksen määrästä. Ja toisena aiheena kansainvälisen opetuksen tilasta Tampereella. IB-lukion opiskelijamäärää piti kaksinkertaistaa, mutta totuus oli, että se jäi vain haaveeksi. Tampereelle pitää saada kansainvälinen koulu, jossa Tampereelle työhön tulevien ulkomaalaisten lapset voivat opiskella.

26.10.2008

VALTUUSTOPAIKKA JÄI SAAMATTA

Kunnallisvaalit 2008 on pidetty ja tulos on varsin murheellinen Tampereen Sitoutumattomien osalta. Nykyisessä valtuustossa meillä on viisi paikkaa ja tulevassa vuosien 2009 - 2012 valtuustossa paikkoja on vain kaksi. Paikkansa säilyttivät LASSE OKSANEN ja MATTI JOKI. Heille onnittelut! Itse sain 352 ääntä eli jonkin verran vähemmän kuin edellisissä vaaleissa. Sitoutumattomien koko äänimäärä oli niin vaatimaton, että minulle tullut vertausluku ei edellyttyänyt valtuustopaikkaa. Nykyinen valtuustopaikka muuttui ensimmäisen varavaltuutetun paikaksi. Työ tamperelaisten hyväksi kuitenkin jatkuu.

Haluan kiittää kaikkia ystäviäni, tuttaviani, tukijoitani ja äänestäjiäni, jotka olivat mukanani näiden vaalien aikana.

LÄMPIMÄT KIITOKSET TEILLE KAIKILLE!

 23.10.2008

KIIREINEN VAALIVIIKKO

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 26.10.2008. Vielä keskiviikkoiltana kiersin postiluukulta toiselle ja jaoin lopun painattamani vaalimainokset.Kaikki mahdollinen on siis tehty. Rahaa kun ei ole tuhansien eurojen vaalimainoksiin. Maanantaina 20.10. oli palaveri kaupungin ensi vuoden budjetista sekä perinteinen pormestarin palaveri valtuustoryhmien puheenjohtajille. Tiistaina 21.10. olin tapaamassa Palokallion Omakotiyhdistyksen väkeä. Kaupunki kun ei ole kunnioittanut yhdistyksen kanssa tekemäänsä sopimusta. Illansuussa oli vielä ko. asian suhteen palaveri Risto Laaksosen kanssa. Laaksonen vaan ei tunnu nyt ymmärtävän sopimuksen henkeä. Keskiviikkona 22.10. oli sitten päivysysvuoro vaalimökillä ja keskustelua tamperelaisten kanssa ja illalla vielä Omaiset mielenterveystyön tukena Tampere ry:n järjestämä tilaisuus. Perjantaina 24.10 on aamulehden pormestaripaneeli Pinjan Olympiasalissa klo 18.00. Apulaispormestariehdokkaana myös minut on kutsuttu mukaan. Kiitos siitä Aamulehdelle. Perjantai-illan jälkeen alkaa siten odottelu sunnuntai-iltaan, jolloin selviää vaalin tulos. Muistakaahan äänestää! Hannu on palveluksessanne!

19.10.2008

KYSYMYKSIÄ HANNULLE

Varsinaiseen vaalipäivään on aikaa vikko. Jos sinulla on jotakin kysyttävää tai kommentoitavaa, niin vastaan mielelläni. Mene sivujeni Palaute -kohtaan ja kirjota kysymyksesi tai mielipiteesi.  Voit lähestyä minua myös sähköpstilla hannu.soro@koulut.tampere.fi

Muista äänestää....

19.10.2008

SITOUTUMATTOMIEN VAALILEHTI JA AAMULEHDEN PORMESTARPANEELI

Vaalikampanjat alkavat olla loppusuoralla. Tampereen Sitoutumattomien VAALI-EXTRA 2 ilmestyy keskiviikkona 22.10.2008 Tamperelaisen yhteydessä. Siinä on vielä painavaa sanottavaa Tampereen asioista. Olen kirjoittanut siihen mm. pääkirjoituksen. Aamulehden järjestämä pormestaripaneeli on perjantaina 24.10.2008 klo 18.00 Pinjan Olympiasalissa. Minut on apulaispormestariehdokkaana kutsuttu mukaan.

19.10.2008

LIELAHTI.COM -LEHTI ILMESTYI

 Viikonvaihteen Tamperelaisen yhteydessä jaettiin Länsi-Tampereen koteihin Lielahti.com -lehti. Siinä on juttu ajatuksistani Länsi-Tampereen asioista. Juttu on lyhennelty versio. Kokonaisuudessaan jutun voit lukea ww.lielahti.com.

 17.10.2008

KOULUIHIN KOLME KULUKAUTTA - KIITOS EI!

Aamulehti uutisoi alkuviikosta, että Ylöjärven sivistytoimenjohtaja Matti Hursti on esittänyt, että seutukunnallisesti anottaisiin kokeilulupaa koulujen työaikojen muuttamiseksi niin, että koulu alkaisi vasta syyskuun alussa ja päättyisi kesäkuun toisen viikon jälkeen. Syksyltä poistuisi syysloma ja talvelta talviloma ja tilalle tulisi maalis-huhtikuun vaihteeseen kahden viikon loma. Asia ei ole kovnkaan yksinkertainen järjestää yhteisvalinnan, yo-kirjoitusten, jatko-opintoihin pyrkimisen jne. suhteen. Nyt jäitä hattuun! Onneksi opetusministeri Sari Sarkomaa ei innostu näin typerästä ehdotuksesta. Sivistystoimenjohtajan pöydän äärestä asiat näyttävät yksinkertaisilta, kun ei ole käytännön kokemusta päivittäisestä koulutyöstä. Kannattaisi niin Ylöjärvellä kuin muuallakin keskittyä koulujen todellisiin ongelmiin ja vasta sitten, kun ne ovat kunnossa, alkaa miettiä tällaisia ehdotuksia. Siis kouluihin kolme lukukautta - KIITOS EI!

Olen lähettänyt asiaa koskevan mielipidekirjoituksen ja toivon, että se voitaisiin julkaista.

14.10.2008

TIIVIS ALKUVIIKKO

Maanantaina 13.10.2008 osallistuin Tamperelaisen järjestämään pormestaripaneeliin Sampolan juhlasalissa. Tiistaina 14.10.2008 oli ensin iltapäivälllä vuorossa tutustuminen Lentävänniemessä olevaan Mansikkapaikkaa. Siellä puhuttiin kaupunkilaisten vaikuttamisesta. Ja tiistaina illalla oli sitten Ilveksen, KOO-VEE:n , Tapparan ja Pyrinnön järjestämä tilaisuus valtuustosalissa. Siellä edessä istyivat urheiluseurojen edustajat ja yleisönä ehdokkaat. Hyvä tilaisuus tamperelaisesta liikuntapolitiikasta. Tilaisuuden jälkeen meni vielä neljä tuntia vaalimainosten jaossa. Kun ei ole varaa kalliisiin lehti-ilmoituksiin, pitää juosta postilaatikolta toiselle. Kuntoa kohentavaa hommaa. Keskiviikkona alkoi koulujen syysloma ja itsekin olin lomalla ja neljänä päivänä Keskustorin vaalimökillä.

06.10.2008

MESSUKYLÄN LUKION VAALIPANEELI

Maanantaina 06.10.2008 on vuorossa Messulylän lukion VAALIPANEELI lukion opiskleijoille ja henkilökunnalle. Taistelu lukion säilyttämisestä on päättynyt. Itse olen ollut todella aktiivinen Messukylän lukion säilyttämiseksi. Kaupungin virkamiehiltä on tullut lokaa kasvoille, mutta olen ollut koko ajan varma, että olen oikealla asialla.

06.10.2008

VIIKONLOPUN MENOJA

Lauantaina sain olla mukana Pirkanmaan Omaishoitajat ry:n SYYSJUHLASSA. Juhla oli erittäin hieno ja lämminhenkinen. Omiashoitajat tekevät ympärivuorokautista työtä rakkaudella. Kiitos siitä heille! Ilman tätä työtä kaupungin mahdollisuudet järjestää hoitopaikkoja olisivat vieläki huonommat.

Sunnuntaina olin Kalevan kirkossa KUNTAVAALIPANEELISSA. Päivä alkoi ensin Jumalanpalveluksessa ja jatkui keittolounaan kautta paneeliin. Paneelissa käsiteltiin lasten ja nuorten asioita. Asiaa oli plajon ja tuntui siltä, että ei saanut sanotuksi pientä osaakaan siitä, mitä olisi halunnut sanoa.

29.09.2008

LAPSISTA JA NUORISTA ON HUOLEHDITTAVA

Viime aikojen tapahtumat ovat virittäneet keskustelun lasten ja nuorten hyvinvoinnista. Moni lapsi ja nuori oirehtii ja asialle on tehtävä jotakin. Tulee nytkin vaan valtiovallata katteettomia lupauksia vai pytytäänkö vihdoinkin pysähtymään ja puhumaan ongelmista niiden oikeilla nimillä.

Lasten ja nuorten kouluolosuhteisiin tulee kiinnittää erityistä huomiota. Ryhmäkokoja on pinennettävä, kouluavustajia on saatava lisää ja erityisopetukseen tulee panostaa. Tampereellakin monessa koulussa erityisoppilaat on sijoitettu normaali luokkiin ja meno on melkoista. Opettajat ja opinhaluiset oppilaat kärsivät tilanteesta. Läheltä piti-tilanteita on jo ollut. Nyt tulee panostaa sekä rahallisesti että opetusjärjestelyjen osalta niin, että kaikilla on mahdollisuus turvalliseen koulunkäyntiin. Tämä koskee myös erityisoppilaita.

Varsinkin toisella asteella kouluista ja oppilaitoksista ollaan tekemässä entistä suurempia, joissa ei enää mikään pelaa. Yhteisöllisyys kärsii ja yksiköitä johdetaan jostakin keskusyksiköstä Ammatilliselle koulutukselle on Tampereella käynyt juuri näin. Kukaan ei välitä eri yksiköiden opettajista ja oppilaista. Tärkeää on vain muuttaa organisaatioita. Kouljen tärkein voimavara ovat oppilaat ja opettajat sekä muu henkilökunta. Kaikki toiminta tulee järjestää heidän lähtökohdistaan. Nyt Tampereella toimitaan päinvastoin. Mennään organisaation ehdoilla. Ja lopputulos on jo havaittavissa hunona ilmapiirinä oppilaitoksissa, huonoina oppimistuloksina, isoina eroamislukuina ja runsaina poissaoloina. Vaikka nämä asiat on selkeästi havaittavissa, niin mieletön meno jatkuu edelleen. Turvallinen ja motivoiva oppimisympäristö sekä pedagoginen johtaminen puuttuvat täysin. Myös lukiopuolella oltiin menossa ammattioppilaitosten tapaiseen koohotukseen, mutta onneksi järki voitti ja Messukylän lukiota ei liitetty Sammon keskuslukioon. Ammatillisella puolella kannattaisi herätä, ennen kuin on liian myöhäistä.

27.09.2008

HANNUN VAALITEEMOJA

Kuntavaaleihin 2008 lähden lähes kahdeksan vuoden valtuusto- ja luottamushenkilökokemuksella. Kokemus ja vuosien mukana tulleiden tuttavuussuhteiden avulla on entistä helpompi tarttua vaikeisiinkin asioihin. Monen kaupunkilaisen kanssa olemme yhdessä saaneet heitä painavat asiat järjestykseen tai ainakin vireille.

Sivulla Vaaliteemoja 2008 on ajatuksiani valtuustokauden 2009 - 2012 kaupunkiamme koskevista tärkeistä asioista. On varmaan paljon muitakin, mutta tässä tärkeimpiä. Tutustu niihin ja anna kommentteja palautelomakkeella.

Vaaliteemani löydät klikkaamalla sivusta osiota VAALITEEMAT 2008.

Olen virtaa täynnä ja haluan edelleenkin olla teidän palveluksessanne. Toivon, että olen luottamuksenne arvoinen.

25.09.2008

HANNU LÄHTEE KILPAILUUN NUMEROLLA 633

Keskusvaalilautakunta on tänään 25.09.2008 julkistanut kuntavaalien 2008 ehdokasnumerot. Hannu Soron numero on 633. Vaalikampanja voi nyt täysipainoisesti alkaa.

HANNU SORO - IHMISLÄHEISTÄ PÄÄTÖKSENTEKOA - SYDÄMELLÄ JA ASIANTUNTEMUKSELLA!

07.09.2008

ONNITTELUT! MESSUKYLÄN LUKIO JATKAA

Monien raskaisen tilanteiden jälkeen Messukylän lukio jatkaa toimintaansa. Ja nyt sen opettajille ja henkilökunnalle ja opiskelijoille on annettava rauha viedä koulun jo muutenkin hienoa toimintaa eteenpäin. Neljällä alueella olevat päivähoidon ja perusopetuksen ongelmat ovat myös ratkenneet. Tarvittiin vain hyvää tahtoa ja kuuntelutaitoa. Yhtään parempi ratkaisu ei olisi edes taloudellisesti ollut palveluverkkotyöryhmän esitys. Tämä noin puolen vuoden taistelu on kaupunkilaisten kannattanut käydä. Tämä osoittaa, että kannattaa kuunnella myös käyttäjiä. Aseveliakselin aikana erityisesti demarit halusivat politiikkaa, jossa virkamiehet päätttivät, mitä palveluita kaupunkilaiset tarvitsivat. Siis ota tai jätä. Nyt tilanne on muuttunut avoimemmaksi ja kaupunkilaisillakin on mahdollisuus sanoa sanottavansa suunnitelmiin. Nyt palveluita on tarkoitus tuottaa sen mukaan, mitä kaupunkilaiset tarvitsevat.

Olen erittäin onnellinen erityisesti siitä, että Messukylän lukio säilyy. Olen ollut vahvasti mukana puolustamassa lukion asiaa. Kaikki tunnusluvut osoittavat, että Messukylä lukio on viimeisimpien joukossa, jos halutaa lukioita lopettaa. Myös päivähoidon ja perusopetuksen asioista kantaa ottaneet saavat nyt kauniin kiitoksen.

06.09.2008

KOTIHOIDON KAUPPAPALVELUIDEN KILPAILUTUS

Aamulehti otsikoi lauantaina 06.08.2008 seuraavasti: ONNEKSI OLKOON ESPOO! TEILLÄ OSATAAN KILPAILUTTAA. Ero Tampereen ja Espoon ostoskorien hinassa on noin 45 prosenttia espoolaisten hyväksi. Tässä on toimittu harkitsemattomasti ja asiantuntemus on puuttunut. Aamulehti kysyi valtuustoryhmien puheenjohtajilta, että pitäisikö huono sopimus purkaa hinnalla millä hyvänsä?

Itse vastasin kysymykseen seuraavasti: Katastrofaalisesta sopimuksesta pitäisi päästä mahdollisimman nopeasti eroon ja saada palvelut halvemmiksi ja toimimaan. Sanktiot voidaan maksaa.

Jos Tampereen kaupungin virkamiehet ovt tämän asian sössineet, niin kaupungin pitää myös kantaa vastuunsa. Vanhuksilla ei näitä mokia saa maksattaa. Valiettavasti meillä on aikaisemminkin tapahtunut vastaavia mokia. Selvin lienee sotetaksien tikausten vastaanottaminen Savonlinnaan.

05.09.2008

TIMO P NIEMISEN PORMESTARIOHJELMA JULKISTETTIIN

Pormestari Timo P Niemisen pormestariohjelma julkistettiin perjantaina 05.09.2008 Siperian aukiolla pidetyssä juhlallisessa tilaisuudessa. Tilaisuuden juonsi tyylikkäästi Tuija Flinck. Timo P Nieminen kertoi itse ohjelmansa sisällöstä Potkua hänen pormestarikampanjaansa oli antamassa valtiovarainministeri Jyrki Katainen. Kannatuspuheenvuoron pitivät RKP:n Suzanne Sjöholm ja Tampereen Sitoutumattomien valtuustoryhmän puheenjohtaja Hannu Soro. Tilaisuuden musisoinnista vastasi Tampereen yhteiskoulun lukion kvintetti Pushkin. Tilaisuuden jälkeen käytiin vilkasta keskustelua tamperelaisia askarruttavista asioista.

Tampereen Sitoutumattomat pääsivät hyvin tuomaan esille myös omaa asiaansa. Selväksi tuli myös Hannu Soron apulaispormestariehdokkuus.

01.09.2008

TAMPEREEN SITOUTUMATTOMIEN VAALIOHJELMA JULKISTETTIIN

Tampereen Sitoutumattomat pitivät tiedotustilaisuuden maanantaina 01.09.2008. Aiheena oli vaaliohjelma valtuustokaudelle 2009 - 2012.

Vaaliohjelma on luettavissa sivuilla www.tampereensitoutumattomat.nettisivut.fi

Käy lukemassa!

31.08.2008

HÄRMÄLÄ-SEURAN TILAISUUS

Härmälä-Seura piti perinteisen tapahtumansa sunnuntaina 31.08. Härmälässä - K-Extran pihamalla. Tilaisuudessa oli mitä erilaisimpia ohjelmanumeroita. Tapahtumaan oli kutsuttu myös eri valtuustoryhmien edustajia. Käytin tilaisuudessa Tampereen Sitoutumattomat-valtuustoryhmän puheenvuoron. Tilaisuus oli erittäin antoisa, sillä siellä sai keskustella kaupunkilaisia askarruttavista asioista.

29.08.2008

MESSUKYLÄ, TAKAHUHTI, IRJALA

Aamulehti uutisoi perjantaina 29.08.2008, että Irjalan koulun 1.-2. luokkien oppilaat saisivatkin jäädä Irjalan kouluun ja 3.-4. luokkien oppilaat siirretään Takahuhdin kouluun. Jutussa mainittiin, että Messukylän lukion sulauttamissuunnitelmat Sammon lukioon ovat edelleen voimassa. Entistä selvemmin käy nyt ilmi, miten Lasse Eskonen haluaa lopettaa Messukylän lukion ja haetaan sitten tukea Irjalan koulun vanhemmista, kun irjalan kouluun ollaan sittenkin jättämässä opetusta. Uskon, että fiksut vanhemmat eivät mene tähän miinaan, vaan katsovat asioita kokoukaisuutena. Jo pikku hiljaa Lasse Eskosen ja kumppaneiden kannattaisi tehdä suunnitelma siltä pohjalta, että Messukylän lukio säilyy.

Olen varma, että Messukylän lukiota ei sulauteta Sammon keskuslukioon. Sulauttaminen olisi harkitsematon teko. Messukylän lukiolle on tilaus tamperelaisessa lukioverkossa. Sinne oli viime keväänä 84 ensisijaista pyrkijää ja 104 nuorta aloitti siellä opintonsa. Koko lukion opiskelijoista 75 % asuu lukion postinumeroalueella tai sen ympäritössä. Ja lisäksi erittäin merkittävä asia. Messukylän lukio on tamperelaisin lukio. Nytkin sen 104 uudesta opiskelijasta vain 10 % on Tampereen ulkopuolelta.

Muutamat valtuustoryhmät ovat jo päättäneet olla tukemassa Messukylän lukion säilyttämistä.

28.08.2008

APULAISPORMESTARIEHDOKAS HANNU SORO

Käy lukemassa ajatuksiani sivulla www.tampereensitoutumattomat.nettisivut.fi. Siellä on sivu Apulaispormestariehdokas Hannu Soro.

 28.08.2008

AAMULEHDEN LOISTAVA PÄÄKIRJOITUS 28.08.2008

Aamulehti otsikoi pääkirjoituksessaan 28.08.2008 seuraavasti: "Tampereen virkamiesten vastaisku". Pääkirjoitus käsitteli asioita, jotka liittyvä Tampereen kaupunginhallituksen suunnittelujaoston maanantain 25.08.2008 kokoukseen, jossa käsiteltiin palveluverkkosuunnitelmaa. Aamulehti toetaa mm.: "Keskeneräisen palveluverkkosuunnitelman väkisin tyrkyttäminen saa ansaitusti tylyä kritiikkiä kaupunkilaisilta".

Tämä surkea palveluverkkoselvitys on työryhmää vetäneen tilaajajohtaja Lasse Eskosen käsialaa. Eiköhän Eskosen olisi nyt syytä siirtyä takavasemmalle ja jättää nämä asiat sellaisten ihmisten hoidettaviksi, joilla on jotakin annettavaa näille asioille ja jotka katsovat asioita kaupunkilaistenkin näkökulmasta. Valitettavasti kaikissa asioissa, missä Eskonen on viime vuosina toiminut, on aina jokin "tulipalo" olemassa. Sääliksi käy niitä Eskosen alaisia naisia, jotka on pantu esittelemään kaupunkilaisille täysin valmistelematonta ja toteuttamiskelvotonta suunnitelmaa.

Kannattaa lukea tämä pääkirjoitus!

28.08.2008

KÄY TUTUSTUMASSA VANHOIHIN ARTIKKELEIHINI SIVULLA "Vanhoja asioita".

 

 

 

11.08.2008

MESSULYLÄN LUKIO ON SÄILYTETTÄVÄ... 

Juuri ennen syyslukukauden alkua on taas alkanut keskustelu Messukylän lukion sulauttamisesta Sammon keskuslukioon. Kun Sammon keskuslukion rakentamispäätös tehtiin aikanaan, vakuutettiin valtuutetuille, että uuden lukion rakentaminen ei vaikuta muiden lukioiden toimintaan. Tämän vakuutuksen myötä olin itsekin valmis hyväksymään Sammon keskuslukion rakentamisen. Heti rakentamispäätöksen jälkeen alettiin puhua Messukylän lukion sulauttamisesta uuteen Sammon keskuslukioon. Silloin asiaa voimakkaasti ajanut Lasse Eskonen ja kumppanit eivät saaneet tahtoaan läpi. Nyt keskustelu Messukylän lukion lopettamisesta on taas ollut muutaman kuukauden esillä. Jotta Messukylän lukion lopettajat eivät joutuisi valheesta kiinni, on syytä siirtoon muutettu niin, että nyt tarvitaan Takahuhdin koulun oppilaille tilaa Messukylän lukion tiloista, jotta Irjalan koulun oppilaat voitaisiin siirtää Takahuhdin kouluun. Nyt siirron pääarkkitehteina ovat asiaa täysin ymmärtämättömät henkilöt, jotka haluavat sulauttaa Messukylän lukion Sammon keskuslukioon. Hän kertoo Aamulehden asiaa koskevassa jutussa 09.08.2008, että osaamis- ja elinkeinolautakunta on alustavasti hyväksynyt lukion siirron budjettikokouksessaan kesäkuussa. Lautakuntaa ei asian suhteen ole informoitu oikein ja rehellisesti. Lautakunnan talousarviokokous on syyskuussa ja lopullisesti lukiosta päättää valtuusto talousarviokokouksessaan marraskuussa. Messukylän lukion siirto ei perustu mihinkään järkisyihin eikä taloudellisiin seikkoihin, vaan joidenkin yksittäisten henkilöiden haluun lopettaa Messulylän lukio.

Itse en tule tällaista päätöstä valtuustossa hyväksymään. Messukylän lukio on tamperelaisten nuorten keskuudessa suosittu lukio ja tämän kevään yhteishaussa sinne oli todella runsaasti ensisijaisia pyrkijöitä. Nyt syyslukukauden alkaessa lukion paikat ovat täynnä. Lukiokoulutuksen johtavan rehtorin Jorma Suonion mukaan Sammossa on tilaa ja viestintäpainotus jatkuu Sammon keskuslukion tiloissa. Onkohan tilanne  näin yksinkertainen? Sammon keskuslukio on myös urheilulukio ja sen erityistehtävän hoitamisessa Sammon keskuslukiolla on varmasti aivan tarpeeksi tehtävää.

Jos välttämättä halutaan joku lukio lakkauttaa, niin lakkautettakoon sellainen lukio, johon ensisijaisia pyrkijöitä on todella vähän ja jonka kohdalla lukiopaikkojen täyttäminen on vaikeaa. Totuus on se, että tässä asiassa ei kannata nyt tehdä hätiköityjä päätöksiä, sillä  nykyiset lukiopaikat tarvitaan muutaman vuoden päästä, koska Tampereelle muuttaa vuosittain paljon uusia perheitä. Joillekin Messukylän lukion lakkauttamisesta on tullut pakkomielle, josta ko. henkilöt eivät tunnu pääsevän ylitse.

Irjalan koulun oppilaiden tilanne on varmasti ratkaistavissa muutenkin kuin siirtämällä heidät Takahuhtiin. Irjalan päiväkotipulaan on löydettävä muu ratkaisu kuin Irjalan koulun muuttaminen päiväkodiksi. Irjalan toimipiste on pidetty, turvallinen ja viihtyisä pikkukoulu. Nyt on aika suosia pikkuisten koululaisten lyhyitä koulumatkoja ja koulun alkua pienissä ja välittävissä yhteisöissä suurten yksiköitten sijaan. Tampereen kaupungin lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmassa tavoitteet ovat aivan erilaiset kuin mitä nykyiset suunnitelmat osoittavat. Nyt tulee punnita tarkkaan nimenomaan lasten etua!!!

Muotialan, Ikurin ja Hallilan tilanteisiin ollaan löytämässä järkevät ratkaisut, vaikka alussa ei haluttu asiaa nähdä muuta kuin suunnittelijoiden näkökulmasta. Käytännössä asia on aivan toinen kuin viraston kirjoituspöydän ääressä. Ja varmasti löytyy myös järkevä ratkaisu Irjalan tilanteeseen, jos asia vaan halutaan hoitaa. Irjalan pienet koululaiset ja menestyvän Messukylän lukion opiskelijat eivät saa olla sijaiskärsijöitä asiaa ymmärtämättömien suunnittelijoiden häikäilemättömässä pelissä.

05.08.2008

PELTOLAMMIN KOULU JA VAARALLINEN LIIKENNE...

Koulujen lomat ovat päättymässä ja pienet koululaiset palaavat opinahjoihinsa maanantaina. Peltolammin koulun vanhempainyhdistys on lähestynyt kaupunkia ja pyytänyt apua koulun kohdalla tapahtuvan autojen kovan vauhdin hillitsemiseksi. Myös itse olin keväällä yhteydessä kaupungin virkamiehiin ja kävivät katsomassa tilanteen ja totesivat kohdan vaaralliseksi. Virkamiesten ehdotus oli, että koulun kohdalle pantaisiin tyynyhidasteet. Virkamiehet lupasivat hoitaa asian mahdollisimman pian. Tiistaina 05.08. sain viestin kaupungin virkamieheltä ja hän kertoi, että maaliskuussa oli jaettu määrärahat tällaisiin kohteisiin ja nyt rahat ovat loppu ja Peltolammin koulun asia ei suunnitelmiin mahtunut. Peltoammin koulun väen toiveet siis kuihtuivat. Seuraavan kerran rahoja on mahdollista saada ensi vuoden maaliskuun jaossa. Järkyttävää... Ja kun vielä pinet 1. ja 2. luokan oppilaat alkavat Vihilahdesta käydä bussilla Peltolammin koulussa, niin vanhemoien on syytäkin olla huolissaan. Lisäksi Peltolammin koulun kohdalla tie on juuri asfaltoitu, joten siinä on nyt isojenkin autojen helppo huristella.

Samaan aikaan eri puolilla kaupunkia rakennetaan uusia töyssyjä, kavennuksia ja keskikorokkeita pelkästä rakentamisen ilosta, vaikka ko. rakennelmia ei olisi tarve rakentaa turvallisuuden tai muunkaan syyn takia. Pikkulasten turvallisuuteen liittyvällä momentilla ei ole rahaa, mutta muilla momenteilla on. Pitää jopa keksiä, mihin niitä hidasteita taas rakennettaisiin. Järjen käyttö kaupunginkin suunnitelmissa pitäisi olla sallittua. Suunnittelua tulee tehdä konaisvaltaisesti ja priorisoida kohteet tarkkaan.

Nyt on kyse vakavasta asiasta! Kustannuksiltaan se ei ole ylivoimainen - nyt vaan tarvitaan tahtoa panna asia kuntoon. Jätetään nyt muutama turha keskikoroke rakenyamatta ja siirretään rahat Peltolammin koulun lasten turvallisen koulutien hyväksi.

Myös nopeusrajoituksen voi koulun kohdalla pudottaa 50 km/h:sta. Sopiva nopeus on 40 km/h, niin kuin se on monen muunkin koulun kohdalla.

Nyt ei ole aikaa odotella vuoden 2009 maaliskuuhun. Ja voi olla, että silloinkaan ei tapahdu mitään. Nyt on toimittava. Kaikesta huolimatta hyvää kouluvuotta Peltolammin koulun oppilaille ja opettajilel!

28.07.2008

TUTUSTU MYÖS TAMPEREEN SITOUTUMATTOMIEN SIVUIHIN... 

 Käy tutustumassa myös Tampereen Sitoutumattomien nettisivuihin osoitteessa http://tampereensitoutumattomat.nettisivut.fi. Sieltä löydät tietoa sitoutumattomista ehdokkaista syksyn 2008 kunnallisvaaleissa. Siellä kerrotaan myös ehdokkuudestani apulaispormestariksi osiossa "Apulaispormestariehdokas Hannu Soro".

Sivuilla kerrotaan myös, miten voit päästä Tampereen Sitoutumattomien ehdokkaaksi syksyn 2008 kunnallisvaaleissa. Joukkoomme mahtuu vielä muutama ehdokas mukaan.

28.07.2008

POLITIIKASSA KESÄLOMA OHI...

Poliitikkojen lähes koko heinäkuun kestänyt kesäloma-aika päättyi maanantaina 28.07. Kaupunginhallitus piti silloin kesäloman jälkeisen ensimmäisen kokouksensa. Valtuuston osalta kokoukset alkavat vasta 21.08. Kesän aikana Tampere on ollut monien kesätapahtumien näyttämönä. Vielä ovat meineillään kukkaisviikot ja sitten on vuorossa Tampereen teatterikeä.

Kesäloman aikana on kaupunkilaisia ja turisteja ihmetyttänyt erityisesti Mustalahden sataman tilanne. Sataman palvelut eivät ole pelanneet sovitulla tavalla ja Teiskon Laivasto Oy:n vetäjälle on annettu asiasta muistutuksia ja jo parikin kertaa jatkoaikaa asioiden hoitamiseksi kuntoon. Tässä on selkeä esimerkki siitä, miten kaupungin asioita ei saa hoitaa. Sopimus olisi pitänyt purkaa heti, kun huomattiin, että hommaa hoitaa täysin alaa tuntematon amatööri. Viime kesänä ravintolatoimintaa hyvin pyörittänyt yrittäjä heitettiin kylmästi pellolle ja lopputulos on nyt katastrofi. Viimeistään nyt tulee sopimus purkaa ja tehdä nyt uusi sopimus sellaisen yrittäjän kanssa, joka todella panee asiat sopimuksen mukaiseen kuntoon ensi kesään mennessä.

Toinen kummallisuus on Hämeenpuiston enstisen Rillingin uudelleen rakentaminen. Törkeä romukasa on pilannut muuten hienossa kunnossa olevan puiston. Jos yrittäjä ei pysty rakentamista jatkamaan, on sopimus purettava ja romut kerättävä pois.

Kolmas keskustelu on pyörinyt Koukkuniemen Jukola-rakennuksen ympärillä. Kyllä ensin pitää taata vanhuksille korvaavat tilat, ennenkuin aletaan vanhaa rakennusta tyhjentämään. Tässäkin täytyy kyllä ihmetellä asioista vastaavien järjenjuoksua.

Neljäs keskustelunaihe on ollut Hämeenkadun pyöräkaistat. Hyvä, että nyt tehtiin kokeilu pyöräkaistoista. Lopulliset päätökset voidaan sitten tehdä syksymmällä. Jotkut ovat jo vaatineet ravintoloiden terasseja poistettavaksi ensi kesäksi, jotta pyöräilijät voisivat jatkossakin pitää kaistansa. Terassit elävöittävät kesäisin kaupunkimme toimintaa ja niihin ei saa koskea.

Ja viides ihmetyksen aihe on ollut jo vuoden vaihteesta tyhjillään ollut Pyynikin uimahalli ja Uimahallin maja. Ennen majan sulkemista olisi kannattanut varmistaa, että alueella alkaa tapahtua jotakin uutta. Nyt rakennusprojekti on jäissä ja saattaa olla kauankin. Maja olisi tarjonnut tänäkin kesänä halpaa majoitustilaa tänne tulleille turisteille.

Jatkossa pitää asioista vastaavien kyllä miettiä kaksi kertaa, ennenkuin tekevät edellä mainittuja järjettömiä päätöksiä.

19.06.2008

KESÄKUUN KAUPUNGINVALTUUSTO...

Kaupunginvaltuuston kevätkauden 2008 viimeinen kokous pidettiin keskiviikkona 18.06.2008. Kokous alkoi klo 17.30 ja päättyi aamuyön tunteina klo 01.35. Kokousta ennen oli klo 16.30 valtuuston kyselytunti, jossa valtuutettu Sirpa Koivisto kyseli pormestarilta Hervannan kaavoitukseen liittyvistä asioista. Hän ihmetteli, että miten on mahdollista, että määrätyt valtuustoryhmät käyvät keskustelua Hervannan ihmisten kanssa. Ihmettely on turhaa. Nyt pitää muistaa, että keskustelukulttuuri on muuttunut avoimemmaksi ja se on sallittua. Toisen kysymyksen esitti valtuutettu Jari Heinonen Tampereen Messu- ja Urheilukeskus Oy:n kaavoituskesta. Tähän vastasi aika tiukasti apulaispormestari Tarja Jokinen. Jari Heinonen politikoi nyt asiassa, jota viedään hyvässä hengessä eteenpäin lähiakueiden asukkaiden kanssa.

Varsinaisen valtuuston tärkeimmät asiat olivat sähkölaitoksen yhtiöittäminen ja johtosäännöt. Demarit olivat aktiivisesti äänessä ja vastustivat yhtiöittämistä. Äänessä olivat erityisesti kansanedustajat Jukka Gustafsson ja Pia Viitanen, jotka väittivät, että asiaa viedään eteenpäin liian pienellä valmistlulla. Olen aivan toista mieltä. Asiasta on ollut monta palaveria ja tiedotustilaisuutta. Kansanedustajat vaan eivät ehdi tai vaivaudu tulemaan paikalle. Sitten auotaan suuta asioista, joista ei ole mitään käsitystä. Juuri tämän asian käsittely osoitti, että kansanedustajien ei pitäisi olla enää ehdokkaana kunnallisvaaleissa, kun eivät ehdi hoitaa näitä luottamustehtäviä. Demarit hävisivät äänestyksen ja jäivät täysin yksin. Vasemmistoliitto on mukavasti irtautunut demareitten talutusnuorasta. Hieno asia!

Johtosäännöistä ei kovinkaan paljon pyydetty puheenvuoroja ja ne hyväksyttiin yksimielisesti. Ne tulevat voimaan pääsääntöisesti 01.01.2009 paisti hyvinvointipalvelujen johtosääntö 01.08.2008 ja tarkastustoimen johtosääntö 01.09.2008.

Strategiaraportin käsittelyn yhteydessä otin puheenvuorollani kantaa kahteen asiaan: Kissanmaan perhetukikeskuksen hankalaan tilnteeseen ja kansainväliseen koulutukseen.

Kisanmaan asiassa haluan painottaa neljää asiaa: lisärakennushanketta on aikaistettava aloitettavaksi 2009, toimintaan on saatava vakituisia sijaisia, perhekuntoutus on aloitettava uudestaan ja akuuttiin tilanteeseen pitää saada paikkoja jostakin muualata. Uskon, että valtuustoryhmien puheenjohtajien kesken keskustelu asiasta jatkuu juhannuksen jälkeen.

Kansainvälisessä koulutuksessa totesin IB-lukion hakijatilanteen ja sen, että kahteen ryhmään ei ollut mitään mahdollisuutta ja että ensi vuonna kannattaa unohtaa IB-opiskelijoiden määrän lisääminen. Sen sijaan kaupunkiimme tarvitaan englannin kielistä lukio-opetusta, johon voivat osallistua niiden ulkomaalaisten perheiden lapset, joiden vanhemmat työskentelevät Pirkanmaalla. Tällaisen koulutusksen pystyynpaneminen oli alkuperin mm. XL-ryhmän ajatus eikä suinkaan IB-lukion opiskelijamäärän lisääminen. Ehkä pormestarille ja virkamiehille on tullut pieni hama tämän asian suhteen.

Ja kokouksen loppupuolella Joonas Lepistö puhui aloitteensa käsittelyn yhteydessä luomuruoan tarpeellisuudesta päiväkodeissa ja kouluissa. Hän teki jopa ponsiesityksen asiasta. Onneksi tämä ponsi ei saanut tarpeeksi kannatusta. Näillä raaka-aineiden hinnoilla tavallisenkin ruoan valmistus on vaarassa. Sopassa on tulevaisuudessa entistä vähemmän sattumia, jos valtuusto ei myönnä lisää rahaa ruokailujen järjestämiseen.

 16.06.2008

KISSANMAAN PERHETUKIKESKUKSEN TILANNE...

Kissanmaan perhetukikeskuksen henkilökunta on lähestynyt huolestuneena valtuustoryhmien puheenjohtajia tällä hetkellä vallitsevasta tilanteesta. Henkilökunta vaihtuu jatkuvasti ja tilat ovat ahtaat. Lasten ja nuorten palvelujen lautakunta on jo hyväksynyt 5,8 miljoonan euron laajennuksen, mutta se on tulosssa vasta vuosina 2011-2012. Sitä ennen keskuksen toimintaan tulee saada hätäapua. Kuudella paikalla on nytkin 19 lasta ja lisää lapsia on tulossa. Koko perheiden hoito on jouduttu keskeyttämään toistaiseksi. Eri valtuustoryhmät ovat 16.06. kokouksissaan pohtineet tilannetta ja lähiaikoina näemme, tapahtuuko asian suhteen mitään.

SATAMATOIMINTA TARVITSEE LISÄÄ RAHAA...

Laukontorin sataman äkillinen remontti kevään aikana söi suuren osan muihin satamiin varatuista rahoista. Risto laaksonen on tehnyt anomuksen, että lisäbudjetissa huomioitaisiin noin 300 000 euron lisätarve. Kesäkuun lisäbudjetissa ei ainakaan vielä ole osoitettuna lisärahaa tähän tarkoitukseen. Ainakin muutamat valtuustoryhmät ovat asiaa käsitelleet omissa ryhmäkokouksissaan 16.06.

22.05.2008

VALTUUSTON KOKOUS 21.05.2008...

Tampereen kaupunginvaltuuston toukokuun kokouksen esityslista sisälsi monia tärkeitä asioita ja klo 15.30 alkanut kokous kestikin lähelle puolta kahtatoista.

Itse otin kantaa kolmeen asiaan:         

1. Tilintarkastuskertomukseen, jossa totesin mm. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin viivemaksujen järkyttävän tilanteen. Vuodesta toiseen viivemaksut vain kasvavat ja apulaispormestari Ollila ennusti niiden tätä menoa olevan noin 2 milj. euroa loppuvuonna 2008. Ehdotin, että nyt on sekä tilaajan että tuottajan puututtava jämäkästi asiaan. Tampereella on vapaana paikkoja, joihin voitaisiin esim. perustaa potilashotelli. Ostopalveluna paikkoja voidaan hankkia myös yksityisiltä palveluiden tuottajilta. Vai mitä mieltä olette tästä? Kun potilasta turhaan makuutetaan TAYS:ssa, se maksaa Tampereen kaupungille 400 - 600 euroa vuorokaudessa!!! Puutuin myös kaupungin eri keskusten (HYKE, HALO jne.) tilanteeseen. Nämä keskukset ovat vain lisänneet byrokratiaa ja palvelut ovat heikentyneet. Ehdotin, että tarkastuslautakunta ottaisi nämä tarkempaan syyniin.

2. Ensi vuoden painopistealueiden kohdalla otin esille lasten ja nuorten palveluista päivähoidon ja perusopetuksen. Esitin korttiin lisättäväksi mittariksi KOULUNKÄYNTIAVUSTAJIEN MÄÄRÄN LISÄÄMISEN. SEn lisäksi puhuin perusopetuksen ryhmäkoista, erityistä tukea tarvitsevien lasten tilanteesta ja meneillään olevasta palveluverkkoselvityksestä. Totesin myös, että toisen asteen kohdalla liittyen lähinnä lukioihin vieraskielisen opetuksen lisääminen mittarina on tärkeä asia. Painotin, että tällä ei tarkoiteta pelkästään IB-opetusta, vaan yleensä esim. englannikielistä opetusta kaikilla koulutasoilla.

3. Kolmannessa asiassa kyse oli Kauppi-Niihaman kaavsta. Asetin kyseenalaiseksi kohdan, jossa pikku-rat on poistettu. Olisin voinut pyytää kaavan vaikka uudelleen valmisteluun, mutta kaavoituksesta vastaavat virkamiehet ovat vannoneet, että ra-asia on hoidettu kaavassa juuri niin kuin XL-ryhmä sen on sinne halunnut. Teksti asiasta on vaan niin pienellä, että sitä ei ilman suurennuslasia pysty lukemaan. Kaavan käsittelyn yhteydessä puolustin myös Alasenjärven läheisyyteen kaavailtua pelipuistoa.

13.05.2008

HANNU SORO SITOUTUMATTOMIEN APULAISPORMESTARIEHDOKKAAKSI...

Tampereen Sitoutumattomat -valtuustoryhmä on asettanut ryhmän puheenjohtajan opinto-ohjaaja Hannu Soron apulaispormestariehdokkaaksi. Hannu Soro on toisen kauden kaupunginvaltuutettu ja työskentelee opinto-ohjaajana ja apulaisrehtorina Tampereen lyseon lukiossa. Tampereen Sitoutumattomat –valtuustoryhmän puheenjohtajajana hän on toiminut vuoden 2007 alusta. Hannu Sorolla on lukuisia luottamustehtäviä sekä politiikan että urheilun parissa. Hannu Soron nykyinen tehtävälista on liitteenä.

Hannu Soro on lasten ja nuorten asioiden asiantuntijana paras vaihtoehto lasten ja nuorten palvelujen tai sivistys- ja elämänlaatupalvelujen apulaispormestarin tehtävään.

Pormestarijärjestelmä on ollut nyt kaupungissamme käytössä puolitoista vuotta. Nyt on jo selvästi huomattu, että apulaispormestareilla tulee ehdottomasti olla oman alansa asiantuntemusta. Pelkkä lautakunnan kokousten johtamistaito ei riitä.

Apulaispormestarin paikka on realistinen, jos  vaalimenestys pysyy ennallaan. Sitoutumattomat ovat apulaispormestariasiassa tosissaan liikkeellä. Pormestarikilvassa mukanaolo olisi ollut näennäistä.

KUNTAVAALIEN EHDOKASASETTELU SUJUU HYVIN…

Tampereen Sitoutumattomat –valtuustoryhmän ehdokasasettelu syksyn kuntavaaleihin sujuu hyvin. Toukokuun alkuun mennessä koossa on jo yli 30 ehdokkaan ryhmä. Viime vaaleissa ehdokkaita oli 32.

Suoneniskuja on tapahtunut, mutta Sitoutumattomien toiminta jatkuu muutamasta poisjäännistä huolimatta. Meille on tulossa  hyvä lista ja sen sisällä hyviä ehdokkaita. Ehdokkaiden määrä tulee vielä syksyyn mennessä lisääntymään.

Vaalityöryhmämme tekee kovasti töitä ja torstaina on tähän mennessä ehdokkaiksi suostuneiden yhteinen tilaisuus, jossa käsittelemme vaaliohjelmaamme ja pohjustamme tulevaa vaalikampanjaamme.

 

08.05.2008

SAMPOLAN KOULUN KOULUKESKUSTELU...

Sampolan koulun auditoriossa pidettiin paljon tiedotusvälineissä palstatilaa saaneista kouluasioista keskustelutilaisuus. Päivähoidon ja perusopetuksen johtokunann puheenjohtajan ominaisuudessa katsoin velvollisuudekseni mennä ko. tilaisuuteen. Tilaisuudessa perusopetuksen johtaja Hannu Suoniemi alusti perusopetuksessa suunitelluista muutoksista ja lukioiden osalta vastaavan puheenvuoron piti tuotantojohtaja Jorma Suonio.

PITKÄJÄNTEISYYTTÄ SUUNNITTELUUN...

Tilaisuus käytiin hyvin rakentavassa hengessä ja mitään ylilyöntejä ei tullut. Totuus kuitenkin on, että Tampereen kaupungin toiminta koulujen toimintojen siirroissa ja suunnitelmissa on hyvin lyhytjänteistä ja poukkoilevaa. Nyt pitäisi ottaa aikalisä ja miettiä asioita kokonaisvaltaisemmin kuin mitä nyt on tehty. Perusopetuksen suurena murheena olivat luokkakokojen kasvaminen, erityistä tukea tarvitsevien lasten asema ja koulunkäyntiavustajat. Pidin asiasta puheenvuoron. Ensi vuoden budjettiin on saatava lisää resursseja juuri perusopetuksessa olevien lasten koulukäyntiin. Ja luokkien siisräminen paikasta toiseen on lopetettava ja tehtävä suunnitelmat pidemmällä aikavälillä.

MESSUKYLÄN LUKIO SÄILYTETTÄVÄ...

Messulylän lukion yhdistäminen Sammon keskuslukioon on täysin käsittämätön asia. Kun aikanaan valtuustossa päätettiin sammon keskuslukion rakentamisesta, niin silloin valtuutetuille vakuutettiin, että Sammon rakentaminen ei vaikuta muiden lukioiden tilanteeseen. Ja heti, kun rakentamispäätös oli tehty, alkoivat puheet Messukylän lukion alasajosta. Nyt sama uhka on taas nostettu esille. Ja nyt asiaa perustellaan myös sillä, että perusopetus saa paremmat tilat Takahuhdin ja Ristinarkun kouluihin, kun lukio siirtyy pois. Näin ei asioita saa vastakkainasetella. Kaikille kaupungin lukioille riittää kyllä käyttöä. Kohta alkaa Vuoreksen ja Nurmi-Sorilan rakentaminen. Tampereen väkiluku lisääntyy tuhansilla vuosittain. Lukiopaikkoja siis tarvitaan. Muutaman vuoden pienen notkahduksen takia ei kannata lukioita lopettaa. Messulylän lukioon on tänäkin vuonna yli 80 ensisijaista hakijaa, mikä osoittaa, että lukio on arvostettu ja ansaitsee paikkansa. Tässä lukiosuunnittelussakin Tampereen kaupungin toiminta on hyvin lyhytjänteistä. Keskustan lukiot pullottavat opiskelijoista. Pieni tasaaminen antaisi kaikille paremmat opiskeluolosuhteet. Messulylän lukion viestinnän siirtäminen Sammon lukioon ei ole viisas päätös. Sammon keskuslukiolla on jo erityistehtävänä urheilulukiotoiminnan pyörittäminen ja sen hyvin hoitamisessa on aivan tarpeeksi haasteita. Lisäksi Sammon keskuslukiosta ei löydy viestinnälle tarpeellisia tiloja. Nuoret, jotka nyt ovat pyrkineet Messukylän lukioon, ovat valintansa tehneet harkiten. Kuntalaisilla pitää olla myös oikeusturva tekemistään päätöksistä. Jos ensi syksynä Messukylän lukiossa aloittava nuori siirrteään vuoden kuluttua suureen Sammon lukioon, niin valintatilanteessa hän ei ole varmastikaan näin ajatellut.

Kiitos niille lukuisille ihmisille, jotka ovat antaneet positiivista palautetta lausunnoistani Aamulehdessä ja kommenteistani Sampolan tilaisuudessa. Pidetään yhetyttä. Taistelu jatkuu.

08.05.2008

TAMMELAN KOULUN ENGLANNINKIELINEN OPETUS...

Tammelan koululla vietettiin keskiviikkona 07.05.2008 koulun englanninkielisen opetuksen 10-vuotisjuhlaa. Koulun oppilaat ja opettajat olivat tehneet hienon juhlan, jossa laulettiin, soitettiin, esitettiin runoja ja sketsejä sekä myös elokuvia ja animaatioita. Rehtori Petri Peltonen piti hienon puheen sekä englanniksi että Suomeksi. Sain olla tässä hienossa juhlassa mukana. Kyllä taas kerran oikein sydäntä lämmitti, kun sai katsella lasten hienoja esityksiä. Kiitokset kaikille lapsille ja opettajille!

13.04.2008

AMURIN ESIOPETUS AIHEUTTAA KESKUSTELUA...

Viime päivinä olen saanut olla mukana keskustelemassa Amurin esiopetuksen ensi vuoden suunnitelmista. Amurin eskariryhmä sijoitetaan Amurin koulun yhteyteen ja siitä muutamat vanhemmat ovat nostaneet kovan metelin. Päivähoidon ja perusopetuksen johtokunnassa asiaa käsiteltiin vapaamuotoisesti ja todettiin, että nyt ei ole aihetta puuttua asiaan, koska uusi järjestely ei ole toiminut päivääkään. Johtokunnan jäsenet tulevat seuraamaan tilannetta syksyllä ja jos silloin on aihetta puuttua asiaan, niin se tehdään. Amurin koulun ja päiväkodin välimatka on noin 200 m ja siirryttäessä paikasta toiseen kulkutie on turvallinen. Ymmärrän toki vanhempien purkaukset, mutta uskon, että päivähoidossa toimivat henkilöt hoitavat asian mallikkaasti.

10.04.2008

PANEELISSA HELSINGISSÄ...

Sain olla mukana uusien kouluruokailusuositusten julkistamistilaisuudessa 10.04.2008 Säätytalolla Helsingissä. Seminaarin teemana oli "RAVINTO JA LIIKUNTA TASAPAINOON MYÖS LAPSILLA JA NUORILLA". Seminaarin avasi peruspalveluministeri Paula Risikko. Pääjohtaja Pekka Puska pisi esityksen aiheesta "Lasten ja nuorten lihavuus ja keinot sen ehkäisyyn". Lisäksi tilaisuudessa esiintyivät professori Suvi Virtanen Tampereen yliopistosta ja opetusneuvos Marjaana Manninen opetushallituksesta. Itse olin mukana kuntapäättäjän ominaisuudessa paneelissa, jonka teemana oli "Miten kouluruokailusuositukset saadaan toteutumaan?"

Puheenvuorossani painotin kouluruokailun merkitysta ja sitä, että kouluruokailuun tulee saada lisää rahaa. Suositus puhuu myös välipalasta ja sen tarjoaminen on näillä senteillä täysin mahdotonta. Suositukset vaayivat myös rauhallista ruokailupaikkaa. Tähän otin kantaa, koska nykyisin koulujen ruokailupaikat ovat koulujen suurissa auloissa, joissa liikenne ja meteli on valtava. Esimerkkinä tällaisesta ruokailupaiksata on Sammon keskuslukio ja tulevaan Vuoreksen koulukeskukseen ollaan tekemässä samanlaista.

09.04.2008

BÄNDIKERHON KONSERTISSA TAMMELAN KOULULLA...

Keskiviikona 09.04.2008 sain olla mukana Tammelan koulun bändikerhon konsertissa. Oli mukava kunnella hienoja esityksiä soiton ja laulun merkeissä. Hienoa, että tällaista kerhotoimintaa kouluissa on olemassa. Konsertin jälkeen rehtori Petri peltonen esitteli minulle Tammelan koulun tiloja ja kävimme mm. keskustelua koulunkäyntiavustajien tilanteesta. Tammelan koulussa homma toimi hienosti viime vuosina saneeratuissa tiloissa. Koulunkäyntiavustajien määrää ja tilannetta tulee kyllä vakavasti keskustella ensi vuoden budjettineuvotteluissa.

07.04.2008

PIRKON SEMINAARI SAARISELÄLLÄ...

Pirkanmaan koulutuskonserni-kuntayhtymän (PIRKO) hallitus ja johtoryhmä pitivät strategiaseminaarin Ivalon Saariselällä. Seminaarin aikana tehtiin suunnitelmia tulevaisuutta ajatellen. Yhtenä merkittävänä asiana käytiin läpi rakentamis- ja saneeraustarpeita. Ylöjärvelle ollaan rakentamassa uutta koulukeskusta, johon tulisi sekä lukio että ammatillista koulutusta. Ammatillisten opiskelijoiden määrä tulisi olemaan noin 400. Itse en ole ko. rakentamisen kannalla. sillä koulutusopaikkoja on Tampereella ja ympäristökunnissa aivan tarpeeksi. Ammatillisen koulutuksen ei tarvitse enää olla kotipaikkakunnalla. Huimapäisimmät laajenemispyrkimykset ovat nyt hieman laantuneet ja se on hyvä asia. Nykyisessäkin laajuudessaan oppilaitoksen eteenpäin vieminen on suuri haaste. Koulutusjärjestelyt tulee saada siihen kuntoon, että jokaisella opiskelijalla on mahdollisuus saada sitä opetusta, jota hän on tullut hakemaan ja että hänestä kasvaa oman alansa ammattilainen. Lisäksi opettajille ja muulle henkilökunnalle tulee taata motivoiva työympäristö Ja näissä asioissa on vielä paljon tekemistä, sillä nyt ona muutama vuosi pyöritty vaan organisaatiomuutoksissa välittämättä itse päätehtävästä.

26.03.2008

VIERAILULLA TAKAHUHDIN KOULULLA...

Takahuhdin koulun opettajat olivat lähettäneet viestin kaupunkimme päättäjille liittyen ryhmäkokoihin ja erityisoppilaiden opetukseen. Tähän liittyy myös kysymys koulunkäyntiavustajista. Opettajat ovat olleet huolestuneita ryhmäkokojen kasvusta. Ryhmäkokoja tulisi mieluummin pienentää kuin kasvattaa. Erityisoppilaiden määrä lisääntyy jatkuvasti ja nykyisilläkin ryhmäkoila luokan kaikkien oppilaiden huomioiminen vaarantuu. Entistä enemmän kouluissa on oppilaita, joilla on monia erilaisia vaikeuksia. Tämä päättäjienkin tulee kyllä huomioida. Takahuhdissakin perättiin ammattitaitoisia ja asiansa osaavia koulunkäyntiavustajia. Tuntuu siltä, että käymissäni keskusteluissa eri kouluihmisten kanssa tulee tämä avustajakysymys aina esille. Se pitää ottaa budjettineuvotteluissa koulupuolen yhdeksi tärkeimmistä osa-alueista.

15.03.2008

LÄHDE EHDOKKAKSI SYKSYN KUNNALLISVAALEIHIN...

Kunnallisvaalit järjestetään 26.10.2008. Olen päättänyt asettua ehdokkaaksi näihin vaaleihin. TULE SINÄKIN MUKAAN! Tampereen Sitoutumattomat-valtuustoryhmä kokoaa parhaillaan ehdokkaita syksyn vaaleihin. Politiikan kiemurat ovat mielenkiitoisia!

Jos olet kiinnostunut lähtemään mukaan, niin haluan valtuustoryhmämme puheenjohtajana keskustella kanssasi. Ota minuun yhteyttä joko puhelimitse 050 5538686 tai sähköpstilla hannu.soro@koulut.tampere.fi.

Tervetuloa mukaan!

--------------------------

05.03.2008

HANNU SOROSTA PIRKANMAAN SITOUTUMATTOMAT RY:N UUSI PUHEENJOHTAJA...

Pirkanmaan Sitoutumattomat ry. piti vuosikokouksensa Tampereella. Yhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Hannu Soro. Pirkanmaan Sitoutumattomat ry. pyrkii saamaan mahdollisimman moneen Pirkanmaan kuntaan sitoutumattomien listan syksyn 2008 kuntavaaleissa.

----------------------------------------------

26.02.2008

HEJA HUOLESTUI PYYNIKIN JA HERVANNAN YLEISJOHTAMISESTA... 

Kaupunginhallituksen henkilöstöjaosto päätti maanantain kokouksessaan lakkauttaa Tampereen ammattiopiston rehtorin virat ja perustaa tilalle koulutusalajohtajien virat. Organisaatiouudistus ontuu pahasti tulevien Pyynikin ja Hervannan yksiköiden yleisjohtamisen osalta. Koulutusalakohtainen johtaminen on ihan hyvä asia ja koulutusalajohtajina tulee olla ko. koulutusalan ammatillista osaamista omaavat henkilöt. Mutta isoissa yksiköissä tarvitaan myös yleisjohtajat, jotka vastaavat yhteisten asioiden joustavasta sujumisesta. Kaikkia asioita ei voida tehdä vain koulutusalakohtaisesti tai ison ammattioppilaitoksen sisään muodostuu pieniä ammattioppilaitoksia, jotka hoitavat asiat omalla tavallaan.

Henkilöstöjaosto on nyt huolissaan lähinnä Pyynikin ja Hervannan yksiköiden yleisjohtamisesta. Kokouksessa asiasta käytiin välillä jopa kiivaskin keskustelu. Päätökseen jätettiin ponsi, jossa ollaan huolissaan yhteisten asioiden hoitamisesta. Jokaisella opettajalla, henkilökunnalla ja opiskelijoilla tulee olla motivoiva ja opisleluun innostava ympäristö, jossa he voivat työskennellä ja harjoittaa opintojaan. Organisaatiouudistajat unohtavat nämä asiat. Tuntuu usein siltä, että työntekijät ja opiskelijat ovat pelinappuloita, kun joku haluaa toteuttaa omia halujaan. Oppilaitosten tärkein voimavara ovat kuitenkin sen opiskelijat, opettajat ja henkilökunta ja kaikki asiat tulee tehdä heidän ehdoillaan.

Itse olen ollut tässä asiassa varsin aktiivinen, koska olen huolestunut opettajien, henkilökunnan ja opiskelijoiden jaksamisesta tässä jatkuvassa organisaatioiden muutostahdissa.

23.02.2008

HELMIKUUN VALTUUSTON KOKOUKSESTA...

Tampereen kaupunginvaltuuston kokous keskiviikkona 20.02.2008 kesti taas peräti kuusi ja puoli tuntia. Eniten keskusteltiin pormestariasiasta, strategiakorteista ja lisäbudjetista. Demareitten tuska jatkuu. Vasemmistoliitto äänesti monessa asiassa yhdessä XL-ryhmän kanssa.

 Itse otin kantaa puheenvuoroillani seuraaviin asioihin:

1. Pormestarin valintatapa ja apulaispormestarien määrä. Mielestäni pormestari tulee valita seuraavaksi nelivuotiskaudeksi valtuutetujen keskuudesta. Pitää myös tehdä valtiovallelle esitys, että tulevan valtuustokauden jälkeen pormestari voidaan valita suoralla kansanvaalilla. Apulaispormestareita tulee olla jatkossakin neljä. Nykyisten pormestarien työmäärä on siksi kova, että vähemmällä ei päästä, jos tehtävä halutaan hoitaa kunnolla. Kokouksessa demarit olivat kolmen apulaispormestarin kannalla. Ilmeisesti heidän nykyisillä apulaispormestareillaan ei ole tarpeeksi töitä.

2.Strategiakorteista käsittelin ammatillisen koulutuksen korttia, jossa halutaan lisää opiskelijoita ammatilliseen koulutukseen. Tämä on oikea suunta, mutta koulutukseen tulevien tulee myös valmistua. Nyt liian moni keskeyttää opintonsa ja tälle asialle pitää tehdä jotakin. Opetusjärjestelyjä tulee muuttaa niin, että heikommatkin pysyvät mukana. Nyt suunnitelluilla organisaatiomuutoksilla ei tähän ongelmaan voida vastata. Päibvastoin tilanne menee huonompaan suuntaan.

3. Lisäbudjetin kohdalla otin kantaa päivähoidon ja perusopetuksen rahanlisäykseen. Riitta Koskinen (kok) esitti 400.000 euron lisämäärärahaa. Joku epäili, ettei raha riitä. Totesin, että päivähoidon ja perusopetuksen puheenjohtajana tulen palaamaan asiaan, jos näin käy. Apulaispormestari Sirkka-Liisa Virtasella oli selvät laskelmat raha riittävyydestä.

4. Valtuutettu Jari Heinonen (skp) haastoi minut keskusteluun Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen puheenjohtajana. Heinonen puhui Tampereen Messujen mammuttitaudista. Toppuuttelin hänen ajatuksiaa. Messukeskuksen laajentaminen on tärkeää, koska urheilu tarvitsee myös hyviä harjoittelu- ja suorituspaikkoja.

22.02.2008

NOKIALLA TAPAAMASSA PIRKANMAAN AMMATTIOPISTON NOKIAN TOIMIPISTEEN EDUSTAJIA...

Kävin perjantaina 22.02.2008 tapaamassa Pirkanmaan ammattiopiston Nokian toimipisteen opettajien edustajia. Koulutusalakohtaisen johtamisen mukanaan tuomat johtajuusongelmat alkavat näkyä vakavina. Konsernin hallituksen jäsenet ovat saaneet Nokialta huolestuttavan viestin opetusjärjestelyiden toimimattomuudesta. Konsernia johdetaan nyt koulutuslakohtaisesti ja selkeät yksikkökohtaiset johtajat puuttuvat. En voi ymmärtää, miten monen sadan opiskelijan ja opettajan ja henkilökunan yksikkö voi toimia ilman selkeää johtajaa. Pirkanmaan ammattiopistossa on yleisestikin olemassa eri toimipsteissä selvä johtamisongelma. Asiaa tulee saada nopeasti korjaus.

20.02.2008

SITOUTUMATON VALTUUSTORYHMÄ TIMO P NIEMISEN TAAKSE...

Tampereen Sitoutumattomat-valtuustoryhmä ei aseta omaa pormestariehdokasta. Apulaispormestariehdokkaan nimeäminen sen sijaan on mahdollista. Kokoomuksen ja RKP:n valtuustoryhmä ja Sitoutumattomien valtuustoryhmä pyysivät ennen kaupunginvaltuuston kokousta Timo P Niemistä ryhtymään näiden ryhmien pormestariehdokkaaksi. Hän suostui pyyntöön. Uskon, että myöhemmin myös muita XL-ryhmän ryhmiä tulee Timo P Niemisen taakse. Timo P Nieminen on toiminut pormestarina hyvin ja tehnyt monia uusia avauksia, joita hän sitten voi uudella kaudellaan vielä eteenpäin.

20.02.2008

LISÄBUDJETTI JA PERUSOPETUKSEN PALKKARAHAT...

Tampereen kaupunginvaltuusto käsittelee vuoden 2008 ensimmäistä lisäbudjettia tämäniltaisessa kokouksessaan. Lehdissä on annettu varsin masentava kuva perusopetuksen tilanteesta ja ryhmäkokojen kasvattamisesta. Tilanne ei laskelmien mukaan ole näin huolestuttava. tarkoitus kuitenkin on, että lisäbudjettiin tullaan vielä lisäämään rahaa, jotta ainakaan palkkarahojen puutteen takia ei tarvitse ryhmäkokoja suurentaa.

19.02.2008

TAMPEREEN OPETTAJIEN AMMATTIYHDISTYKSELLÄ HUOLI ERITYISOPETUKSEN NYKYTILASTA...

Tampereen Opettajien Ammattiyhdistyksen (TOAY) hallitus on huolissaan erityisopetuksen tilasta Tampereella. Hallitus oli kutsunut kaupungin virkamieliä ja luottamushenkilöitä keskustelutilaisuuteen tiistaina 19.02.2008. Sain olla mukana rakentavassa keskustelussa. Tilaisuudessa mm. Asko Koskinen, Taru Kuosmanen, Leena Salonen ja Veli-Matti Kanerva toivat esille virkamiesten näkemyksiä ja erityisopetuksen asiantuntijat kertoivat tämän päivän tilanteesta kouluissa. Toiveena oli esim. moniammatillisen neuvottelukunann perustaminen, opettajien täydennyskoulutus ja ryhmäkokojen pysyttäminen ainakin nykyisellä tasolla. Tilaisuudessa todettiin, että erityisopetuksessa olevat oppilaat ovat hyvässä hoidossa. Huolta kannettiin yleisopetuksessa oleviin, mutta erityisopetusta tarvitseviin lapsiin ja nuoriin. Uskon, että keskustelutilaisuus tulee poikimaan uusia avauksia ja tiolannetta pyritään parantamaan kaikin keinoin. Yhteisesti todettiin, että varhainen puuttuminen on tärkein asia. Koulussa on tehty jo runsaasti erilaisia toimenpiteitä ja taloudellisia uhrauksiakin on tehty melkoisesti. Asko Koskinen lupasi, että moniammatillisen ryhmän perustaminen otetaan vakavaan harkintaan.

15.02.2008

HANNU SOROLLE KAUPUNGIN ANSIOMITALI

Tampereen kaupungin konsernihallinon esityksestä on Tampereen kaupuginhallitus myöntää opinto-ohjaaja Hannu Sorolle Tampereen kaupungin ensimmäisen luokan ansiomitalin yli 30 vuoden työstä tampereen kaupungin palveluksessa ja toiminnasta luottamustehtävissä.

Mitali luovutettiin perjantaina 15.02.2008 Raatihuoneella.

--------------------

31.01.2008

TOISEN ASTEEN SURKEA ORGANISAATIOUUDISTUS...

Tampereen kaupungin toisen asteen koulutusta ollaan taas uudistamassa. Jorma Suonio on jo nimetty tuotantojohtajaksi. Toiseen asteeseen kuuluvat lukiot ja ammatillinen koulutus. Lukiokoulutus näyttää olevan pyhä. Siihen ei tässäkään uudistuksessa koskettu, mutta ammatillinen koulutus pannaan taas kerran myllin mallin.

Viime maanantaina henkilöstöjaoston esityslistalla oli asia, jossa Tampereen ammattiopiston eri oppilaitosten rehtorin virat olisi lakkautettu ja perustettu koulutusalajohtajien tehtäviä. Onneksi henkilöstöjaosto jätti asian pöydälle. Jos päätös olisi tehty, niin eri yksiköistä olisivat kadonneet selkeät johtajat. Kun on kyse 18-18-vuotiaista opiskelijoista, niin tällainen muutos on täysin tuomittava. Mitn 1000 opiskelijan ja sadan työntekijän kouluyksikkö voi toimia ilman selkeää johtajaa. Niitä, jotka tällaista mieletöntä suunnitelmaa ovat toteuttanassa, voivat mennä peilin eteen ja miettiä, mitä ovat tekemässä. Tällainen muutos osoittaa, ettei asian suunnittelijoilla ole minkäänlaista käsitystä ammatillisesta koulutuksesta. Juuri 10 vuotta sitten muodostettiin Tampereen ammattiopisto ja nyt taas ollaan organisaatiota muuttamassa. Tärkeämpää olisi muuttaa pedagogista johtamista nykyiseltä pohjalta niin, että opiskelijoilla olisi todelliset mahdollisuudet menestyä opinnoissaan. Nykyiset opetusjärjestelyt eivät palvele ketään. Kymmenessä vuodessa esim Pyynikin ammattioppilaitoksen keskeyttäneiden määrä on noussut noin 3 prosentista yli 10 prosenttiin. Opettajat ja muu henkilökunta työskentelevät kestonsa äärirajoilla. Ja nyt vielä älyttömillä muutoksilla syödään viimeisetkin motivaation rippeet.

Tampereen ammattiopiston jokainen yksikkö TARVITSEE SELKEÄN JOHTAJA, joka on irrallaan koulútuslakohtaisesta johtamisesta. Hänen tehtävänään on yksikön yleisjohtaminen. Koulutusaloilla ovat sitten ko. alan asiantuntijat, jotka vastaavat siitä, että esim. tekniikan ja liikenteen alalla opiskelijat saavat tasokasta koulutusta. Vai mitä sanotte siitä, kun äidinkielen opettaja pannaan vastaamaan tekniikan alan koulutuksesta ja kaupallisen ajan opettaja  ravintotalousalan koulutuksesta. TYRMISTYTTÄVÄÄ... Ei voi ymmärtää, että aikuiset ihmiset ja vielä jonkinlaisen koulutuksen omaavat voivat edes leikillään suunnitella tälalista.

Nyt on annettava kaikki tuki Tampereen ammattiopiston opiskelijoille, opettajille ja henkilökunnalle.

-----------------

31.01.2008

TAMMIKUUN VALTUUSTOSTA...

Vuoden 2008 ensimmäinen valtuuston kokous istuttiin 23.01.2008. Lyhyestä listasta huolimatta kokous venyi taas lähes yhtätoista illalla. Tarkka radion kuuntelija antoi palautetta valtuutettujen puheripulista ja asiattomasta käytöksestä kokouksen aikana. Palautetta on ollut syytä antaa jo useaan otteeseen.

Eniten kokouksessa puhetta aiheutti Joonas Lepistön (SDP) esittämä ponsi, jolla demarit halusivat tehdä politiikkaa ja teon kohteeksi joutui - ei kenenkään yllätykseksi - vihreä valtuustoryhmä. Ponsi liittyi Hämeenkadun muuttamiseksi joukkoliikenneväyläksi Hämpin palkin parkin valmistuttua. Valtuusto oli jo hyväksynyt samansisältöisen kannanoton syyskuun kokouksessaan, joten Lepistön ponsi oli aivan turha.

Asunnottomuuspykälä sai aikaan paljon keskustelua. Hyvä näin. Asualle pitäisi tehdä jotakin. Nyt vaan työryhmä toisensa jälkeen pohtii, mitä pitäisi tehdä ja mitään ei tapahdu. Kyllä asuntotoimen pitäisi pikku hiljaa muuttaa sanat teoiksi. Asunnottomuus on häpeä Tampereelle ja koko Suomelle, kun puhutaan hyvinvointivaltiosta. Rahaa palaa ihan turkaan byrokratiaan. Kaupungilla on asuntoja, mutta niistä ei syystä tai toisesta ole haluttu pitää huolta. Ne on päästetty ränsistymään. Ja kun uusia suunnitellaan, niin aikaa kuluu ja niistä tulee sellaisia, jotka eivät kaikkien asunnottomien tarpeisiin vastaa. Lisäksi sosiaalinen isännöinti tulee saattaa ajan tasalle. Kaikissa tapauksissa ei riitä pelkkä opastu ja tietokoneen ääressä istuminen. Joskus on otettava järeämmät otteet käyttöön ja mentävä paikan päälle katsomaan, mikä on tilanne. Erkki Axen (kok.) teki tätä työtä menneinä vuosina ansiokkaasti, mutta kateus voitti ja Axen sai lähteä. Siitä lähtien homm onkin ollut retuperällä.

Syksyllä kävi valtuustoryhmien puheenjohtajia tapaamassa lähetystö Härmälästä. Se oli huolestunut siellä olevien kaupungin asuntojen tilasta ja häiriköivistä asukkaista. Joissakin taloissa on sellainen meno päällä, että kunnollisten asukkaiden asuminen on lähes mahdotonta. Asialle tulee nopeasti tehdä jotain. Tilanne vain pahenee kesää lähestyttäessä.

12.01.2008

VAALIVUOSI ON ALKANUT...

Vuosi 2008 on mielenkiintoinen vuosi kunnallisen päätöksenteon kannalta. Valitaanhan tänä vuonna uusi kaupunginvaltuusto lokakuussa pidettävillä vaaleillä. Uusi valtuusto toimii vuodet 2009 - 2012. Valmistelut vaaleja varten on aloitettu jo eri ryhmissä. Eteen tulevat myös pormestarin ja apulaispormestarien valinnat. Lähiviikkoina saamme varmaan selkeän kuvan siitä, miten pormestari valitaan ja valitaanko apulaispormestareita nykyinen määrä.

Vuosi 2008 ei ole vielä poliittisen päätöksenteon osalta päässyt kunnolla vauhtiin. Kaupnginhallitus on kokoontunut jo kerran, mutta lautakunnissa ja johtokunnissa on ollut vielä hiljaista. Kaupunginvaltuusto kokoontuu vuoden ensimmäiseen kokoukseensa keskiviikkona 23.01.2008.

Olen ilmoittanut, että olen mukana lokakuussa pidettävissä kunnallisvaaleissa. Tuki työlleni on aina tarpeen. Jos olet kiinnostunut tulemaan vaalityöhöni mukaan, niin ota rohkeasti yhteyttä. En odota niinkään rahallisia panostuksia, vaan enemmänkin henkistä tukea. Tärkeää on viedä pyrkimyksiäni ja tavoitteitani laajan äänestäjäkunnan tietoisuuteen.

Hannu Soro

------------------

13.12.2007

KAUPUNGINVALTUUSTO JOULULOMALLE...

Tampereen kaupunginvaltuusto vuoden 2007 viimeinen kokous pidettiin keskiviikkona. Kokous oli vuoden lyhin ja keskustelua aiheutti oikeastaan vain Anna Kontulan (vas.) valtuustoaloite. Mainttakoon muuten, että olin mukana kaikissa vuoden 2007 valtuuston kokouksissa ja otin niissä kantaa lukuisiin asioihin.

Vuosi 2007 on mennyt varsin hyvin. Pormestari Timo P Nieminen ansaitsee täyden tunnustuksen hienosti hoitamastaan työstä. Ryhmä XL:n yhteistoiminta on pelannut moitteitta ja silläkin sektorilla on syytä pelkästään kehuihin. Vaalivuodesta 2008 tulee ennustukseni mukaan yhteistyökuvioissa samanlainen ja yhteinen taival jatkuu vaalien jälkeenkin.

Tilaaja - tuottaja-malli on monessa kohdin "yskinyt" pahasti. Nyt on jo aika korjata niitä osa-alueita, jotka eivät toimi kunnolla. Tuntuu myös siltä, että mallin koneistossa on liikaa turhia virkamiehiä. Pienemmälläkin väkimäärällä tullaan toimeen. Mallin toimivuudesta on jo tehty tutkimuksiakin ja eri tahojen kommentit ovat melko kritisoivia.

Vaikka joululoma valtuustosta onkin alkanut, niin silti poliittinen toiminta jatkuu. Itselleni ajnkohtaisia asioita , joihin aion joululomankin aikana ottaa kantaa, ovat seuraavat:

1. Tampereen Aterian tilanne. Taloudellisesti liikelaitoksen toiminta menee kohtuullisesti, mutta työntekijöiden kohtelu antaa aihetta tutkia tilannetta. Myös asiakkaat eivät ole kaikin osin tyytyväisiä liikelaitoksen toimintaan. Ja tosiasia on, että työntekijät ja asiakkaat ovat Tampereen Aterian tärkeimpiä sidosryhmiä, ja niistä on pidettävä hyvää huolta.

2. Tampereen Messu- ja Urheilukeskus Oy:n tilanne. Ilmassa on taas melkoisesti tyytymättömyyttä, kun Tampereen Messut Oy on vienyt helmikuussa yhden ylimääräisen viikon liikunnalta ASTA-messujen takia. Etenkin jalkapallopiirit paheksuvat tapahtunutta. Tilanne on saatava rauhoittumaan.

3. Toisen asteen koulutuksen organisaatiouudistus. Tampereella ollaan ottamassa käyttöön toisen asteen koulutuksen organisaatiouudistus, jossa ei ole hitustakaan ajateltu opiskeijoiden ja henkilökunnan etuja ja tunteita. Lukiopuolen uudistukset ovat jotenkin hyväksyttävissä, mutta Tampereen ammattiopiston kohdalla tilanne on katastrofaalinen. Viiden oppilaitoksen nimet ollaan poistamassa ja niistä ollaan tekemässä yksiköitä, rehtori poistuvat yksiköistä ja Tampereen aikuislukio ollaan liittamässä yhteen Tampereen ammattiopiston aikuiskoulutuksen kanssa. Tyrmistyttäviä ajatuksia. Tampereen ammattiopiston kohdalla ollaan menossa samanlaiseen koulutusalakohtaiseen johtamiseen, joka on käytössä 1.1.2007 aloittaneessa Pirkanmaan ammattiopistossa. Ja siellä vuoden seikkailu on jo osoittanut, että järjestelmä ei toimi. Henkilökunta ja opiskelijat on uudistuksessa täysin unohdettu.

4. Pirkanmaan ammattiopiston tilanne. Pirkanmaan ammattiopisto perustettiin 1.1.2007. Siihen yhdistyi useita ammattioppilaitoksia. Laajenemishaluja on edelleen. Ennen näitä laajenemisajatuksia tulisi nykyisen ammattiopiston toiminta panna kuntoon. Suuria ongelmia on tällä hetkellä mm. eri toimipisteiden johtamisessa, opiskelijahuoltopalvelujen järjestämisessä jne. Esim. opiskelijoiden mahdollisuus saada hyvää opinto-ohjausta on aivan retuperällä. Näihin asioihin on panauduttava ja saatava niihin pikainen parannus.

Työsarkaa siis riittää. Toivottavasti vuoden 2008 alussa järki voittaa ja edellä mainitut asiat saadaan hoidetuiksi kuntoon.

-----------------

 12.12.2007

VALTUUSTOALOITE KOULUKADUN KENTÄN KATTAMISESTA...

Tein yhdessä valtuustoryhmämme jäsenen ja hyvän ystäväni Lasse Oksasen kanssa valtuustoaloitteen Koulukadun tekojääradan kattamisesta.

Koko aloitteet löydät klikkaamalla vasemmalta osiota "Aloioteet".

-----------------------

13.11.2007

VALTUUSTO PÄÄTTI VUODEN 2008 BUDJETISTA... 

Tampereen kaupunginvaltuusto päätti maanantaina 12.11.2007 pitämässään lähes kymmenen tunnin kokouksessa vuoden 2008 budjetista ja vuosien 2008 - 2010 taloussuunnitelmasta. Budjettisopu oli syntynyt kaikkien muiden ryhmien kesken paitsi SKP:n. Jari Heinonen (SKP) oli mukana sopimusneuvotteluissa ja itsekin luulin hänen olevan mukana sovussa, mutta ryhmäpuheenvuorossaan hän osoitti olevansakin sen ulkopuolella.

Pidin Tampereen Sitoutumattomat-valtuustoryhmän puheenvuoron ja se on luettavissa kohdassa "ETUSIVUN AIHEISTA".

04.11.2007

EUROISTA SYNTYI BUDJETTISOPU...

Tampereen kaupunginvaltuuston kaikki ryhmät kokoontuivat sunnuntai-iltana keskustelemaan mahdollisesta budjettisovusta. Budjettisopu syntyi euroista ja pormestari Timo P Niemisen (kok) esittelemään budjettiesitykseen lisättiin 1,5 miljoonaa euroa. Sopu syntyi yllättävän helposti ja siinä ovat mukana nyt kaikki Tampereen kaupunginvaltuuston ryhmät. Tänän asti ilmennestä demarien nokittelusta ryhmä XL:ää kohtaan ei ollut puhettakaan. Sopu syntyi hyvässä yhteisymmärryksessä. Budjettikirjaan tulevista tekstimuutoksista käydään vielä tulevan viikon aikana keskusteluja ryhmien puheenjohtajien palaverissa.

Jokainen ryhmä joutui tietenkin antamaan periksi muutamista omista tärkeäski kokemistaaan asioista, mutta tällainen sopu vaatii yleensä kompromissien tekemistä. Kaikille ryhmille olivat tärkeitä mm. liikennelaitoksen hyvin alkaneen kehityksen jatkaminen, nuorisokahvilan avaaminen jne. Muutokset budjettiin tullaan tekemään maanantain kaupunginhallituksen kokouksessa. Varsinainen budjetin hyväksyminen tapahtuu maanantaina 12.11. pidettävässä kaupunginvaltuuston kokouksessa.

22.10.2007

POLITIIKAN KIIREISINTÄ AIKAA...

Tamperelaisessa kunnallispolitiikassa on kiireinen aika. Vuoden 2008 budjetti on kiivaassa valmisteluvaiheessa, jotta kaupunginvaltuusto voisi sen hyväksyä 12.11.2007 pidettävässä kokouksessaan. Pormestari Timo P Nieminen (kok) esittelee budjettiesityksensä maanantaina 29.10.2007 ja kaupungihallitukseen se tulee maanantaina 05.11.2007. Kaupunginhallitusvaiheessa budjettiin on sovittu ainakin XL-ryhmän suunnitelmien mukaan tehtävän mahdolliset muutokset pormestarin esittelemään budjettiehdotukseen. Näin kaupunginvaltuustossa käytäisiin vain keskustelua ja budjetti hyväksyttäisiin. Syksyn kovat palkkaratkaisut ovat panneet jo sovitut kehykset uusiksi. Tampere tulee selviämään isoista lisämenoista - miten käy monen muun kunnan ja kaupungin.

XL-ryhmät ovat valmistelleet budjettia hyvässä yhteishengessä ja erimielisyyksiä budjettiin tulevista mahdollisista lisäyksistä ei ole ollut. Saadaanko aikaan budjettisopu vasemmistopuolueiden kanssa - se jää nähtäväksi aivan lähipäivinä.

Häiriötekijöitäkin on ollut havaittavissa, kun varsinkin demaritaustaiset apulaispormestarit ovat yrittäneet vetää budjettia omaan intresseilleen edulliseen suuntaan. Tässä tyhmä XL:n  on pitänyt olla silmä tarkkana. Mutta eiköhän näistäkin asioista selvitä ryhmän yksituumaisuudella.

Ennen budjettivaltuustoa on vielä kaupunginvaltuuston kokous keskiviikkona 24.10.2007. Siellä on esillä monia etukäteen ajatellen vaikeita asioita. Eniten keskustelua aiheuttanee Tampereen ammattiopiston Kurun metsäoppilaitoksen kuviot Venäjällä. Myönnetäänkö toisen asteen johtokunnalle ja ammattiopiston johtavalle rehtorille Reijo Linnaselle vastuuvapaus vuoden 2006 taloudenpidosta.

Keskustelua aiheuttaa myös Nuorten Olympiafestivaalien budjetti, jossa Tampereen kaupungin osuus nousee yli 3 miljoonan euron. Käsittelyssä ovat myös välitilinpäätös vuoden 2007 kolmelta ensimmäiseltä neljännekseltä sekä strategiatavoitteiden toteutuminen. Käsittelyssä ovat myös vuoden 2007 budjetiin tehtävät muutokset sekä monta muuta asiaa.

Taloudellisista lisärasitteista huolimatta uskon, että Tampereen kaupunki tulee selviämään kaikista velvoitteistaan ja ilman veroprosentin korottamista.

05.09.2007

PÄIVÄHOITO JA PERUSOPETUS TARVITSEE LISÄÄ RAHAA.... 

Päivähoidon ja perusopetuksen johtokunta piti kokouksensa keskiviikkona 05.09.2007. Pitkän esityslistan pääasiana oli vuoden 2008 budjettiin liittyvät asiat.

Tarpeita kaupunginhallituksen hyväksymän kehyksen lisäksi on 1 480 000 euroa. Rahaa puuttuu koulunkäyntiavustajista, koulun ulkopuolisesta toiminnasta, TVT-strategian edellyttämista laitehankinnoista ja päivähoidon puolella sisäisistä palveluista.

Johtamani päivähoidon ja perusopetuksen johtokunta päätti YKSIMIELISESTI lisätä budjettiin 100 000 euroa koulunkäyntiavustajiin, 500 000 euroa koulun ulkopuoliseen toimintaan, 250 000 euroa TVT-strategian edellyttämiin laitteisiin ja 130 000 eurtoa päivähoidon työterveyshuoltoon.

Toivottavasti ainakin osa näistä rahoista löytyy sitten valtuuston lopullisesti päättämästä budjetista.

------------

 

24.08.2007

RYHMÄ 40:LLÄ RAKENTAVA JA ANTOISA BUDJETTISEMINAARI...

Ryhmä 40:n valtuutetut ja tilaajalautakuntien jäsenet kokoontuivat perjantaina 24.08.2007 pitämään yhteistä budjettiseminaaria Finlaysonin palatsiin. Paikalla oli noin 50 Kokoomuksen, Vihreitten, Sitoutumattomien, Keskustan ja Kristillisten edustajaa.

Pormestai Timo P Nieminen kertoi omia näkemyksiään kaupungin vuoden 2008 budjetin valmistelusta. Todellinen alan asiantuntija Juha Yli-Rajala piti oman esityksensä. Sitten eri valtuustoryhmien edustajat linjasivat omien ryhmiensä budjettitarpeita. Puheenvuoron pitivät Riitta Koskinen (kok), Perttu Pesä (vihr), Hannu Soro (sit), Timo Hanhilahti (kesk) ja Leena Rauhala (krist.). Tilaajalautakuntien puheenvuoron käyttivät mm. Tuija Flinck ja Anna-Kaarina Rantaviita-Tiainen.

Tilaisuudessa huokui hyvä yhteishenki ryhmä 40:n eri valtuustoryhmien jäsenten kesken. Opposition ennustukset siitä, että ryhmä 40 ei pysty sopimaan yhdessä asioista, lienee ollut täysin turhaa.

RYHMÄ 40 (XL) ANTOI SEURAAVAN LEHDISTÖTIEDOTTEEN:

24.08.2007

XL-RYHMÄ PITÄÄ VEROPROSENTIN ENTISELLÄÄN...

Tampereen kaupunginvaltuuston XL-ryhmä on yksimielinen siitä, että vuoden 2008 budjetti tulee valmistella siten, että kaupungin veroprosentti pidetään nykyisellä tasolla ja maksut ja taksat kilpailukykyisinä. XL-ryhmä eli Kokoomuksen ja RKP:n, Vihreiden, Sitoutumattomien, Keskustan ja Kristillisten valtuustoryhmät pitivät yhteisen seminaarin perjantai-iltana.

Ryhmät käsittelivät budjettia ja keskustelivat yhteisistä painopisteistä. XL-ryhmän yhteistyö on toiminut hyvin ja kaikki ryhmät halusivat jatkaa ja kehittää sitä.

Tampereen talous on vakaalla pohjalla ja sellaisena se tulee pitää. Hyvä talous mahdollistaa myös palvelujen pitkäjänteisen kehittämisen.

XL-ryhmä tukee pormestarin budjettivalmistelua ja esittää siksi omat budjettimuutoksensa jo lautakunnissa ja viimeistään kaupunginhallituksessa. Tällä halutaan korostaa luottamuselinten roolia budjetin valmistelussa.

-------------------------

 

29.07.2007

SYYSKAUDEN POLIITTINEN TOIMINTA ALKAA...

Kesän 2007 riemut ja ilot alkavat kohta olla takana päin. Koulujen alkuun on enää kaksi viikkoa ja monen kesälomat on pidetty. Onnea niille, joilla loma on vielä edessä...Nauttikaa! Tampereen kaupungin poliittinen syyskausi alkaa ma 30.07.2007, kun kaupunginhallitus kokoontuu ensimmäisen kerran loman jälkeen. Tämän kokouksen esityslista ei kummallisuuksia sisällä, mutta kun mennään muutama viikko eteenpäin, niin eiköhän listalta löydy merkittäviäkin asioita. Ensimmäinen kaupunginvaltuusto on ke 15.08.2007.

Merkittävällä sijalla poliittisissa keskusteluissa on nyt tietenkin vuoden 2008 budjetti. Jokaisella valtuustoryhmäsllä ja ryhmä 40:llä yhdessä on omat ajatuksensa ensi vuoden budjetin sisällöstä. Siitä tullaan lähiaikoina kuulemaan lisää. Apulaispormestari Riitta Ollila on ollut kesän aikana monta kertaa lehtien palstoilla. Ja hänen kannaltaan uutiset ovat olleet lähinnä negatiivisia. Nyt olisi hänenkin korkea aika ryhdistäytyä ja nostaa profiilia.

Mutta työ siis alkaa taas... Pitäkää yhteyttä...

Hannu Soro

26.06.2007

YHTEISTYÖ RYHMÄ 40:N KESKEN TOIMII...

Kaupunkimme päätöksentekoelimet ovat nyt lomalla. Viimeinen kaupunginhallituksen kokous oli maanantaina 25.06.2007 ja valtuusto edellisellä viikolla. Luottamushenkilöt ovat lomansa ansainneet. Kaupunginhallitus kokoontuu seuraavan kerran maanantaina 30.07.22007.

Tamperetta viedään nyt eteenpäin hyvillä ja asiantuntevilla voimilla. Avoimuus on selvästi lisäntynyt. Pormestari on toiminut hyvin ja ryhmä 40:n yhteityö on pelannut mainiosti. Vaikka vasemmisto ja sieltä erityisesti demarit yrittävätkin koko ajan piikitellä ja hajottaa ryhmää, niin ryhmä 40:n edustajat niin kaupunginvaltuustossa, kaupunginhallituksessa kuin muissakin toimielimissää ovat toimineet tyylikkäästi ja ansiokkaasti.

Kevään viimeisen valtuuston lisätalousarviossa demarit ja vasemmistoliitto olisivat halunneet paisuttaa menokohteita. Melkoista populismia. He tiesivät, että näille lisäesityksille ei tule ryhmä 40:stä kannatusta ja näin oppositio pääsee sanomaan, että ryhmä 40 ei ole yhtään kiinnostunut omaishoitajista ja lastensa koulunkäynnistä. Kyllä nämä kaikki asiat ovat ryhmä 40:n hallinnassa ja lisärahat tulevat aikanaan, kun niitä todella tarvitaan.

Nuorisojärjestöjen avustuksia jaettaessa nähtiin taas melkoinen näytelmä. Ryhmä 40 teki vastaehdotuksen virkamiesten tekemään esitykseen ja vastaehdotus hyväksyttiin. Poliittisten järjestöjen osuus avustuksista on enää 27 prosenttia, kun se vielä muutama vuosi sitten oli lähes 60 prosenttia. Ja vieläkin on poliittisten järjestöjen osuus liian suuri.

Sain taas uuden luottamustehtävän, kun Tampereen Messu- ja Urheilukeskus Oy:n yhtiökokous valitsi minut osakeyhtiön hallituksen puheenjohtajaksi. Työ tässä organisaatiossa alkaa elokuussa.

Tampereen asiat menevät hyvissä merkeissä eteenpäin. Seuraavat kuntavaalit ovat jo reilun vuoden päästä. Toivottavasti ryhmä 40 saa siihen mennesää omaan ohjelmaansa merkityt asiat järjestykseen. Tampereen Sitoutumattomat tulevat olemaan seuraavissa vaaleissa innolla mukana, vaikka nykyisestä joukostamme eivät ehkä kaikki asetukaan ehdokkaiksi. Nyt onkin aika etsiä uusia ja innokkaita ehdokkaita. Jos juuri sinä olet asiasta kiinnostunut, niin ota allekirjoittaneeseen yhteyttä.

Ota yhteyttä kaikissa Tampereen kaupungin toimintaan liittyvissä asioissa, jotka painavat mieltäsi. Mietitään yhdessä ratkaisuvaihtoehtoja! Minulle voi soittaa 050 553 8686.

Hyvää kesää kaikille kannattajilleni ja tämän sivuston lukijoille!

Hannu Soro

 

RYHMÄ 40:n ELI XL:n YHTEISTYÖ PELAA...

Syksyn aikana muodostuneen ryhmä 40:n yhteistoiminta on lähtenyt hyvin liikeelle. Lähinnä Demareitten taholta tehdyt hajoittamisyritykset ovat epäonnistuneet. Ryhmä XL:n aikaansaama kahden vuoden yhteinen poliittinen ohjelma kiinteyttää ryhmän toimintaa. Ohjelma on saanut paljon kiitosta. Itse ohjelmaa laatineessa työryhmässä mukana olleena voi todeta, että kaikkien ryhmien näkemykset otettiin hyvin huomioon ja minkäänlaista eripuraa ei työryhmän toiminnassa ollut. Samoin jaettaessa luottamushenkilöpaikkoja kaikki toimet sujuivat hyvässä yhteishengessä.

Eli lauta- ja johtokunnissa on muutamaa poikkeusta lukuunottamatta ryhmä 40:n vaikutusvalta ja yhteistoiminta alkanut toimia. Pieniä lapsuksia on päässyt tapahtumaan, mutta tilanne korjaantuu ajan myötä. Ennen toimintaohjelman virallista julkistamista ryhmä 40 järjesti tiedotustilaisuuden, johon oli kutsuttu kaikkien ryhmä 40:een kuuluvien ryhmien luottamushenkilöt paikalle. Tilaisuus pidettiin Metsossa ja paikalla oli kiitettävästi väkeä ja henki tilaisuudessa oli hyvä.  Vaikka lähinnä demarit ovat epäilleet ryhmä 40:n toimintamahdollisuuksia, voidaan sanoa, että jo kahden kuukauden aikana on alkanut tapahtua monia merkittäviä asioita. Ryhmä 40:n mahdollisuudet jatkaa yhteistyötä myös seuraavien vaalien jälkeen ovat hyvät.

 01.02.2007

UUSIA LUOTTAMUSPAIKKOJA...

Vuoden vaihde toi myös itselleni uusia luottamushenkilöpaikkoja. Kasvatus- ja opetuslautakunta lakkasi olemasta ja niin myös jäsenyyteni siinä. Kun pienet ryhmät saivat nyt uudessa poliittisessa päätöksentekokulttuurissa myös puheenjohatajien paikkoja, sain yhden niistä. Johdan nyt puheenjohtajana  Päivähoidon ja perusopetuksen johtokuntaa. Mielenkiintoinen sarka tällaiselle toisen asteen koulutuksen asiantuntijalle.

Uutena luottamushenkilöpaikkana minulle tuli jäsenyys Tampereen Aterian johtokunnassa. Paljon esillä ollut ja parjattu Tampereen Ateria on mielenkiintoinen paikka, jossa varmasti tehtäväkenttää riittää. Kun otetaan huomioon Tampereen Aterian asiakkaiden ja työntekijöiden mielipiteitä, niin Tampereen Ateriasta tulee vielä maineikas ruokapalvelujen tuottaja.

Pirkanmaan ammatillisen koulutuksen kuntayhtymä lakkasi olemasta vuoden vaihteessa. Pirkanmaan koulutuskonserni-kuntayhtymä on uusi ja sen ympärillä toimivat Pirkanmaan ammattiopisto, Pirkanmaan aikuisopisto ja Pirkanmaan oppispopimuskeskus. Kuulun jäsenenä kuntayhtymän hallitukseen. Tässä luottamustehtävässä riittää asioita, joihin pitää ottaa kantaa, sillä monet asiat ovat vielä varsin rempallaan.

HANNU SORO JOHTAA SITOUTUMATTOMIEN VALTUUSTORYHMÄÄ...

Tampereen Sitoutumattomat - valtuustoryhmän puheenjohtaja vaihtui vuoden vaihteessa. Puheenjohtajana toiminut Pekka Paavola siirtyi kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi ja sain hänen jälkeensä astua isoihin saappaisiin. Uskon kuitenkin pystyväni johtamaan valtuustoryhmäämme niin, että tamperelaisten asiat tulee hoidetuksi parhaalla mahdollisella tavalla hyvässä yhteistyössä ryhmä 40:n muiden ryhmien kanssa. Haastan myös "oppositiossa" olevat ryhmät yhteityöhön.

UUDET HAASTEET EDESSÄ...

Tampereen kaupunginvaltuusto sai viimeinkin tehdyksi luottamushenkilövalinnat 13.12.2006 pidetyssä kokouksessa. Edellisessä kokouksessa demarit ja vasurit tehdä kiusaa ja saivat siirretyksi valinnat 13.12.2006 kokoukseen. Tavallaan kiusanteko jatkui vielä tässäkin kokouksessa, kun oli käsiteltävänä kaupunginvaltuuston puheenjohtajien vaali. Demareille ei ollut vieläkään mennyt jakeluun se, että valtuuston puheenjohtajuus ei kuulu ryhmälle, jolla ei ole enemmistöä valtuustossa. Vaikka Hanna Tainio olisi ollut kuinka hyvä ehdokas tahansa, oli hänen valintansa mahdoton.

Pormestarivaalin jälkeen syntynyt uusi ryhmittymä - ryhmä 40 - sopi, että kaupunginvaltuuston puheenjohtajuus tulee sitoutumattomille ja Pekka Paavolalle. 13.12.2006 kokouksessa demarit pitivät niin törkeitä puheenvuoroja, että oikein hirvitti. Pekka Paavolaa haukuttiin ja solvattiin oikein kunnolla. Tällä tietenkin haluttiin siirtää huomio pois demariryhmästä, jonka sisällä asiat ovat täysin sekaisin. Onneksi Anneli Kivistö pani ryhmän sisällä tuulemaan ja saikin ansaitun kaupunginhallituspaikan. Pekka Paavolan solvaamisessa olivat etunenässä kansanedustajat Jukka Gustafsson ja Pia Viitanen. Olisi heiltä kansanedustajina toivonut asiallisempaa käytöstä. Demarit vaativat suhteellista vaalia ja sen tietenkin voitti Pekka Paavola.

Itselleni loppuvuosi on tuonut uusia tehtäviä ja haasteita. 13.12.2006 minut valittiin Päivähoidon ja perusopetuksen johtokunnan puheenjohtajaksi. Lisäksi sain paikan Tampereen Aterian johtokunnassa. Kummassakin tehtävässä riittä työtä.

01.01.2007 alkaen Tampereen Sitoutumattomat - valtuustoryhmä on valinnut minut valtuustoryhmämme puheenjohtajaksi. Siinä riittää myös työtä paitsi valtuuston suhteen, niin myös tulevaisuuden suhteen. Seuraavat kuntavaalit ovat kahden vuoden kuluttua ja sitoutumattomien asemat on säilytettävä.

Ryhmä 40 on keskustellut tulevasta kahden vuoden ohjelmastaan hyvässä hengessä. Se tulee julki tammikuun lopulla ja tuo avoimmuutta tamperelaiseen päätöksentekoon. Toivottavasti demarit ja vasurit myös rauhoittuvat ja alkavat tehdä vihdoinkin työtä tamperelaisten hyväksi. Nyt omien etujen ajaminen ei onnistu niin hyvin kuin aikaisemmin, sillä ryhmä ei ole nyt määräävässä asemassa.

Lopuksi haluan toivottaa uudelle pormestarille - Timo P Niemiselle - onnea ja mestystä vaativaan tehtävään. Yhdessä teemme kuitenkin paremman Tampereen ja ryhmä 40 antaa siihen tukensa.

 

04.09.2006

RYHMÄ 20 RATKAISI PORMESTARIVAALIN...

Tampereen kunnallispoliittiset kuviot muuttuivat kerta heitolla. Timo P Nieminen (kok.) valittiin ryhmä 20:n tuella Tampereen ensimmäiseksi pormestariksi. Näin Seppo Rantasen ja Pauli Ruholahden tekemä sopimus, että kenenkään kanssa ei pormestariasiasta neuvotella, mitätöityi. Kerta heitolla poliittinen kulttuuri muuttui, kun isojen poikien valta näin romahdutettiin. Varsinkin demarileiirssä oltiin todella pettyneitä. He kun luulivat, että kymmeniä vuosia jatkunut ylin valta jatkuu edelleen. Näin ei Tampereella enää ole. Nyt puhaltavat uudet ja raikkaammat tuulet.

Itse olin ehdokkaana apulaispormestarin tehtävään lasten ja nuorten palvelujen alueella. Vastaehdokkaana oli Sirkkaliisa Virtanen (vas.), jonka valinta oli jo varma ennen äänestystä. Sain kuitenkin 23 ääntä, joten kolmosten sopimusrintamasta lipesi muutama valtuutettu minun puolelleni. Säälittävää on se, että asiantuntemustani ei voitu nyt käyttää kaupungin asukkaiden hyväksi. Taas kerran nähtiin, että koulutus, pätevyys, kokemus jne. jäivät toiseksi. Punainen kirja pätevöitti tässäkin vaalissa. Ja sama tuntuu olleen muidenkin apulaispormestareiden kohdalla. vain Irja Tulosta (kok.) voidaan pitää oikeana ja pätevänä valintana. Demareissa kauhistellaan sitä, että eikö heillä ollut todellakaan panna apulaispormestarivaaliin parempia ja kykenevämpiä henkilöitä kuin Riitta Ollila ja Tarja Jokinen. No, demarit voivat tätä asiaa ihmetellä muiden töppäysten ohella omissa ryhmissään.

Kiitokset kaikille, jotka olivat kannustamassa minua tässä jo etukäteen selvässä vaalissa. kiitokset niille, jotka antoivat äänensä minulle.

Haluan esittää lämpimät onnittelut pormestari Timo P Niemiselle. Työ tamperelaisten edusksi alkaa ensi vuoden alussa ja toivottavasti hyvän yhteistyön merkeissöä eri ryhmien kanssa.

27.06.2006

SURKEA KOULUVERKKOSELVITYS...

Kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina 26.06.2006 pitämässään kokouksessa kouluverkkoselvityksen jatkosuunnittelun pohjaksi. Tämä ei tapahtunut kuitenkaan aivan yksimielisesti. Ensin Satu Sipilä (krist.) yritti saada päätökseen ponnen, jossa Pellervon koulu olisi säilytetty ja peruskorjattu. Sipilää esitystä kannatti vain Elina Siren (kok). Elina Siren onkin ollut ainoa poliitikko kolmosista, joka on ollut kiinnostunut yleensä kouluverkkoselvityksestä. Yleensä kokoomuslaisia, demareita ja vasemmistoliittolaisia ei asia ole kiinnostanut.

Vihreitten Pauli Välimäki yritti Pekka Paavolan (sit.) ja Satu Sipilän (krist.) kannattama saada asian palautetuksi uuteen valmisteluun, mutta tätäkään kolmoset eivät nähneet tarpeelliseksi. Kouluverkkoselvitys on melko surkea esitys - yhden ihmisen (suunnitelija Sisko Hiltusen) aikaansaannos. Selvityksen asioista ja tekstistä näkee, että Sisko Hiltunen on ollut vain juoksutytön asemassa selvitystä tehdessään. Apulaiskaupunginjohtaja Lasse Eskosen käden jälki näkyy monessa kohdassa. On järkyttävää, että tässä kaupungissa voidaan edelleen tehdä suuria ratkaisuja muutaman virkamiehen ajatusten perusteella hakematta asioille laajempaa ja todellista asiantuntemusta. Kouluverkkoselvitys olisi pitänyt ehdottomasti palauttaa ja valmistella uudestaan. Selvityksen hyväksymisellä ei ollut mikään kiire - paitsi, että se haluttiin hyväksyä juuri kesäloman aikaan. Näin soraääniä kuuluu ehkä vähemmän.

Pellervon koulun kohtalon Lasse Eskonen oli päättänyt jo aikoja sitten. Tämän huomasi selvästi, kun kasvatus- ja opetuslautakunta käsitteli asiaa ja lautakunnan jäsenten taholta tuli Pellrvon koulua puoltavia lausumia. Tahallisesti Sisko Hiltunen oli pantu kirjaamaan kouluverkkoselvitykseen hakemalla haettuja etuja Sammon koulun lisärakentamiseksi. Yhtä paljon etuja olisi varmasti löytynyt Pellervon koulun säilyttämiseksi. Pellervon koulun säilyttämiseksi ei haluttu missään vaiheessa toimia. Ihmetyttää vaan, että Sammon koulun yhteyteen tehtävä lisärakennus tulee maksamaan noin 1800 euroa neliöltä ja tilaa siihen tulee 1300 neliötä. Pellervon koulun 5000 neliön tilojen saneeraus maksaisi vain alle 1200 euroa neliöltä- Että se niistä säästöistä.

Pelervon koulun saneerattuihin tiloihin olisi varmasti löydettävissä toimijoita, jos vaan niin haluattaisiin. Mutta Lasse Eskonen ei halua... Tampereen kaupungissa alkaa jo olla liikaa Lasse Eskosen kalliita monumentteja.  Oma lukunsa oli Lasse Eskosen toukokuun alkupuolella nimittämä integraatiotyöryhmä, jolla oli aikaa tehdä esityksensä kuukauden aikana. Siihen kuului mm. aluerehtoreita, joilla touko-kesäkuun vaihde oli varmasti kiireistä aikaa muutenkin. Mutta mitäpä siihen aikaa tarvittiin, kun työryhmän asettanut apulaiskaupunginjohtaja oli jo etukäteen määritellyt, millainen raportti työryhmältä toivotaan.

Toivottavasti Pellervon koulun vanhemmat jaksavat kaikesta huolimatta jatkaa taisteluaan. Lasten koulunkäynti Pellervon koulussa olisi tulevaisuudessakin varmasti paljon antoisampaa ja rauhallisempaa kuin suuressa Sammon yhtenäiskoulussa.

---------------------------------------------

11.06.2006

KOULUVERKKOSELVITYS...

Tampereen kaupunginhallitus käsittelee maanantaina 12.06.2006 perusopetuksen kouluverkkoselvitystä. Siinä ehdotetaan melko isojakin muutoksia nykyiseen verrattuna. Pellervon koulun vanhempainyhdistys on tehnyt paljon työtä Pellervon koulun säilyttämiseksi ja yhteistyö Kalevanpuiston koulun kanssa puoltaakin pellervon koulun saneeraamista ja näin säilyttämistä. Kouluverkkoselvityksen tekijät eivät näe tätä mahdollisuutta mahdollisena, vaan haluavat perustaa yhtenäiskoulun (luokat 1-9) juuri saneerattavaan Sammon kouluun ja rakentaa siihen lisätilat. Kouluverkkoselvityksen tekijät toteavat, että oppilaiden määrä vähenee lähivuisina ja joistakin koulukiinteistöistä on luovuttava. Aika lyhytnäköistä toimintaa... Tampereelle muuttaa tulevaisuudessa paljon uusia perheitä ja kouluja varmasti keskikaupunkialueella tarvitaan. Ei ole mitään järkeä rakentaa taas uusia kalliita koulukiinteistöjä esim. Vuorekseen ja Nurmi-Sorilaan.

Musiikkiluokkien sijoittelu on toinen kummajainen tässä kouluverkkoselvityksessä. Nyt ehdotetulla tavalla asiaa ei saa viedä eteenpäin. Aleksanterin koulu on edelleen hyvä musiikkiluokkien sijoituspaikka. En ymmärrä, miksi musiikkiluokkia pitäisi ylläpitää esim. Pispan koulussa, joka on erittäin huonosti saavutettavissa.

Kun lukee kouluverkkoselvitystä, ei voi tulla muuhun johtopäätökseen kuin todeta, että selvityksen tehneillä henkilöillä ei ole tarpeeksi tietoa Tampereen kouluelämästä. Pelkkien tilastojen valossa ei tällaisia asioita voi määritellä. Myös veronmaksajien - eli kaupunkilaisten - tunteet ja mielipiteet tulee ottaa huomioon. Pellervon koulun vanhempainyhdistyksen taistelu oman koulun säilyttämisen puolesta on hyvä esimerkki.

Käsittämätöntä on myös se, että asiantuntijaelimenä toimiva kasvatus- ja opetuslautakunta saa keskiviikkona 14.06.2006 jo kaupunginhallituksen mahdollisesti hyäksymän kouluverkkoselvityksen vain tiedoksi, kun asia olisi pitänyt hoitaa päinvastoin. Ensin lautakunnan olisi otettava kantaa selvitykseen ja sitten vasta kaupunginhallituksen päättää siitä. Toivottavasti kaupunginhallituksesta löytyy henkilöitä, jotka asettavat nyt esillä olevan selvityksen kyseenalaiseksi ja vaativat selvityksen palauttamista lisävalmisteluun tai jätettäväksi pöydälle. Tuntuu myös ihmeelliseltä, että kaupunginjohtaja Jarmo Rantanen esittää selvityksen hyväksymistä jatkosuunnittelun pohjaksi, kun vielä on näkemättä apulaiskaupunginjohtaja Lasse Eskosen nimittämän työryhmän raporttikin saamatta Pellervon koulun ja Kalevanpuiston koulun integraatiosta

----------------------------------------------------

TAMPEREEN ATERIA

Tampereen aterian toiminnasta on purnattu sen perustamisesta eli viime kesästä asti. Kristiina Järvelä teki kyselyn Tampereen aterian tilanteesta ja kaupunginjohtaja Jarmo Rantanen vähätteli ongelmia omassa vastauksessaan.

Tampereen ateria järjesti tiedotustilaisuuden toiminnastaan Sammon keskuslukiolla ja auditorio oli lähes täynnä asiasta kiinnostunutta väkeä. Tilaisuudessa tuli esiin monenlaisia ongelmia . mksut ovat kohonneet, työntekijät väsyvät, ruoan laatu on heikentynyt. Tässä vain muutamia.Tampereen aterian johtaja esitteli toimintaa komeilla laatikoilla ja nuolilla. Ihmetyttää, miten ennen on pystytty tuottamaan hyvää ruokaa ilman laatikoita ja lokeroita. Nyt kannattaisi keskittyä itse toimintaan ja unohtaa kaikenlaisten laatikoiden piirtäminen ja panna kaikki voimat itse päätapahtumaan. Esim joissakin kouluissa ja päiväkodeissa on henkilökunta jo alkanut boikotoida Tampereen aterian toimintaa ja syö mieluummin omia eväitä.

Tämä on surkea suuntaus... Tässäkin organisaatiossa liian paljon rahaa kuluu raskaan johto-organisaation pyörittämiseen. Nämäkin rahat tarvittaisiin itse päätapahtumaan eli ruoan valmistamiseen. Kouluissa ja päiväkodeissa on asiansa osaavaa keittiöhenkilökuntaa, joka ei tarvitse kaikenkarvaisia johtajia hengittämässä selkänsä takana.

Anna Kontula (vas.) on tehnyt selvityksen Tampereen Aterian toiminnasta. Aamulehden julkaisemassa artikkelissa Tampereen Aterian johtaja ihmetteli selvityksen tuloksia ja pani ne kyseenalaisiksi. Eiköhän toimitusjohtajankin olisi aika katsoa peiliin ja ryhtyä toimiin, joiden kautta Tampereen Ateriasta saadaan työntekijöille imhimillinen työnantaja ja kaupungin eri hallintokuntien väki saa riemumielin nauttia hyvistä palveluista.

-------------------

 

 

Rikastekstieditori

Editor toolbarsTools Lihavoitu Kursivoitu Lisää linkki/muokkaa linkkiäMuotoiluNormaali